Lubimy zjeść smacznie i zdrowo. Jeżeli do tego przygotowanie dania nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, to jesteśmy na tak. Przedstawiamy 5 przepisów na szybki wege obiad przygotowanych przez dietetyczkę Natalię Janik. Wszystko zbilansowane, pyszne i oczekujące na wypróbowanie.
Jednogarnkowa fasolka w pomidorach z ryżem
512 kcal, 15g białka, 12g tłuszczu i 74g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka fasoli czerwonej lub szklanka suchych nasion fasoli (odpowiednio namoczona i przygotowana)
- 400 gramów świeżych pomidorów (lub 1 puszka pomidorów krojonych; w sezonie polecamy polskie pomidory malinowe)
- 2 sztuki papryki (kolor dowolny)
- 1 cebula
- 5 łyżek oliwek w zalewie
- łyżka oliwy z oliwek
- czosnek, kmin rzymski, papryka słodka, oregano, pieprz i sól
- świeża kolendra
- 100 gramów ryżu
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, papryki w mniej drobną, czosnek siekamy, a oliwki kroimy w paski. Kolendrę rozrywamy, część odkładamy do posypania na koniec. Fasolkę opłukujemy w zimnej wodzie.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie surowe warzywa i smażymy przez kilka minut. W osobnym garnku przygotowujemy ryż.
3. Do garnka z warzywami dodajemy pomidory (jeżeli są świeże, to kroimy je w kostkę) i fasolkę. Przyprawiamy, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, podajemy z ryżem.
4. Posypujemy potrawę świeżą kolendrą.
Zupa tajska z makaronem ryżowym i tofu
495 kcal, 17g białka, 23g tłuszczu, 60g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- 400 gramów świeżych pomidorów (lub 1 puszka pomidorów krojonych; w sezonie polecamy polskie pomidory malinowe)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 puszka mleczka kokosowego 21%
- 1/2 kostki wędzonego tofu
- 1 por
- 2 marchewki
- 5 pieczarek
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- czosnek, imbir, pasta curry, 1 łyżka sosu sojowego
- 80 gramów makaronu ryżowego
Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i drobno kroimy.
2.W garnku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa i starty imbir.
3. Do warzyw dodajemy sos sojowy, pomidory (jeśli są świeże, to kroimy je w kostkę) i pokrojone w kostkę tofu.
4. Smażymy całość przez kilka minut, a następnie podlewamy bulionem. Gotujemy przez 15 minut.
5. Gdy warzywa będą miękkie, dolewamy mleczko kokosowe i przyprawiamy całość pastą curry i ewentualnie chili. Gotujemy całość przez kolejne 15 minut.
6. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na 2-3 minuty.
7. Podajemy zupę z makaronem.
Kotleciki z cieciorki z kolorową sałatką
501kcal, 23g białka, 18g tłuszczu i 47g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Roszponka
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 1 por
- 1/2 selera
- 8 łyżek ciecierzycy (konserwowanej)
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 jajko (w wersji wegańskiej łączymy siemię lniane z wodą*)
- 1 marchew
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pietruszka, sól, pieprz
*Siemię lniane lub nasiona chia należy namoczyć; zamiennik 1 jajka to: 1 łyżka nasion zalana trzema łyżkami wody i odstawiona do lodówki na 15 min.
Przygotowanie:
1. Cieciorkę przepłucz i zblenduj na puree.
2. Por posiekaj. Seler i marchew ugotuj na miękko i zetrzyj na grubych oczkach. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Puree wymieszaj z ugotowanymi warzywami, porem, pietruszką i jajkiem.
4. Dopraw, uformuj i upiecz kotleciki w piekarniku.
5. Roszponkę opłucz, pokrój pomidory i paprykę. Wymieszaj warzywa z kukurydzą i dopraw oliwą. Podawaj z kotlecikami.
Sałatka z bobem i truskawkami
371 kcal, 22g białka, 18g tłuszczu, 35g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- 500 gramów bobu
- 400 gramów fasolki szparagowej
- 1 wędzone tofu
- 6 łyżek słonecznika
- Dowolna sałata
- Koperek
- 300 gramów truskawek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu(w wersji wegańskiej możemy zastąpić syropem z agawy lub klonowym), sól, pieprz, ocet balsamiczny
- 1 łyżka nasion goji/ żurawiny/ rodzynek
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy i podgrzewamy wodę z dodatkiem soli w garnku.
2. Wrzucamy bób do gorącej wody i gotujemy przez 15 minut.
3. Tofu kroimy na podłużne plastry i marynujemy w połączeniu sosu sojowego, miodu, łyżki oliwy, przypraw i jagód goji. Najlepiej odstawić je na dłuższy czas.
4. W trakcie gotowania bobu kroimy truskawki, fasolkę i koperek.
5. Na osobnej patelni podprażamy słonecznik.
6. Wykorzystując tę samą patelnię podsmażamy wcześniej zamarynowane tofu.
7. Po upływie 15 minut do bobu dorzucamy fasolkę i gotujemy kolejne 5 minut.
8. Bób obieramy i mieszamy z koperkiem.
9. Warzywa układamy warstwowo: fasolka, sałata, bób, truskawki. Na górę wykładamy plastry wędzonego tofu, posypujemy ziarenkami i polewamy oliwą i octem balsamicznym.
Bakłażan w curry z ryżem
436 kcal, 14g białka, 17g tłuszczu, 57g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- 3 sztuki niewielkich bakłażanów
- 1 mała cebula
- 4 cm imbiru, 1/2 papryczki chili
- 600 gramów świeżych pomidorów malinowych lub pomidorów z puszki
- 200 gramów ryżu
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka cynamonu, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła orzechowego
- pietruszka do posypania
Przygotowanie:
1. Bakłażan kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. To ważny krok, którego nie możemy pominąć, dzięki soleniu bakłażany nie zrobią się gorzkie.
2. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy bakłażana przez kilka minut na złoto.
3. Przygotowujemy pastę: miksujemy cebulę, imbir, chilli, kmin, pieprz i cynamon. Gdy zmiksujemy wszystkie produkty razem, dodajemy masło orzechowe.
4. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem ryżu. Gotujemy go ok 10 min (w zależności od rodzaju) w lekko osolonej wodzie.
5. Na bakłażan wykładamy pastę i podsmażamy razem na niewielkim ogniu przez kilka minut.
6. Gdy bakłażan „przegryzie się” z pastą, dodajemy pomidory (jeśli są świeże, to kroimy je w kostkę) i podsmażamy kolejne kilka minut.
7. Podajemy z ryżem, posypujemy zieleniną.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Poznaj przepisy na 7 sosów, które urozmaicą nawet najnudniejszą potrawę. Znajdziesz je TU.