Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
20.08.2020

Zagraniczne profile wellness foodie, które warto znać.

Zagraniczne profile wellness foodie, które warto znać.
Ella Mills/ Zdjęcie materiały własne
Ella Mills/ Zdjęcie materiały własne

Ostatnie miesiące nie sprzyjają podróżowaniu, więc korzystamy z dobrodziejstw Internetu i w taki sposób serfujemy z kraju do kraju. A dokładniej z kuchni do kuchni. Przedstawiamy Wam dziś 4 profile wellnessowych foodies, które uwielbiamy. To 4 dziewczyn, które zbudowały swoje biznesy na miłości do jedzenia i zdrowego trybu życia i dzielą się swoimi pomysłami na to, jak codzienność może być jeszcze smaczniejsza. Klikajcie na ich strony i inspirujcie się! 

Nicole Berrie

www.bonberi.com / @bonberi

Nicole Berrie/ Zdjęcie materiały własne

Nicole to Amerykanka, dla której wejście na drogę wellness okazało się początkiem zupełnie nowego życia. Za dużo imprez, alkoholu i negatywnego stosunku do własnego „ja” sprawiły, że zaczęła szukać sposobu na oczyszczenie ciała i umysłu. Zaczęło się od gotowania dla siebie, a skończyło na poczytnym blogu i wellnessowym pop up store/ restauracji Bonberi Mart w sercu Nowego Jorku, gdzie Nicole dzieli się swoimi ulubionymi ekologicznymi markami, nie tylko kulinarnymi. Na jej blogu i Instagramie znajdziecie przepisy oparte na zasadzie food combining (m.in. dulse Caesar salad, który był hitem sprzedażowym Bonberi Mart) oraz ciekawe rozmowy z ludźmi, którzy inspirują Nicole na co dzień. 

Jasmine Hemsley

www.jasminehemsley.com / @jasminehemsley

Jasmine Hemsley/ Zdjęcie Nick Hopper

Jasmine to prawdziwy multitalent. Pisze książki, prowadzi programy telewizyjne oraz restaurację,  jest szefem kuchni i ekspertem wellness. A to wszystko po to, aby przybliżyć ludziom korzyści płynące z ajurwedy. Jasmine wykorzystuje swoje zasięgi, żeby pokazać, jak świadome podejście do zdrowia: dbanie o równowagę psychiczną oraz fizyczną, może całkowicie odmienić życie. Jej przepisy to smaczne, pożywne i proste dania komponowane w duchu ajurwedy i na bazie ekologicznych składników. Jeśli chcecie dowiedzieć się, czym jest sławetne kitchari i jak wpływa na oczyszczanie organizmu, to najlepsze możliwe źródło wiedzy. 

Ella Mills

www.deliciouslyella.com / @deliciouslyella

Ella Mills/ Zdjęcie materiały własne

Życie Elli to doskonały przykład na to, jak nawet najtrudniejsze momenty mogą przynieść pozytywne konsekwencje. Kiedy kilka lat temu przyjemne i uporządkowane życie  Elli wywróciło się do góry nogami ze względu na skomplikowaną chorobę, ta odżywiająca się głównie makaronem z serem  i nielubiąca gotować dziewczyna postanowiła zawalczyć o powrót do normalności małymi krokami. Zdrowe jedzenie kojarzyło jej się z obrzydliwymi papkami bez koloru i smaku, więc zaczęła eksperymentować w kuchni w poszukiwaniu dań, które satysfakcjonowałyby nie tylko lekarzy, ale przede wszystkim jej własne kubki smakowe. Żeby się zdyscyplinować, zaczęła wrzuca przepisy na bloga. Ludzie pokochali jej podejście do jedzenia i szczerość do tego stopnia, że dziś Ella ma na koncie kilka książek kucharskich, restaurację w centrum Londynu, aplikację wellness i coraz szersze portfolio produktów spożywczych, które z powodzeniem wprowadza do kawiarni i supermarketów. Sukces w pełni uzasadniony, o czym możecie przekonać się sami, przygotowując dowolny z przepisów z jej strony. 

Em von Euw

www.thisrawsomeveganlife.com / @thisrawsomeveganlife 

Emily von Euv/ Zdjęcie materiały własne

Emily to niekwestionowana królowa wegańskich deserów.  Lubicie lody z mrożonych bananów? To ona jako pierwsza spopularyzowała je w Internecie, zamieniając te niepozorne owoce w prawdziwe słodkie dzieła sztuki.  Karmel, czekolada, torty, ciasteczka… Jej przepisy to uczta dla oczu (same zdjęcia możemy oglądać godzinami) i podniebienia. A do tego wykonane są głównie na bazie orzechów, naturalnych słodów i owoców, więc przypadną do gustu każdemu, kto zwraca uwagę na jakość składników w deserach. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.