Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
30.12.2023

5 nawyków żywieniowych, które warto zostawić za sobą w 2024 roku

5 nawyków żywieniowych, które warto zostawić za sobą w 2024 roku
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Koniec roku to świetny czas na podsumowanie tego, co się wydarzyło, przyjrzenie się naszym nawykom i przyzwyczajeniom oraz na planowanie. Jeżeli jesteś z tych robiących listę postanowień noworocznych, warto uwzględnić na niej zadbanie o zdrowie. Zamiast spisywać ogólne postanowienia, dobrze jest się dłużej zastanowić i opracować plan zmiany. Dzisiaj podpowiemy Ci, jakie 5 nawyków żywieniowych warto zostawić za sobą w mijającym roku. 

Podjadanie

Podjadanie to jedna z głównych przyczyn sporych wahań poziomu cukru we krwi, co prowadzi do skoków energii, a następnie ich nagłego spadku. Przyczynia się do zwiększenia stanów zapalnych w organizmie, uczucia zmęczenia, a także większego apetytu, zwłaszcza na słodkie. Każda przekąska uruchamia ponownie pracę jelit, nie dając im czasu na odpoczynek! W 2024 roku postaraj się zrezygnować z niezdrowych przekąsek między głównymi posiłkami. Zamiast tego, postaw na pełnowartościowe i zbilansowane posiłki. Zrezygnuj z małych przekąsek, które Cię nie nasycą, a jedynie podniosą poziom glukozy. Podziękują Ci za to Twoje hormony i jelita!

Zdjęcie Canva

Jedzenie w pośpiechu

W tych czasach posiłki często spożywamy na szybko, w drodze z jednego spotkania na inne. Wprowadzenie nawyku spożywania posiłków bez pośpiechu to same korzyści dla naszego układu trawiennego. Wolniejsze jedzenie to mniej wzdęć, bólów brzucha, lepsze wypróżnienia. Postaraj się praktykować “mindful eating”. Skoncentruj się na jedzeniu w spokoju, czerpiąc radość z bogactwa smaków i różnorodności tekstur pożywienia. Dzięki temu łatwiej odczujesz pierwsze sygnały sytości i nie będziesz się przejadać.

Monotematyczne jedzenie

Jedzenie stale tych samych potraw ogranicza dostęp do różnorodnych składników odżywczych. Dla zdrowia ważne jest wprowadzanie zróżnicowanych pokarmów. Dzięki temu zapewnisz sobie dostęp do wszystkich ważnych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Podziękuje Ci za to Twój mikrobiom, który kocha różnorodność, zwłaszcza wśród warzyw i owoców. Postaraj się eksperymentować z nowymi przepisami i produktami, by dostarczyć organizmowi pełen zakres niezbędnych substancji odżywczych.

Późne posiłki i przekąski

Jedzenie tuż przed snem może zakłócać jakość nocnego wypoczynku i negatywnie wpływać na trawienie. W 2024 roku postaraj się zrezygnować z nocnych przekąsek i jedzenia przed pójściem spać.  Aby spać lepiej i efektywniej zjedz ostatni posiłek na 2-3h przed snem. Tym sposobem dasz swojemu organizmowi czas na regenerację. Warto zadbać o to, by kolacja nie była zbyt tłusta i obfita. Idealnie sprawdzą się rozgrzewające zupy. 

Częste jedzenie na mieście

Jedzenie na mieście może skutkować niezdrowymi wyborami żywieniowymi, które mogą zakłócać równowagę hormonalną oraz pracę jelit. W nowym roku warto zainwestować trochę czasu i gotować więcej w domu. Dzięki temu zyskujesz pełną kontrolę nad jakością i doborem składników. To nie tylko zdrowsza alternatywa, ale także doskonały sposób na gromadzenie oszczędności! Przygotowywanie posiłków w domu pozwala dostosować menu do swoich indywidualnych potrzeb, unikać potencjalnie szkodliwych dodatków i konserwantów oraz nadmiaru soli czy cukru, które często spotyka się w restauracjach. Ponadto, gotowanie to doskonała okazja do eksperymentowania z różnorodnymi składnikami, odkrywania nowych smaków i rozwijania zdrowych nawyków żywieniowych. 

Zdjęcie Canva

Nowy rok to idealny moment na wprowadzenie pozytywnych zmian w nawykach żywieniowych. Skoncentruj się nie tylko na samym jedzeniu, ale na tym, jak i kiedy spożywasz posiłki. Postaw na różnorodność składników w diecie i częstsze gotowanie w domu. Podjęcie tych pierwszych kroków będzie mieć znaczący wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Pamiętaj, że małe zmiany prowadzą do wielkich rezultatów, a troska o swoje nawyki żywieniowe to klucz do długotrwałego dobrostanu! W 2024 roku zatroszcz się o swoje zdrowie od kuchni! Twoje ciało z pewnością podziękuje za te zmiany.

Dominika Węgrzyn

Dominika Węgrzyn

Jestem dietetykiem, który interesuje się zdrowiem i dbaniem o swój dobrostan zarówno zawodowo jak i prywatnie. Wyznaje zasadę, że aby mieć siłę, energię na codzienne wyzwania trzeba podejść do swojego organizmu holistycznie. Interesuje się psychologią, tym jak nasz mózg wpływa na resztę ciała. Staram się łączyć te dwie dziedziny poprzez zgłębianie treści psychodietetycznych. Uwielbiam podróże, dzięki nim odkrywam nowe smaki, dowiaduję się nowych rzeczy o sobie. Uspokaja mnie gotowanie i jogowanie. Lubię rozwijać się poprzez czytanie książek, słuchanie podcastów czy oglądanie filmów. Kocham dowiadywać się nowych rzeczy, a odkąd mogę uczyć się dla siebie, sprawia mi to dużo więcej frajdy.