Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
31.07.2020

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz jak zacząć? Podpowiadamy.

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz jak zacząć? Podpowiadamy.

Jedzenie to nasze paliwo, warto więc, żeby było jak najlepszej jakości. Masz za sobą próby wdrożenia w życie planu zdrowszego odżywiania, które za każdym razem kończą się frustracją i jedzeniem podwójnej porcji lodów na smutno? Koniec z tym! Ciesz się pełnymi smaku potrawami, zdrowiem i energią oraz okazjonalnymi odstępstwami od swoich reguł, jeśli przyjdzie Ci na to ochota. Jak? Wdrażając w życie tych kilka prostych, przyjemnych zasad żywieniowych. 

Nie pozwól, żeby czas stał się Twoją wymówką

Mamy na koncie wiele kuchennych badań terenowych i werdykt w kwestii czasu jest taki, że podgrzanie pizzy w mikrofali zajmuje dokładnie tyle samo czasu co zblendowanie składników smoothie. Nie musisz jeść wymyślnie, żeby jeść zdrowo, czasami z nawet 3 składników (nasz niezastąpiony zestaw to kasza + strączki lub tofu + zielenina lub kiszonki) możesz wyczarować różnorodne, dodające energii posiłki. Jeśli żyjesz w trybie, który pozwala na spędzanie minimalnej ilości czasu w kuchni, stawiaj na wcześniejsze przygotowywanie posiłków lub półproduktów. Możesz poporcjować i zamrozić składniki na koktajle na cały tydzień, a każdego ranka zmiksować je z mlekiem. Możesz ugotować kaszę na 3 dni i jeść ją na zimno w sałatce, kiedy nie masz siły na przygotowanie skomplikowanego posiłku. Korzystaj z przepisów, które możesz wykorzystać na różne sposoby (np. hummusy świetnie sprawdzą się w kanapkach, bowlach lub jako dipy do pokrojonych, surowych warzyw). 

Zwróć uwagę na to, co pijesz

Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nasze próby zdrowego odżywiania są sabotowane przez to, co pijemy. Sięgając po energetyki, napoje gazowane i soki z koncentratu dostarczamy sobie tyle cukru i sztucznych barwników, że wizja zdrowia i zgrabnej sylwetki może łatwo odpłynąć w siną dal. Stawiaj na domowe lemoniady, napary, kawę bez bitej śmietany i posypek oraz świeżo wyciskane soki. 

Poszukaj sojuszników

W grupie siła, co może mieć szczególne znaczenie, jeśli chcesz zmierzyć się ze zmianami, których wprowadzenie wymaga od Ciebie dużego samozaparcia. Masz wśród znajomych osoby, które lubią podcinać skrzydła lub wyśmiewać plany innych? Nie pozwól, żeby odebrały Tobie motywację. Nawet jeśli to Twoje setne podejście do zmiany nawyków żywieniowych, nikt nie ma prawa z góry zakładać Twojej porażki. Poszukaj ludzi, którzy mogą Ciebie zmotywować lub nawet służyć radą. Jeśli Twoja koleżanka zna fajne knajpy, gdzie możesz zjeść pysznie i zdrowo na mieście, a znajomy jest mistrzem pożywnych śniadań, zapytaj ich o radę. Może wspólne gotowanie okaże się świetnym pomysłem na spędzanie czasu ze znajomymi? 

Nie zmuszaj się do jedzenia tego, co jest akurat trendy w świecie wellness

Nie jesteś w stanie przełknąć spiruliny, chociaż marzą Ci się efekty, które przynosi jej regularne stosowanie? My to rozumiemy. I uspokajamy – nie jest ona jedynym źródłem białka i żelaza na świecie. Wiemy też, że im więcej przyjemności czerpiesz z tego, co robisz, tym większe prawdopodobieństwo, że wejdzie Ci to w nawyk na stałe. Bogactwo zdrowych produktów jest tak duże, że na pewno znajdziesz coś, co zadziała lepiej niż chemiczny suplement, a przy okazji rozpieści Twoje kubki smakowe. 

Nie wywołuj w sobie poczucia winy, jeśli zjesz coś „spoza listy” 

Unikaj terminu „cheat meal”. Kogo chcesz oszukać i po co? Że nie masz ochoty na sernik i że go nie jesz, chociaż właśnie jesz? Pamiętaj, że wszystko jest dla ludzi i jeśli na co dzień dbasz o siebie sposobem odżywiania, jedno ciastko nie sprawi, że Twoje życie i zdrowie się posypią. Nie każ siebie za to, że masz na coś ochotę. Dawaj upust swoim potrzebom, bo istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że jeśli tego nie zrobisz, będą narastać i w końcu zmaterializują się w postaci wyjedzenia wszystkiego, co kryje się w szafce z przekąskami.  

Żeby ułatwić Wam nawigację w sklepie spożywczym, przygotowaliśmy małą ściągawkę z tym, co warto zawsze mieć w kuchni, żeby zaspokoić wszystkie potrzeby kulinarne. 

ZAMRAŻARKA: poporcjowane owoce na koktajle i warzywa na zupy kremy 

LODÓWKA: jajka od szczęśliwej kury i ekologiczny twaróg (jeśli jecie), mleka roślinne, tofu, pesto i sosy warzywne 

PÓŁKA Z PRZEKĄSKAMI: orzechy, suszone owoce, dobrej jakości ciemna czekolada, różne masła orzechowe 

PÓŁKA Z BAZAMI NA ŚNIADANIA I OBIADY: płatki owsiane, chia, kasze, ryże, papier ryżowy do spring rollsów, strączki, pełnoziarniste makarony i wrapy

PÓŁKA ZE ŚWIEŻYMI PRODUKTAMI: sezonowe owoce i warzywa,  zielona baza do sałatek

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.