Potrafi odebrać przyjemność z nawet najbardziej wyjątkowego posiłku. Wrażliwy żołądek, a z nim ból, pieczenie, wzdęcia… Na pewno nie chcesz odczuwać takich objawów w ramach deseru. Jak się przed nimi uchronić? Korzystając z naszych rad.
Dlaczego masz wrażliwy żołądek?
Czy większość posiłków, które zjadasz, wywołuje kompilację doznań złożonych z wzdęć, biegunek, zgagi i nieprzyjemnych skurczów? Łączymy się w bólu. Chociaż pytanie o to, co sprawia, że żołądek staje się wrażliwy wydaje się proste, niestety nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Wrażliwy żołądek nie jest bowiem jednoznaczną diagnozą lekarską i może być symptomem m.in.:
– Nietolerancji pokarmowych,
– Wrzodów,
– Nieprawidłowych przyzwyczajeń żywieniowych, m.in. zbyt ciężkiej, obfitującej w ostre, bazujące na wysoko przetworzonych produktach potrawy diety,
– Raka żołądka,
– Zespołu jelita drażliwego,
– Pasożytów,
– Chorób autoimmunologicznych,
– Stanów zapalnych układu pokarmowego,
– Konsekwencją stosowania niektórych leków,
– Refluksu.
Jednym z coraz powszechniejszych bodźców sprawiających, że żołądek staje się wrażliwy, jest stres. Kiedy Twoje ciało jest poddane jego długofalowemu działaniu, układ pokarmowy nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Stres aktywuje reakcje „fight or flight” (więcej o tym, czym dokładnie jest i jak nią operować, przeczytasz TU). W konsekwencji w całym ciele wzrasta poziom kortyzolu, zwiększa się częstotliwość skurczów przełyku, wzrasta poziom kwasu żołądkowego, a metabolizm spowalnia, co sprawia, że żołądek staje się coraz bardziej wrażliwy.
Wrażliwy żołądek – co jeść, aby złagodzić objawy?
Ustalenie dokładnej przyczyny, która sprawia, że Twój żołądek jest wrażliwy, może potrwać. W międzyczasie warto jednak odłożyć bierność na bok i zadbać o swój komfort, przede wszystkim odpowiednią dietą. Oto nasze wskazówki, które sprawią, że Twój wrażliwy żołądek zazna trochę więcej komfortu:
Ugotuj warzywa na parze Gotowanie na parze to świetny sposób na zmniejszenie trawiennego wyzwania dla żołądka przy jednoczesnym zachowaniu jak największej ilości składników odżywczych. Kiedy przygotowujesz posiłki na parze, warzywa są oddzielone od gorącej wody, dzięki czemu witaminy i antyoksydanty, takie jak wrażliwa na wysoką temperaturę witamina C i rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B nie wypłukują się. Dodatkowo, warzywa przygotowane tą metodą są dużo przyjaźniejsze procesowi trawienia niż te surowe czy smażone na tłuszczu i mają bardzo intensywny smak nawet bez dodatku soli czy ostrych przypraw. Twój wrażliwy żołądek na pewno doceni takie odciążenie! Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie dnia bez porcji surowych warzyw, sprawdź TU, jak możesz je jeść bez powodowania dolegliwości układu pokarmowego.
Postaw na mniejsze porcje Na pewno nie będziemy namawiać Cię na radykalne cięcia w ilości spożywanego jedzenia. Każdy posiłek powinien być bezstresową i nierygorystyczną przyjemnością, taką od początku do końca. Wiele z nich jednak jedynie zaczyna się dobrze, bo później już tylko jeszcze jeden kawałeczek, kolejna mała dokładka, deser z górką i zostajesz z przejedzeniem w ramach finału. A co na to wrażliwy żołądek wraz z całą resztą organizmu? Reaguje bólem, zgagą, mdłościami, wahaniami poziomu cukru we krwi, gwałtownym pogorszeniem nastroju i ospałością. Żeby zaoszczędzić sobie takich nieprzyjemności, jedz mniejsze porcje, ale częściej. Pozwól, aby Twój wrażliwy żołądek miał czas na spokojne trawienie na miarę swoich mocy przerobowych, zanim załadujesz go kolejną porcją spożywczego wyzwania.
Kontroluj ilość błonnika Błonnik to przyjaciel sprawnego metabolizmu, ale wrażliwy żołądek niekoniecznie musi się z nim lubić, szczególnie tym dostarczanym w nadmiarze. Produkty bogate w to włókno pokarmowe mogą działać drażniąco na błonę śluzową żołądka. Konsekwencje? Wyjątkowo nieprzyjemne: gazy, wzdęcia, ból brzucha, skurcze oraz zatwardzenia. Jeżeli doświadczasz takich objawów po spożyciu produktów bogatych w błonnik, np. płatków owsianych, ziaren zbóż czy owoców ze skórką, postaraj się ograniczyć ich ilość w diecie. Pamiętaj też, że aby błonnik mógł spełnić swoją funkcję wspomagacza optymalnej przemiany materii, musi być spożywany z odpowiednią ilością wody. Więcej o tym, jak się prawidłowo nawadniać, przeczytasz TU.
Unikaj ostrych rzeczy Przyprawy takie jak ostra papryka, pieprz cayenne czy chilli zawierają kombinację kwasów, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą podrażniać ściany żołądka, a w konsekwencji wywoływać pieczenie, wzdęcia i zaburzać trawienie. Jeśli masz wrażliwy żołądek, z pewnością zareaguje on bardzo szybko na taki dodatek do potraw. Jeśli chcesz wzbogacić smak swoich dań bez ryzyka wystąpienia negatywnych konsekwencji żołądkowych, postaw na delikatne świeże zioła, najlepiej te uprawiane w domu. O tym, jak założyć zielnik na własnym balkonie, piszemy więcej TU.
Polub śluzowatą konsystencję Jeśli czujesz, ze Twój wrażliwy żołądek błyskawicznie reaguje na nawet najmniejsza porcję jedzenia, zadbaj o konsystencję tego, co jesz. Rozgotowany na papkę, kleisty ryż, to świetny patent na ukojenie układu pokarmowego. Kleik łagodzi podrażnienia, pomaga w niwelowaniu bólu oraz wspomaga pracę narządów trawiennych.
Kiedy zadbasz o swój wrażliwy żołądek posiłkami, postaraj się również odpowiednio nakarmić duszę. Redukcja stresu to jedna z metod zwalczania nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Skoro za oknem coraz cieplej, polecamy Ci skorzystać z uzdrowicielskiej mocy natury. Czym dokładnie jest drzewoterapia? Zdradzamy TU.