Ostatnie miesiące nie sprzyjają podróżowaniu, więc korzystamy z dobrodziejstw Internetu i w taki sposób serfujemy z kraju do kraju. A dokładniej z kuchni do kuchni. Przedstawiamy Wam dziś 4 profile wellnessowych foodies, które uwielbiamy. To 4 dziewczyn, które zbudowały swoje biznesy na miłości do jedzenia i zdrowego trybu życia i dzielą się swoimi pomysłami na to, jak codzienność może być jeszcze smaczniejsza. Klikajcie na ich strony i inspirujcie się!
Nicole Berrie
Nicole to Amerykanka, dla której wejście na drogę wellness okazało się początkiem zupełnie nowego życia. Za dużo imprez, alkoholu i negatywnego stosunku do własnego „ja” sprawiły, że zaczęła szukać sposobu na oczyszczenie ciała i umysłu. Zaczęło się od gotowania dla siebie, a skończyło na poczytnym blogu i wellnessowym pop up store/ restauracji Bonberi Mart w sercu Nowego Jorku, gdzie Nicole dzieli się swoimi ulubionymi ekologicznymi markami, nie tylko kulinarnymi. Na jej blogu i Instagramie znajdziecie przepisy oparte na zasadzie food combining (m.in. dulse Caesar salad, który był hitem sprzedażowym Bonberi Mart) oraz ciekawe rozmowy z ludźmi, którzy inspirują Nicole na co dzień.
Jasmine Hemsley
www.jasminehemsley.com / @jasminehemsley
Jasmine to prawdziwy multitalent. Pisze książki, prowadzi programy telewizyjne oraz restaurację, jest szefem kuchni i ekspertem wellness. A to wszystko po to, aby przybliżyć ludziom korzyści płynące z ajurwedy. Jasmine wykorzystuje swoje zasięgi, żeby pokazać, jak świadome podejście do zdrowia: dbanie o równowagę psychiczną oraz fizyczną, może całkowicie odmienić życie. Jej przepisy to smaczne, pożywne i proste dania komponowane w duchu ajurwedy i na bazie ekologicznych składników. Jeśli chcecie dowiedzieć się, czym jest sławetne kitchari i jak wpływa na oczyszczanie organizmu, to najlepsze możliwe źródło wiedzy.
Ella Mills
www.deliciouslyella.com / @deliciouslyella
Życie Elli to doskonały przykład na to, jak nawet najtrudniejsze momenty mogą przynieść pozytywne konsekwencje. Kiedy kilka lat temu przyjemne i uporządkowane życie Elli wywróciło się do góry nogami ze względu na skomplikowaną chorobę, ta odżywiająca się głównie makaronem z serem i nielubiąca gotować dziewczyna postanowiła zawalczyć o powrót do normalności małymi krokami. Zdrowe jedzenie kojarzyło jej się z obrzydliwymi papkami bez koloru i smaku, więc zaczęła eksperymentować w kuchni w poszukiwaniu dań, które satysfakcjonowałyby nie tylko lekarzy, ale przede wszystkim jej własne kubki smakowe. Żeby się zdyscyplinować, zaczęła wrzuca przepisy na bloga. Ludzie pokochali jej podejście do jedzenia i szczerość do tego stopnia, że dziś Ella ma na koncie kilka książek kucharskich, restaurację w centrum Londynu, aplikację wellness i coraz szersze portfolio produktów spożywczych, które z powodzeniem wprowadza do kawiarni i supermarketów. Sukces w pełni uzasadniony, o czym możecie przekonać się sami, przygotowując dowolny z przepisów z jej strony.
Em von Euw
www.thisrawsomeveganlife.com / @thisrawsomeveganlife
Emily to niekwestionowana królowa wegańskich deserów. Lubicie lody z mrożonych bananów? To ona jako pierwsza spopularyzowała je w Internecie, zamieniając te niepozorne owoce w prawdziwe słodkie dzieła sztuki. Karmel, czekolada, torty, ciasteczka… Jej przepisy to uczta dla oczu (same zdjęcia możemy oglądać godzinami) i podniebienia. A do tego wykonane są głównie na bazie orzechów, naturalnych słodów i owoców, więc przypadną do gustu każdemu, kto zwraca uwagę na jakość składników w deserach.