Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
23.09.2020

Włącz te produkty do swojej diety, żeby wspomóc oczyszczanie organizmu.

Włącz te produkty do swojej diety, żeby wspomóc oczyszczanie organizmu.
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Chcesz odciążyć układ pokarmowy, wzmocnić odporność lub przyśpieszyć usuwanie toksyn z organizmu, ale nie po drodze Ci do jadłospisów złożonych jedynie z soków lub zupy kapuścianej? Na szczęście jedząc odpowiednio dobrane produkty na co dzień, możesz usprawniać przemianę materii, pobudzać pracę limfy i oczyszczać krew, dzięki czemu nie będą Ci grozić ani szkodliwe złogi, ani niski poziom energii, ani wizje restrykcyjnych diet. Co warto jeść, żeby wspomagać codzienne oczyszczanie organizmu? Skorzystaj z naszej detoksowej listy! 

Istnieje coraz więcej popularnych metod oczyszczania organizmu. Post dr Dąbrowskiej, kuracje sokowe, całkowite głodówki, magiczne menu złożone z wody, syropu klonowego, soku z cytryny i pieprzu cayenne… Można wyliczać  bez końca. Jednak tak radykalne przygody dietetyczne nie są dla każdego, a lista przeciwwskazań jest długa. Nie są polecane dla osób cierpiących na zaburzenia odżywiania, mających problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru, intensywnie trenujących, lub po prostu tych, którzy podobnie jak uczucia przejedzenia na tolerują uczucia intensywnego  głodu. Detoksy bardzo często utożsamiane są z dietami cud, które pozwolą w błyskawicznym tempie zrzucić kilka kilogramów. Niestety, w procesie redukcji tkanki tłuszczowej nie ma drogi na skróty – to, czego ubywa z naszego ciała i z cyferek na wadze po weekendzie na sokach, to woda i zalegające w jelitach złogi.  Oczywiście, oczyszczanie ciała ma sens. Kiedy czujemy się przeciążeni, za bardzo pofolgujemy sobie przy świątecznym stole, albo wzniesiemy w weekend o kilka toastów za dużo, dobrze jest dać ciału złapać oddech. A im bardziej dbamy o codzienny detoks w skali mikro, bez rewolucjonizowania całego trybu odżywiania, tym łatwiej nasz organizm poradzi sobie z usunięciem z niego tego, co mu nie posłużyło. Wystarczy, że będziemy regularnie sięgać po produkty z poniższej listy. 

Seler naciowy

Zdjęcie Canva

Na punkcie oczyszczającej mocy soku z selera naciowego oszalał cały świat. Dyskusyjny w smaku, napój ma jednak niezaprzeczalne działanie detoksykujące. Na szczęście, jeśli nie masz wyciskarki wolnoobrotowej lub po prostu czasu na korzystanie z niej, włącz seler do swojej diety w całości. A naprawdę warto, bo jest źródłem antyoksydacyjnych polifenoli i flawonoidów, alkaloidów regulujących poziom wydzielania się kwasu żołądkowego i ma działanie alkalizujące. Każda łodyga składa się w aż 90% z wody, więc pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu.

Zakwas z buraka

Tak, wiemy, że często o nim piszemy. Ale jak tu nie pisać, skoro to nasz tradycyjny, polski superfoods? Wspomaga regulować florę bakteryjną jelit, przyśpiesza metabolizm, ułatwia trawienie, zwiększa przyswajalność żelaza, oczyszcza wątrobę i krew… A do tego ma działanie energetyzujące i odświeżające. Dla największej skuteczności najlepiej pić go codziennie na pusty żołądek. Wystarczy nawet 100 ml, aby przy regularnym spożywaniu odczuć spektakularne efekty zdrowotne. 

Jeżeli interesuje Cię temat trawienia, to więcej o sposobach na jego poprawę piszemy tu.

Ocet jabłkowy

Zdjęcie Canva

Jeśli czujesz, że Twoje jelita są przeciążone i masz problemy z regularnym wypróżnianiem, zacznij dzień od szklanki wody z łyżką tego dodatku. Ocet pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przyśpieszając procesy trawienne i ułatwia wydalanie. Działa też oczyszczająco na krew i wątrobę oraz pobudza krążenie. 

Kolendra

To świeże zioło ma zdolność wiązania metali ciężkich, nawet tych toksycznych, takich jak rtęć, aluminium i ołów i wydalania ich z organizmu. Mimo że jest ziołem wykorzystywanym tradycyjnie w medycynie ludowej, skuteczność jej detoksykującego badania potwierdzili w 1996 r. japońscy naukowcy. Ponadto kolendra ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wzmacnia odporność organizmu. 

Zielone, liściaste warzywa

Zdjęcie Canva

Swój kolor zawdzięczają chlorofilowi, który ma zdolność do wiązania i wydalania toksyn z organizmu. Ponadto wspomaga on pracę układu krwionośnego i chroni przed negatywnym działaniem oksydantów. Szpinak, jarmuż czy sałata to też spora dawka błonnika, który reguluje procesy trawienne, dzięki czemu nie dochodzi do zastojów w jelitach. 

Jabłka

W tych niepozornych owocach kryje się  składnik o silnym, detoksykującym działaniu: pektyny. Ta występująca w roślinnych ścianach komórkowych mieszanka węglowodanowa oprócz działania oczyszczającego wpływa też na prawidłową perystaltykę jelit i jest naturalnym środkiem na zaparcia i biegunki. 

Spirulina

Zdjęcie Canva

Podobnie jak liściaste warzywa, ta alga to bogactwo oczyszczającego chlorofilu. Zawiera też dużo łatwo przyswajalnego białka (ok. 57 g na 100 g produktu) oraz będącego budulcem czerwonych krwinek żelaza. Przy wyborze bardzo ważne jest, czy pochodzi z ekologicznych źródeł – jest algą morską i ze względu na środowisko, w jakim rośnie, łatwo ulega zanieczyszczeniom. 

Arbuzy

Chociaż kojarzy się je głównie z cukrem (ich indeks glikemiczny to 72), są też bogatym źródłem antyoksydantów: witaminy C i likopenu. Ten drugi jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wykazuje działanie antynowotworowe. Arbuz składa się ponadto w 92% z wody, dzięki czemu pomaga regulować pracę układu limfatycznego, odpowiedzialnego w transport zanieczyszczeń i toksyn do węzłów chłonnych. 

Owoce jagodowe

Zdjęcie Canva

Maliny, borówki, jagody, poziomki… Te sezonowe, lekko kwaśne owoce to źródło kwasu elagowego, proatocyjanidynów i antocyjanidynów, które wykazują silne działanie detoksykujące, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Zawierają również błonnik, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i reguluje pracę układu trawiennego. Mają niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez osoby będące na diecie cukrzycowej. 

Dobrze zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko przeciążeń żołądka i jelit, obniżenia odporności i kumulacji zanieczyszczeń w organizmie. Jeśli jednak chcesz zdecydować się bardziej restrykcyjne metody, zanim rozpoczniesz przygodę z tradycyjnym detoksem, skonsultuj swój stan zdrowia z lekarzem lub dietetykiem. 

Jeżeli jesteś świeżakiem w temacie zdrowego odżywania i nie wiesz jak zacząć, to koniecznie przejrzyj nasze porady dla nowicjuszy tu. O budowaniu zdrowej relacji z jedzeniem piszemy zaś tu.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.