Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
15.05.2024

Twoja relacja z jedzeniem wpływa na jakość życia. Sprawdź, czemu warto ją naprawić

Twoja relacja z jedzeniem wpływa na jakość życia. Sprawdź, czemu warto ją naprawić
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Obok snu, wody i innych potrzeb fizjologicznych stoi jedzenie, bez którego nasz organizm nie przeżyłby dłużej niż miesiąc. Jednak pożywienie to dla nas nie tylko paliwo do życia, to również źródło przyjemności, a od niej jak wiemy łatwo się uzależnić. 

Relacja z jedzeniem tak jak inne towarzyszące nam w życiu związki może być zdrowa lub nie, może nam służyć lub nie do końca, ale o ile toksyczne relacje z ludźmi możemy zerwać, o tyle w przypadku jedzenia jest to niemożliwe. Trzeba je zatem naprawić. Bulimia i anoreksja to typowe przykłady zaburzeń odżywiania, jednak za nimi stoi cała armia złych nawyków, które mogą być powodem kompleksów, złego samopoczucia, a nawet depresji. Według Natalii Jakuły, socjolożki i założycielki Akademii Psychoodchudzania u podstaw tego typu zaburzeń stoi często trudne dzieciństwo i relacje z rodzicami.

“Osoba, która pochodzi z dysfunkcyjnej rodziny, gdzie nie było uwagi, miłości i poczucia bezpieczeństwa może szukać ukojenia, zajadając te braki. Anoreksja u dziewczynek z kolei to często efekt nieobecnego emocjonalnie ojca. Tak było w moim przypadku. Czasem to kwestia rozpaczliwej potrzeby zwrócenia na siebie uwagi, a czasem podświadome przekonanie, że skoro ojciec mnie nie kocha, to nie zasługuję, by jeść”. 

Zdjęcie Canva

Według Natalii źródłem zaburzeń odżywiania są również wzorce wyniesione z domu.

“Jeśli rodzice nagradzają dziecko za jedzenie lub karzą za niezjedzenie wszystkiego, mogą utrwalić niezdrowe schematy. Tak samo, gdy poprawiają dzieciom nastrój słodyczami lub ich bezwzględnie zabraniają, robiąc z nich zakazany owoc, który jak wiemy, smakuje najlepiej. Jeśli z kolei w domu jadło się tłusto, nieregularnie, a ruchu było tyle co kot napłakał, to tylko zmiana tych nawyków może poprawić niekorzystną sytuację”.

Jednak zmiana nawyków nie jest taka prosta, zwłaszcza gdy u podstaw stoi niska samoocena i krzywdzące przekonania oraz ich konsekwencje. Oto niektóre z nich.

Zdrowe jedzenie jest niesmaczne,

Jestem nic nie warta/y, więc wybieram dla siebie tłuste i śmieciowe jedzenie,

Nie zasługuje na miłość, więc nie zasługuję na to, co dla mnie dobre,

Jestem na dnie, więc kolejne słodycze nie pogorszą mojej już beznadziejnej sytuacji,

Szybko schudnę, jeśli nic nie będę jadła,

Życie mamy tylko jedno, więc dlaczego mam odmawiać sobie przyjemności, jem więc to, co sprawia mi przyjemność np. słodycze i fastfoody,

Nie mam kontroli nad jedzeniem, więc nawet nie próbuję sobie czegoś odmawiać,

Sport to pot, wysiłek i męka, więc wybieram inne, mniej zdrowe sposoby na pozbycie się zbędnych kilogramów.

“Gdy masz przekonanie, że jesteś do niczego i nic ci się nie uda, to sabotujesz własne pragnienia. Takie osoby mierzą się ze wstydem, lękiem przed porażką, niezrozumieniem, więc często nie podejmują nawet walki o zmianę”. Jak twierdzi Natalia, w pracy nad przekonaniami pomaga doświadczenie. Tylko próba pozwoli nam dowiedzieć się, czy coś jest takie, jak zakładaliśmy, czy wręcz odwrotnie. Jeśli próbujemy różnych sportów, w końcu znajdziemy taki, który jest dostosowany do naszych potrzeb. Podobnie jest z jedzeniem. Kto do tej pory jadł smażone w głębokim tłuszczu potrawy, może zrazić się, przechodząc na gotowanie na parze i szybko wrócić do poprzednich nawyków żywieniowych. W takiej sytuacji spróbowanie np. technologii airfry może zdecydowanie ułatwić przejście na zdrowszą dietę. Jeśli jednak przekonania dotyczą nas samych, konieczna może okazać się praca z terapeutą lub coachem, bowiem wywodzą się one z przeżyć i doświadczeń, które programują niską samoocenę. 

„By wyrwać się z błędnego koła iluzji, która nie pozwala ruszyć naprzód, musimy zaakceptować i puścić przeszłość, wybaczyć sobie i innym złe traktowanie, złe myślenie o sobie i zacząć traktować siebie tak, jak chcemy być traktowani przez innych. Z szacunkiem, troską, uśmiechem i zrozumieniem. Jeśli nie zadbasz o siebie sam, nikt inny tego nie zrobi. Weź odpowiedzialność za standard swojego życia i kreuj je na nowo”.

Zdjęcie Canva

Natalia Jakuła: założycielka Akademii Psychoodchudzania, trenerka wspierająca przy zaburzeniach odżywiania, która sama w młodym wieku zmagała się z anoreksją i bulimią. Więcej o Natalii przeczytacie TU.

Zainteresował Cię ten temat? Więcej o relacji z jedzeniem, piszemy przeczytasz TU.

Marika Grądkowska

Marika Grądkowska

Od wielu lat działam w mediach, prowadziłam program StudioKafe i Specjalista Radzi dla WP, oraz pisałam artykuły dla Onetu i miesięcznika CKM. Tematyka, którą się zajmuję to psychologia i seks. Kończę właśnie studia seksuologiczne i mam zamiar pomagać ludziom w przyszłości rozwijać i ulepszać tę sferę życia. Zawsze uważałam, że człowiek to istota seksualna od urodzenia aż po śmierć, a główny problem społeczeństwa to brak wglądu w głąb tej istoty i strach przed rozmawianiem o swoich potrzebach. Jestem duszą artystyczną, zajmuję się aktorstwem, śpiewem, piszę powieści i scenariusze. Mimo że kocham być na scenie, a wcielanie się w różne bohaterki jest bardzo fascynujące, ku memu zdziwieniu odkryłam, że macierzyństwo może być jeszcze bardziej. Tu nie ma próby dźwięku, dubla czy dokrętki. Masz jedną szansę i koniec, dlatego do tej roli warto się przygotować najlepiej.