Kichasz? Kaszlesz? Czujesz osłabienie? A może masz się całkiem zdrowo i po prostu chcesz doładować swoją odporność w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań? Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z pytań brzmi „tak”, sprawdź, dlaczego syrop z cebuli powinien trafić do Twojego leczniczego niezbędnika.
Syrop z cebuli – smak dla konesera
Kiedy przechadzasz się po warzywniaku w poszukiwaniu ulubionych warzyw, cebula pewnie nie stoi wysoko w rankingu Twoich preferencji. Chociaż jest bazowym składnikiem wielu potraw, sama w sobie ma smak, który mówiąc z dużą dozą poprawności mieści w kategorii „dla konesera”. Jest on jednak dużo bardziej złożony niż można by założyć:
Ostrość: Cebula zawiera związki siarki, które nadają jej charakterystyczny ostry smak. Im dłużej cebula jest gotowana, tym bardziej łagodnieje jej smak.
Lekka słodycz: Niektóre odmiany cebuli, takie jak cebula dymka czy cebula słodka, mogą być delikatnie słodkie, co sprawia, że są bardziej łagodne w smaku.
Gorzki posmak: W przypadku cebuli, która jest postarzała lub przesuszona, może pojawić się gorzki posmak.
Pikantność: Cebula może mieć lekko pikantny smak, zwłaszcza w przypadku cebuli czerwonej.
Syrop z cebuli jest przygotowywany przez gotowanie lub macerowanie cebuli w wodzie z dodatkiem cukru lub miodu, aby uzyskać słodkawy napój o specyficznym smaku. W związku z tym, że warzywo to, które jest bezpośrednim krewnym czosnku i pora, poddawane jest w procesie przygotowania syropu obróbce, jego smak traci na ostrości, a w każdej łyżce naturalnego lekarstwa kryje się zaskakująco duża dawka słodyczy.

Syrop z cebuli- właściwości
Syrop z cebuli to jedno z najbardziej podstawowych remediów wzmacniających ciało, cenionych przez zwolenników medycyny ludowej. W Polsce cebula pojawiła się ok. XII wieku, i mimo tego, że pewnie nie od razu stała się tak popularna jak jest dzisiaj, znalazła się leczniczym niezbędniku naszych bardzo dalekich przodków. My zachęcamy Cię do brania z nich przykładu, bo syrop z cebuli ma naprawdę sporo prozdrowotnych właściwości:
Ma właściwości przeciwzapalne: Cebula zawiera związki fitochemiczne, takie jak flawonoidy i polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne. Syrop z cebuli może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
Ma właściwości przeciwbakteryjne: Cebula zawiera substancje, takie jak alliin i allicin, które wykazują działanie przeciwbakteryjne. Syrop z cebuli może pomóc w walce z infekcjami bakteryjnymi.
Reguluje pracę układu odpornościowego: Cebula jest bogata w witaminy i minerały, takie jak witamina C, witamina B6 i mangan, które mogą wspierać układ odpornościowy organizmu. Picie syropu z cebuli może pomóc w wzmocnieniu odporności.
Wspomaga leczenie kaszlu i przeziębienia: Syrop z cebuli jest często stosowany jako nieapteczny środek w leczeniu kaszlu, kataru i innych objawów przeziębienia. Działa on łagodząco na błony śluzowe i może pomóc w zmniejszeniu podrażnień gardła.
Zawiera antyoksydanty: Cebula jest źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym wolnymi rodnikami. Dlatego picie syropu z cebuli może przyczynić się do ochrony zdrowia komórek.
Jest w pełni naturalny: Syrop z cebuli jest przygotowywany z naturalnych składników, takich jak cebula, woda, cukier lub miód. To czyni go atrakcyjnym dla osób poszukujących naturalnych i domowych środków na dolegliwości zdrowotne.
Syrop z cebuli – przygotowywanie
Do wielkich zalet syropu z cebuli należy również to, że jest tani, szybki i łatwy w przygotowaniu. Żeby skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości, wystarczy kupić kilka podstawowych składników (albo po prostu wyciągnąć je z kuchennych szafek, bo prawdopodobnie już tam na Ciebie czekają) i poświęcić kilka minut na jego przygotowanie, np. korzystając z tego bazowego przepisu:
Składniki:
2 średnie cebule
2 łyżki cukru lub płynnego miodu
Opcjonalnie: drobno posiekany czosnek, drobno starty 1 cm korzenia świeżego imbiru
Cebulę pokrój w drobne piórka. Jeśli chcesz dodać czosnek lub imbir, wmieszaj je łyżką. Równomiernie wyłóż składniki do małego, płaskiego naczynia i zasyp cukrem lub zalej miodem. Przykryj szczelnie naczynie i odłóż w ciepłe miejsce, np. przy kaloryferze. Cebula powinna zacząć puszczać sok po ok. 5 godzinach, ale my zalecamy odczekać 24 godziny, aż syrop stanie się bardziej esencjonalny. Gotową miksturę można spożywać do 3 razy dziennie po 1 łyżce i przechowywać do max. 1 tygodnia.

Jeśli lubisz płynne, naturalne lekarstwa, na pewno zasmakuje Ci złote mleko. Więcej o tym, jak przygotować ten napój na bazie kurkumy piszemy TU.