Chociaż ich miejsce w domach zazwyczaj ogranicza się do kuchni, przyprawy potrafią poprawić nie tylko smak naszych potraw. Umiejętnie wyselekcjonowane sprawią, że po posiłku nie będzie towarzyszyć nam dyskomfort, a przemiana materii nabierze przyśpieszenia. Jakie zioła wybierać, żeby wspomóc metabolizm? Oto lista naszych rekomendacji!
Zioła od wieków były cenione w polskiej kuchni. Dzięki nim można było cieszyć się tradycyjnymi, wyjątkowo ciężkimi daniami bez pokuty w postaci przeciążonego układu pokarmowego. Bigos, duszone mięsa czy warzywa w zawiesistych sosach było dużo bardziej przyjazne brzuchom dzięki tym niepozornym dodatkom o wielkiej sile działania. Mimo że nasze jadłospisy dziś wyglądają inaczej niż 200 czy 300 lat temu, bieg czasu nie odebrał ziołom ich zbawiennego wpływu na żołądki i jelita. Jeżeli chcesz usprawnić działanie swojego metabolizmu, zamiast sięgać po chemiczne suplementy, zacznij od urozmaicenia swoich potraw tymi przyprawami:
Cynamon: świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań słodkich i wytrawnych. A korzystać z jego dobrodziejstw warto jak najczęściej, bo cynamon zmniejsza łaknienie, wspomaga pracę żołądka, reguluje poziom cukru we krwi oraz działa antyoksydacyjnie. Ma działanie rozgrzewające, więc warto sięgać po niego szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ma lekko słodkawy smak, więc latem może zastąpić słodzik w domowych lemoniadach.
Więcej o cynamonie piszemy tu.
Kardamon: jego smak pobudza apetyt, a zawarte w nim olejki wspomagają wydzielanie soków trawiennych oraz działają rozkurczowo, dzięki czemu przyprawa niweluje uczucie mdłości. Dzięki właściwościom rozgrzewającym przyśpiesza perystaltykę jelit.
Anyż: pobudza pracę ślinianek i wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo na jelita, pomaga redukować wzdęcia. Ponadto ma działanie diuretyczne, dzięki czemu wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz wzmacnia odporność.
Majeranek: reguluje pracę całego układu pokarmowego. Jest pomocny w leczeniu zaparć, biegunek, niestrawności oraz zmniejsza wydzielanie gazów.
Gałka muszkatołowa: wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, co poprawia perystaltykę jelit i redukuje wzdęcia. Stosowana regularnie przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka i ma działanie antyzapalne.
Goździki: zawarty w nich mangan reguluje proces wydzielania soków trawiennych, pobudza apetyt oraz przyśpiesza metabolizm. Dodatkowo goździki mają działanie antyseptyczne, a olejek z nich uważany jest za najskuteczniejszy środek przeciwbólowy.
Mniszek pospolity: dzięki zwiększaniu ilości wytwarzanej żółci i ułatwianiu jej przepływu do dwunastnicy, wspomaga prawidłową pracę wątroby, reguluje prawidłową pracę jelit i przyśpiesza trawienie. Jest polecany przy leczeniu kamicy nerkowej.
Imbir: dzięki rozgrzewającym właściwościom ułatwia trawienie, łagodzi bóle żołądka i nudności oraz wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Dodatkowo wspiera zwalczanie infekcji oraz wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.
Mięta: wspomaga proces wydzielania soków trawiennych, przeciwdziała wzdęciom i nudnościom. Jej lekko słodkawy smak może zmniejszyć łaknienie na poobiedni deser. Ma też działania chłodzące i odświeżające, więc jest idealnym składnikiem letnich napojów oraz dodatkiem do deserów.
Lubczyk: reguluje perystaltykę jelit oraz działa moczopędnie, dzięki czemu wspomaga usuwania nadmiaru wody i toksyn z organizmu.
Koperek: jest naturalnym środkiem na wzdęcia oraz pomaga na zaparcia. Ta niepozorna roślina wykazuje też właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga redukować stany zapalne i spowalnia procesy starzenia.
Papryczka chilli: zawarta w niej kapsaicyna przyśpiesza procesy trawienne. Ponadto przyprawa ta ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i wspiera odporność organizmu.
Tymianek: sprawdzi się jako dodatek do tłustych potraw i ułatwi ich trawienie. Ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu wspomoże w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego.
Różnorodność przypraw przyjaznych trawieniu sprawia, że możesz dodawać je do wszystkich posiłków, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Koniecznie wypróbuj nasze superpesto, które sprawdzi się także jako pasta do kanapek, sos do makaronu lub kaszy albo dip do surowych warzyw.
Koperkowo-miętowe SUPERPESTO na poprawę trawienia
Składniki:
- 1 szklanka świeżego koperku
- ½ szklanki świeżej mięty
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- Sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Opcjonalnie woda według uznania do rozrzedzenia
Sposób przygotowania: wszystkie składniki blenduj na wysokich obrotach przez 30 sekund. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku do 5 dni.
Więcej o przemianie materii piszemy tu. A jeżeli interesują Cię pozycji jogi wspomagające metabolizm, to znajdziesz je tu.