Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
17.05.2021

Sprawdź, co wiesz o witaminie K i jej wpływie na Twoje ciało.

Sprawdź, co wiesz o witaminie K i jej wpływie na Twoje ciało.
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

W tym szczególnym dla świata okresie przyglądamy się sposobom na to, jak każdego dnia naturalnie wpływać pozytywnie na zdrowie.  Szukamy metod na redukcję stresu, poprawę snu i wybieramy produkty spożywcze pod kątem tak ważnych dla nas witamin. Dziś bierzemy pod lupę witaminę K. Czym jest, w jaki sposób najlepiej ją dostarczać i co nam daje?

K jak krew i kości 

O witaminie K świat usłyszał po raz pierwszy w latach 30-tych XX wieku. To wtedy dwóch biochemików, Henrik Dam i Edward Adelbert Doisy, w swoim laboratorium dokonali odkrycia tej substancji odżywczej, przypisując jej kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Ich badania nad właściwościami i wpływem witaminy K na organizm trwały kilkanaście lat, a w 1943 r. doprowadziły ich do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.  Nazwa „witamina K” pochodzi od słowa koagulactionsvitamin, od którego też wywodzi się skrót w postaci litery K. Dziś wiemy, że witamina ta należy do rozpuszczalnych w tłuszczach niezbędnych składników pokarmowych i występuje naturalnie w dwóch postaciach:

Witamina K1 to bardziej popularna odmiana tego składnika pokarmowego, suplementowana nawet już noworodkom w celu zapobiegnięcia choroby krwotocznej. Jej źródłem są głównie produkty roślinne, jednak absorbcja z tego rodzaju produktów wynosi nie więcej niż 50%.  Znajdziemy ją w szpinaku, sałacie, jarmużu,  brukselce, szparagach, awokado, cukinii, groszku. 

Zdjęcie Canva

Witamina K2 może być pozyskiwana przede wszystkim z żywności pochodzenia zwierzęcego oraz sfermentowanych pokarmów roślinnych.  Jej naturalna forma ma pochodzenie bakteryjne i powstaje w procesie fermentacji. Jej niewielkie ilości produkują bakterie bytujące w jelicie grubym, zwane florą jelitową. Witaminę K2 dostarczymy organizmowi spożywając przede wszystkim wysokotłuszczowy nabiał, wątróbkę,  żółtka jajek, fermentowane warzywa takie jak kapusta, ogórki kiszone czy kimchi oraz natto, o którego niezwykłych właściwościach przeczytacie TUTAJ.

Warto pamiętać, że obie formy tej witaminy rozpuszczalne są w tłuszczach, więc jedząc np. sam surowy szpinak, możemy liczyć na minimalną wchłanialność. Dlatego komponując swoją codzienną porcję zielonych warzyw, nie zapomnij o skropieniu ich wysokiej jakości nierafinowanym olejem, np. tym z lnu, awokado czy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Witamina ta jest również odporna na działanie wysokiej temperatury, więc może być poddawana obróbce termicznej. 

Co nam daje ta porcja zdrowia?

Witamina K w obu postaciach odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu: 

1. Aktywuje proteiny niezbędne do prawidłowej pracy serca i metabolizowania wapnia.

2. Bierze udział w procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi.

3. Bierze udział w formowaniu masy kostnej i przyczynia się do prawidłowego rozwoju szkieletu.

4. Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych i nerek.

5. Działa przeciwkrwotocznie. 

6. Zmniejsza obfitość miesiączek. 

7. Przyśpiesza gojenie się ran.

8. Wspiera działanie układu trawiennego i mikroflory jelitowej.

9. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne.

10. Zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby sercowo – naczyniowe. 

W celu ustalenia poziomu witaminy K w organizmie wystarczy wykonać proste badanie krwi. Jeśli niedobory są znaczące, można skorzystać z gotowych rozwiązań. Zgodnie z uchwałą Zespołu do spraw suplementów diety z 7 lutego 2020 r., maksymalna dzienna dawka witaminy K pochodząca z suplementów nie może przekraczać 200 μg.

Zdjęcie Canva

A dla tych, którzy suplementy chcą zastąpić zrównoważoną dietą, przygotowaliśmy przepis na pyszny omlet:

OMLET K – WITAMINOWY

Składniki:

2 jajka od szczęśliwych kurek, 

Mała garść drobno posiekanego jarmużu, 

Ząbek czosnku,

1 łyżka ulubionego oleju do smażenia, 

– 1 łyżeczka mąki kokosowej,

Szczypta soli i pieprzu,

Czubata łyżka kimchi. 

Sposób wykonania: Jajka rozbij i utrzep, dodaj mąkę kokosową, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Na patelni rozgrzej olej, podsmażaj posiekany czosnek przez 2 minuty, dorzuć jarmuż i podsmażaj kolejne 2 minuty. Wylej masę jajeczną i podsmażaj z każdej strony przez ok. 2 minuty obserwując, czy omlet się ścina. Wyłóż na talerz i udekoruj kimchi. Smacznego! 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.