Piecze. W brzuchu, klatce piersiowej, gardle. Refluks potrafi odebrać przyjemność z nawet najsmaczniejszego posiłku i uprzykrzyć funkcjonowanie na co dzień. Jak, co i kiedy jeść, żeby go nie powodować i w w jaki sposób naturalnie łagodzić jego objawy? Sprawdzamy!
Skąd się bierze refluks?
Chociaż wolelibyśmy, aby pojawiał się najrzadziej jak się da, niestety występuje dość często. Jak pokazują statystyki z powodu refluksu cierpi regularnie ok. 20% dorosłych mieszkańców Zachodu, co sprawia, że jest on jedną z najbardziej powszechnych dolegliwości układu pokarmowego. W praktyce oznacza to, że po kolejnej kolacji z przyjaciółmi średnio 1 osoba, z którą usiądziesz przy stole, będzie odczuwać bardzo nieprzyjemne konsekwencje jedzenia. Jakie? Objawów jest sporo:
– Odbijanie,
– Odczuwanie bólu na wysokości klatki piersiowej,
– Pieczenie w żołądku lub za mostkiem,
– Kwaśny posmak w ustach,
– Uczucie cofania się treści pokarmowej,
– Ból brzucha,
– Nudności,
– Czkawka,
– Brzydki oddech,
– Problemy z oddychaniem,
– Psucie się zębów,
– Problemy z przełykaniem,
– Nawracający kaszel.
Refluks żołądkowo- przełykowy jest powodowany zwracaniem kwaśnej treści żołądkowej z powrotem do przełyku. Dzieje się tak wtedy, kiedy zmniejsza się napięcie zwieracza dolnej części przełyku, pozostawiając swego rodzaju przesmyk, przez który kwaśna treść z żołądka może cofać się w kierunku jego górnych części. Kiedy ten nieprawidłowy mechanizm zachodzi zbyt często, w błonie śluzowej przełyku może rozwinąć się stan zapalny. Do czynników sprzyjających rozwojowi refluksu zaliczamy:
– Ciążę,
– Otyłość,
– Przyjmowanie leków wywołujących nadwrażliwość układu pokarmowego, w tym tabletki na ból i antydepresanty,
– Palenie lub regularną ekspozycję na dym papierosowy,
– Częste spożywanie pokarmów zwiększających ilość kwasów żołądkowych: tłustych, smażonych potraw, cytrusów, gorzkiej czekolady, kawy, napojów słodzonych i alkoholu.
Refluks, jak go unikać?
Mimo że refluks jest bardzo popularną dolegliwością, wystarczą niewielkie zmiany w trybie życia, aby zminimalizować objawy występowania jego nieprzyjemnych objawów. Jeśli chcesz zadbać o swój komfort, stosuj te proste zasady na co dzień:
1. Ogranicz, a najlepiej oczywiście rzuć palenie i postaraj się spędzaj jak najmniej czasu wśród osób z papierosem w ręku.
2. Utrzymuj zdrową wagę ciała.
3. Spożywaj ostatni posiłek nie później niż 3 godziny przed snem.
4. Jedz mniejsze porcje i unikaj przejadania się.
5. Postaw na kilka minut ruchu o niskiej intensywności po posiłku, dzięki czemu pobudzisz metabolizm.
6. Unikaj kładzenia się po posiłku.
7. Jeśli pracujesz na siedząco, unikaj ubrań, które zbyt mocno ściskają Twoje ciało na wysokości żołądka.
8. Unikaj leków na zgagę, ponieważ mogą one powodować zmniejszoną różnorodność i bogactwo gatunkowe mikrobiomu jelita.
9. Ogranicz spożywanie cytrusów i zastąp je owocami o niskim indeksie glikemicznym, np. borówkami lub malinami.
10. Ogranicz spożywanie alkoholu.
11. Unikaj ostrych przypraw, takich jak chilli, pieprz cayenne czy czosnek.
12. Włącz do diety produkty o działaniu alkalizującym: banany, melony, kalafior, koper włoski i orzechy.
13. Pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu i spożywaniu produktów o wysokiej zawartości wody: selerze naciowym, ogórku, zielonych, liściastych warzywach czy pomidorach; płyny pomogą rozcieńczyć kwas żołądkowy, pamiętaj jednak, aby unikać picia bezpośrednio w trakcie jedzenia.
Odczuwasz regularny dyskomfort żołądka po posiłku? Być może winowajcą są strączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak stopniowo włączać je do diety, aby nie powodowały przykrych dolegliwości, skorzystaj z naszych sprawdzonych rad. Znajdziesz je TU.