Lubisz ten stan, kiedy robiąc listę zakupów na kilka dni potrzebujesz kartki papieru nieskończonej długości, bo każdy przepis wymaga tylu różnych składników, że w efekcie musisz wykupić połowę sklepu? Tak myśleliśmy… My też nie! I dlatego przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy nowy cykl „W roli głównej”, w ramach którego publikujemy 3 przepisy: na słodko, wytrawnie i deser, bazujące na jednym, łatwo dostępnym składniku na każdą kieszeń. Jeśli chcesz ułatwić sobie zakupy lub po prostu szukasz praktycznych kuchennych rozwiązań, zapraszamy do wspólnego gotowania!
Bataty
Bataty to bliskie, ale dużo bardziej odżywcze kuzynki ukochanych przez Polaków ziemniaków. Tradycyjnie uprawiane były w Ameryce Środkowej, skąd trafiły na stoły całego świata na przełomie XV i XVI wieku. Występują w ponad 400 odmianach, 5 kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym i fioletowym, a wszystkie je łączy jedno: pyszny, słodkawy smak i wyjątkowe właściwości odżywcze. Są bogatym źródłem, beta-karotenu, antyoksydantów, witamin z grupy B, witamin C i E oraz kwasu foliowego. Zawierają też wapń, fosfor, potas, sód i żelazo. Zarówno ich indeks glikemiczny, jak i kaloryczność są niższe niż w przypadku tradycyjnych ziemniaków.
BATATY WYTRAWNE: Pikantne Placki z Potrawką Kukurydziano – Fasolkową
Składniki
Placki:
- 1 szklanka startych batatów
- ¾ szklanki startej marchewki
- ¾ szklanki startej cukinii
- ⅓ szklanki mąki owsianej
- 2 czubate łyżki szczypiorku
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- Ulubiony olej do smażenia
Potrawka:
- ½ słoiczka słodkiej kukurydzy
- ½ słoiczka czerwonej fasolki
- ½ puszki pomidorów pelati bez skórki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej bez glutaminianu sodu
- 3 łyżki świeżej kolendry
Sposób przygotowania: w misce połącz wszystkie składniki na placki poza olejem. Dokładnie je wymieszaj i odstaw na 5 minut. Rozgrzej olej na patelni i przełóż na nią po 1 czubatej łyżce masy na placek (żeby placki były płaskie, dociśnij masę do patelni wypukłą stroną łyżki). Smaż z każdej strony po ok. 3-4 minuty, aż masa będzie brązowo złota. W rondelku połącz wszystkie składniki na potrawkę i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Przełóż usmażone placki na talerz, na każdy nałóż łyżkę potrawki i posyp świeżą kolendrą.
BATATY NA SŁODKO: Rozgrzewające Curry – Nie Curry
Składniki
- 2 duże bataty
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka miodu
- ½ szklanki drobno pokrojonych daktyli
- Szczypta soli
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 2½ szklanki wody
Sposób przygotowania: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty myjemy i kroimy w 2 cm kostkę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, nacieramy oliwą i solą i pieczemy przez 25 minut. Mleko kokosowe podgrzewamy z przyprawami i miodem. Dodajemy do niego upieczone bataty i drobno posiekane daktyle, dokładnie mieszamy. Podajemy z gotowanym w osolonej wodzie przez 25 minut ryżem.
DESER: Krem Czekoladowy z Musem Mango
Składniki
Krem:
- 2 małe bataty
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 gramów gorzkiej czekolady
- Szczypta soli
Mus:
- 1 małe, dojrzałe mango
- ½ łyżeczki soku z limonki
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania: bataty umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Gotuj na parze przez ok 25 minut, aż całkowicie zmiękną. Pozostaw do ostudzenia. Połącz z mlekiem kokosowy, syropem klonowym, wanilią i solą. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, ostudzoną masę połącz z masą batatową. Przełóż do szklanego pojemnika i chłódź w lodówce minimum godzinę przed podaniem. Mango obierz ze skórki i zblenduj z limonką, imbirem i syropem klonowym na gładki mus. Włóż do lodówki. Schłodzony krem czekoladowy przełóż do kokilek lub szklanek deserowych i polej musem z mango.