Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Trendy
09.11.2020

Znudziła Ci się oliwa z oliwek? Wypróbuj olej z czarnuszki.

Znudziła Ci się oliwa z oliwek? Wypróbuj olej z czarnuszki.
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Przydałby Ci się zamiennik dla wszechobecnej oliwy z oliwek? Chcesz nadać swoim potrawom bardziej wyrazisty smak bez komponowania skomplikowanych sosów? A może chcesz dogłębnie odżywić swoje ciało od środka i od zewnątrz?  Jeśli twoja odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, poznaj dobroczynne właściwości oleju z przyprawy o działaniu tak potężnym, że znalazła się wśród skarbów schowanych do sarkofagu faraona Tutanchamona. Przedstawiamy olej z czarnuszki! 

Ponoć wśród starożytnych Egipcjan panowało przeświadczenie, że czarnuszka wyleczy wszystko poza śmiercią. Ta pochodząca z południowo-wschodniej Azji przyprawa o charakterystycznym, gorzkawym smaku to małe ziarenko o wielkich właściwościach, które skoncentrowane są w pozyskiwanym z niej oleju. Tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany to bogactwo składników odżywczych. Jego głównym składnikiem są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – składa się średnio w 60% z kwasów omega-6, 30% z kwasów omega-9 i 1% z kwasów omega-3. Zawiera też witaminę E, beta-karoten, biotynę, fitosterole oraz minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, sód i potas, a także aminokwasy, saponiny i niezwykle cenny olejek eteryczny. Naturalnie mętny,  w zależności od właściwości ziaren w danej partii, może różnić się kolorem i smakiem. Mimo że jego barwa może wahać się od niemal czarnego po miodowy, właściwości oleju pozostają niezmienne. Ma bardzo wyrazisty, korzenny aromat, który może łatwo zdominować aromat potrawy. Nadaje się jedynie do spożywania na zimno, najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatek i sosów. Olej ten, w związku z brakiem konserwantów, ma krótki termin ważności (zazwyczaj do 3-4 miesięcy od daty tłoczenia), a ilość jego składników odżywczych będzie się w tym czasie zmniejszać. Część zawartych w nim substancji aktywnych może powodować skurcze macicy, a w konsekwencji poronienie, więc zdecydowanie nie powinno spożywać się oleju z czarnuszki w okresie ciąży. Ze względu na wyjątkowy skład wykazuje właściwości odżywcze i pielęgnacyjne.  

Zdjęcie Canva

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki przeznaczony jest do codziennego spożycia. Ze względu na swój wyrazisty, gorzkawy i korzenny smak najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych: twarożków, sałatek i kasz. Dla złagodzenia intensywnego aromatu można łączyć go z miodem, syropem klonowym lub odrobiną soku z cytrusów lub malin. Spożywany regularnie, w porcji 1-2 łyżeczki dziennie, może wykazywać działanie prozdrowotne:

Zawarty w nim olejek eteryczny wspomaga trawienie i pobudza apetyt, 

Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi i może przyczynić się do zahamowania rozwoju cukrzycy typu II oraz miażdżycy oraz chorób układu naczyniowo – sercowego,

Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu pomaga regulować odporność organizmu, 

Działa przeciwgrzybicznie.

O innych olejach roślinnych, które mogą zastąpić oliwę z oliwek piszemy TU.

Olej z czarnuszki w kosmetyce 

Olej z czarnuszki jest cennym składnikiem naturalnych preparatów pielęgnacyjnych. Może być stosowany samodzielnie na skórę lub jako składnik masek, kremów i mieszanek olejów odżywczych. Stosowany zewnętrznie: 

Przyśpiesza gojenie ran,

Jest pomocny w leczeniu łupieżu, 

Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry i trądziku, 

Wzmacnia cebulki włosów, chroniąc je przed nadmiernym wypadaniem włosów,

Wzmacnia warstwę lipidową naskórka,

– Łagodzi poparzenia słoneczne,

Wzmacnia paznokcie. 

Zdjęcie Canva

Wybierając olej z czarnuszki zwróć uwagę na 4 czynniki 

Czy jest tłoczony na zimno? Żeby zachować wszystkie wartościowe składniki odżywcze, olej z czarnuszki musi być pozyskiwany w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza.

Czy ma krótki termin ważności? Olej z czarnuszki charakteryzuje się krótkim okresem przydatności do spożycia, a długi termin ważności może sugerować obecność konserwantów w składzie. 

Czy jest w butelce z ciemnego szkła? Tylko taki rodzaj szkła, w odróżnieniu od jasnych czy plastikowych opakowań, gwarantuje skuteczną ochronę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych na zawarte w oleju składniki odżywcze. 

Czy jest olejem czystym? Wszelkiego rodzaju dodatki mogą zmniejszać jakość oleju. Sięgając po czysty olej z czarnuszki masz gwarancję spożywania produktu najwyższej jakości. 

Dla zachowania jakości produktu i przedłużenia jego trwałości po otwarciu przechowuj go w lodówce. 

Zdjęcie Canva

Oczyszczająco – odżywcza czarnuszkowa MASECZKA DO TWARZY

Składniki 

  • 1 łyżka oleju z czarnuszki
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego

Sposób przygotowania: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Nałóż mieszankę na oczyszczoną twarz, omijając okolice oczu. Po 20 minutach spłucz ciepłą wodą i kontynuuj pielęgnację ulubionym tonikiem i kremem. Dla najlepszych rezultatów maseczkę wykonuj 1-2 razy w tygodniu. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.