Uznawana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chorób serca. Witamina E – bo o niej mowa – nazywana jest witaminą młodości i płodności. Jej dobroczynny wpływ na organizm potwierdza prawie 45 tysięcy badań naukowych. Przedstawiamy garść najważniejszych informacji!
Witamina E nie jest pojedynczą substancją, ale grupą związków chemicznych, określanych mianem tokoferoli. Jej chemiczna nazwa pochodzi z greki i oznacza „nieść urodzenie”. Pełni rolę niezbędnego składnika pokarmowego, który jest rozpuszczalny w tłuszczach, podobnie jak witamina A, D i K. Oznacza to, że po ich spożyciu organizm zaczyna je magazynować, a nie wydalać (jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie). Witamina E jest przechowywana w tkance tłuszczowej oraz wątrobie, dzięki czemu organizm sam reguluje jej stężenie we krwi. Nasze ciało nie potrafi samodzielnie wyprodukować tych związków, dlatego muszą one być dostarczane wraz z pożywieniem.
Witamina życia
W języku potocznym witaminę E określa się często jako witaminę młodości i płodności, a także jako witaminę życia. Zyskała tak hojne miana dzięki swojemu szerokiemu spektrum działania w organizmie:
– jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed stresem oksydacyjnym oraz zmniejsza wpływ wolnych rodników (więcej przeczytasz o nich TU) przyczyniających się do niszczenia komórek i tkanek w organizmie (jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników pochodzących z żywności i z czynników środowiskowych, np. dymu papierosowego, zanieczyszczenia powietrza itp.),
– zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, które mogą prowadzić do chorób serca,
– chroni przed rozwojem nowotworów dzięki zwiększeniu funkcji odpornościowej,
– wpływa na metabolizm (rozwój i wzrost) mięśni,
– bierze udział w procesie wytwarzania nasienia męskiego, dla kobiet jest szczególnie ważna w okresie ciąży (pomaga w jej utrzymaniu i wspiera prawidłowy rozwój płodu),
– wykazuje działanie regeneracyjne dla budowy skóry oraz procesów gojenia się ran, pomaga także zwalczyć efekty promieniowania UV na skórę,
– spowalnia procesy starzenia się mózgu, dlatego o jej poziom powinny dbać osoby cierpiące na chorobę Parkinsona i Alzheimera,
– może łagodzić lub niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (np. bóle głowy, nerwowość).
Naturalne źródła witaminy E
Witamina młodości i płodności wytwarzana jest głównie w roślinach. Na podium najlepszych źródeł witaminy E znajdują się:
– oleje roślinne, m.in. olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z kiełków pszenicy (ważne, aby były tłoczone na zimno, dzięki czemu zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo),
– orzechy włoskie, laskowe i arachidowe,
– migdały,
– awokado,
– pestki dyni i słonecznika,
– tłuste ryby morskie,
– warzywa: szpinak, papryka, natka pietruszki,
– owoce: porzeczka, jagody, morele.
Zapotrzebowanie na witaminę E
Odpowiednie spożycie witaminy E jest różne w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego danej osoby. Jej zalecane spożycie wynosi 15 mg dziennie dla dorosłych i kobiet w ciąży, jednak dla mam karmiących jej wartość wzrasta do 19 mg.
Ważne, aby zachować umiar! Rzadko dochodzi do niedoboru tej witaminy, jednak, gdy występuje mamy do czynienia z takimi objawami, jak: zmęczenie i rozdrażnienie, anemia, wypadanie włosów, podatność na infekcje. Witaminę E trudno także przedawkować, zwłaszcza tę przyswajalną z pożywienia. Do jej nadmiaru w organizmie może dojść na skutek długotrwałego przyjmowania dawki suplementu wynoszącej powyżej 1000 mg/dobę.
Wrogowie witaminy E
Witamina życia jest odporna na działanie wysokich temperatur, ale ulega zniszczeniu poprzez mrożenie, ekspozycję na tlen i promieniowanie słoneczne. Dlatego produkty bogate w ten związek warto przechowywać w ciemnym miejscu (oleje powinny być w ciemnych szklanych butelkach). Witamina E nie lubi się ze środkami antykoncepcyjnymi, lekami przeczyszczającymi i hormonami tarczycy, papierosami i związkami żelaza, które zmniejszają jej przyswajanie. Odwrotnie działają witaminy A, B i C oraz minerały: mangan, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Witamina urody i młodości
Witamina E to silny przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia się skóry, w tym powstawanie zmarszczek. Oprócz tego wykazuje właściwości regeneracyjne, odżywcze, natłuszczające i nawilżające. Z tego powodu kremy z jej dodatkiem dedykowane są do każdego typu skóry, szczególnie dla cery wrażliwej i skłonnej do zmarszczek. Produkty z witaminą E chronią przed promieniowaniem UV, mogą być stosowane także pomocniczo przy leczeniu podrażnień skórnych i zmian trądzikowych.
Zainteresował Cię ten temat? TU przeczytasz o witaminie D, TU o tych z grupy B, a TU sprawdzisz, co wiesz o witaminie K.