Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
13.05.2020

Szukasz alternatywy dla tostów z awokado? Przedstawiamy 3.

Szukasz alternatywy dla tostów z awokado? Przedstawiamy 3.

Dawno żadnej produkt spożywczy nie spolaryzował zwolenników zdrowej kuchni tak bardzo jak awokado. Nikt nie ma wątpliwości odnośnie zbawiennego wpływu tego niepozornego owocu na zdrowie, ale droga jego pozyskiwania pozostawia wiele do życzenia.  Plantacje opanowywane przez mafię, wyzysk pracowników i przemoc to czynniki, które przetrawić jest dużo trudniej niż największą porcję guacamole. Nawet jeśli nasze awokado pochodzą z upraw fair trade, są owocem sezonowym, więc nie możemy cieszyć nimi naszych kubków smakowych przez cały rok. Przedstawiamy dziś 3 alternatywy dla sławnych awotostów, które sprawią, że jadło będzie się nam równie przyjemnie, ale spało spokojniej. 

Do przygotowania tostów wybierz ulubiony chleb. My zazwyczaj sięgamy po żytni na zakwasie, który podpiekamy w piekarniku przed nałożeniem dodatków. 

Tosty z miętową pastą z groszku z pieczarkami

Składniki:

PASTA

  • ½ szklanki drobno posiekanego pora,
  • ¼ szklanki liści świeżej mięty,
  • 2 szklanki zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki parmezanu (w wersji wegańskiej można zastąpić 3 łyżkami nieaktywnych płatków drożdżowych)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki

PIECZARKI

  • 10 małych pieczarek
  • 1 łyżka ulubionego oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania: wszystkie składniki pasty blendujemy przez ok 30 sekund. Jeśli korzystamy z mrożonego groszku, rozmrażamy go najpierw według wskazówek na opakowaniu.  Pieczarki myjemy i kroimy w drobne plastry. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok 4-5 minut, nie mieszając. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut, aż staną się brązowozłote. Dodajemy sól i pieprz i ściągamy z ognia. Na tosty nakładamy pastę w ilości według uznania i apetytu, posypujemy pieczarkami. 

Tosty z hummusem, jajkiem i za’atarem

Składniki:

HUMMUS

  • 1 słoiczek gotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki jasnej tahiny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sok z 1 małej cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka za’ataru

2 JAJKA (z wolnego wybiegu); w opcji wegańskiej możemy zastąpić jajka ulubionym dodatkiem na przykład suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania: ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy. Blendujemy z pozostałymi składnikami pasty, jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy po łyżeczce zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.  Jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 4 minuty od momentu wrzenia.  Nakładamy hummus na tosty według uznania, jajko przepoławiamy i układamy na kanapce żółtkiem do góry. 

Tosty z rozmarynową pastą z fasoli i smażonymi pomidorkami cherry

Składniki:

PASTA

  • 1 słoiczek fasolki cannellini
  • 2 łyżki ulubionego oleju do smażenia
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, bez łodyżek
  • ½ cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

POMIDORKI

  • 10 pomidorków cherry
  • 1 łyżka ulubionego oleju do smażenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: rozmaryn wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy mieszając przez ok. 1 minutę, aż puści aromat. Dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek. Smażymy na złoto przez ok 4 minuty. Fasolę odsączamy  z zalewy i płuczemy. Wszystkie składniki pasty blendujemy na gładką masę. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez ok 3 minuty z każdej strony. Dodajemy sól i ściągamy z ognia. Nakładamy pastę na tosty według uznania, posypujemy pomidorkami. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.