Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
15.01.2022

Zdrowy smak słodki to smak satysfakcji i miłości

Zdrowy smak słodki to smak satysfakcji i miłości
Zdjęcie Rauf Alvi/ Unsplash
Zdjęcie Rauf Alvi/ Unsplash

Ajurweda klasyfikuje pokarmy ze względu na zaspokajanie potrzeb emocjonalnych i psychicznych. Każdy smak w jakiś sposób oddziałuje na organizm i żaden nie jest zły, jeśli zachowamy odpowiednie proporcje. Dziś przyglądamy się smakowi słodkiemu (temu zdrowemu), który daje uczucie miłości i satysfakcji! 

Ajurwedzie rozumienie smaków jest niezbędne do leczenia chorób. Wyróżnia się sześć smaków: kwaśny, słony, ostry, gorzki, cierpki i słodki, któremu przyjrzymy się bliżej. Spożywanie ich wszystkich jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Kiedy pozwalamy, aby jeden smak zdominował dietę lub wykluczamy jeden z nich, przyczyniamy się do podwyższenia i nierównowagi dosz (w Ajurwedzie są to konstytucje organizmu, wyróżniamy: vatę, pittę i kaphę). Wszystkie smaki w różnych proporcjach zawierają się w każdym pożywieniu i decydują jego wyjątkowości. Jeśli coś określamy jako słodkie, oznacza to, że smak słodki jest po prostu dominujący.  

Zdjęcie Nadine Primeau/ Unsplash

Smak miłości 

Smak słodki to budulec wszystkich siedmiu tkanek. Daje ciału siłę, odporność, poprawia cerę i zadowala zmysły. Uznawany jest za ochładzający, nawilżający i pobudzający. Pod względem emocjonalnym daje uczucie miłości, przywiązania i zadowolenia. Jest szczególnie wskazany dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i matek karmiących, jednak kochamy się w nim wszyscy. Często odczuwamy wzmożone pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego. Warto przyjrzeć się temu, czy naprawdę chcemy słodyczy, czy może przytulenia i akceptacji kogoś bliskiego? 

Smak słodki jest kombinacją elementu wody i ziemi. Doskonale harmonizuje zaburzoną doszę vata – jest jej przeciwieństwem. Vata jest lekka i sucha, a smak miłości ciężki i wilgotny. Słodycz równoważy także doszę pitta, ale wzmaga doszę kapha. Oznacza to, że spożywany w nadmiarze może doprowadzić do zaburzeń kaphy, czyli ospałości, ociężałości i nadmiernej tkanki tłuszczowej. Nie zaleca się też spożywania go w dużych ilościach w zimny i wilgotny dzień, ponieważ doprowadzi to do wilgoci w ciele (która objawi się np. problemami z zatokami). Nadużywanie smaku słodkiego prowadzi do wielu chorób, m.in. cukrzycy, chorób serca, bólów głowy. Pamiętajmy o słodyczy w naszym życiu, jednak tak jak wszystko – z umiarem! 

Zdrowy smak słodki 

Smak słodki często kojarzy nam się ze sztucznymi batonikami i ciastkami. Odłóżmy te produkty na bok, a zadbajmy w swojej diecie o więcej smaku miłości pochodzącego z natury. Słodkie jest mleko matki, wody płodowe i zapach kwiatów. Gdzie jeszcze znajdziemy naturalną słodycz, której tak bardzo pragniemy? 

B jak bataty 

Te słodkie ziemniaki uprawiane były już 7500 lat p.n.e. Zwierają dużą ilość beta-karotenu, który pomaga zachować dobry wzrok, zdrową skórę i prawidłową odporność organizmu. Bataty mają niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem mogą je spożywać diabetycy. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami krążenia, astmą i osteoporozą. Bataty są jednym z najzdrowszych warzyw, także w kosmosie! Zostały docenione przez NASA, dzięki czemu stanowią jeden z elementów prowiantu na wyprawach kosmicznych. 

smak słodki
Zdjęcie Katarzyna Grabowska/ Unsplash

C jak cynamon cejloński

Większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak warto zaprzyjaźnić się z nim na dobre. W starożytnym Egipcie nazywano go „synem gorącego słońca” ze względu na niezwykle rozgrzewające właściwości. Cynamon stoi na podium przypraw, które mają najwięcej przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Wykazuje działanie antygrzybiczne, przeciwpasożytnicze i antynowotworowe. Zalecany dla osób cierpiących na cukrzycę typu II, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Potrafi też złagodzić napięcie przedmiesiączkowe. Ważne jest, aby wybierać prawdziwy cynamon cejloński, ten zwykły pochodzi z Chin i w swoim składzie ma ok. 5% kumaryny, która wykazuje działanie toksyczne. 

D jak daktyle 

Właściwości prozdrowotne daktyli zasłużyły na miano „chleba życia”, a sama palma daktylowa zyskała tytuł „drzewa życia”. To świetna przekąska energetyczna, ponieważ 83% zawartych w nich węglowodanów to cukry proste, które zapewniają bezpośredni zastrzyk energii. Dzięki zawartości tauryny wyciszają stany depresyjne, działają uspokajająco i pozytywnie na jakość snu. Zawierają dużo witamin i minerałów, a ponadto salicylany – substancje o działaniu naturalnej aspiryny. Osładzajmy sobie nimi życie nie tylko w okresie przeziębienia (działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, zmniejszają ból), ale też na co dzień! 

M jak mango 

Mango to owoc, który nie rośnie w naszej strefie klimatycznej, jednak warto czasem go podjadać. Przez Hindusów nazywany jest „owocem bogów”, świadczą o tym jego niezwykłe właściwości. Dzięki zawartości antyoksydantów mango oddziałuje pozytywnie na wygląd, zapobiega także rozwojowi niektórych nowotworów. Jest źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawiera wiele witamin i minerałów, a także węglowodanów, które zapewniają naturalne pobudzenie. 

smak słodki
Zdjęcie Ardi Evans/ Unsplash

S jak syrop klonowy 

Tak samo jak miód i melasa, stanowi doskonały zamiennik cukru. Nazywany jest płynnym kanadyjskim złotem, dzięki dużej zawartości polifenoli, które mają znaczenie w profilaktyce wielu chorób, m.in. nowotworów. W jego składzie można wyróżnić m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor. Uznaje się, że syrop klonowy jest naturalnym afrodyzjakiem, więc śmiało może konkurować z szampanem. Ze względu na dużą ilość cukrów, tutaj także należy pamiętać o umiarze w stosowaniu! 

Interesuje Cię Ajurweda? Sprawdź, jak wygląda według niej idealny dzień. Piszemy o tym TU.

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.