Owsianka to posiłek idealny. Prosta w przygotowaniu, równie pyszna na zimno jak i na ciepło, a do tego można komponować ją z tylu dodatków, że prawdopodobieństwo nudy jest naprawdę niskie. Jest uznawana za jedno z najbardziej #instagrammable śniadań, ale tego, co w niej najlepsze, nie widać gołym okiem! Przyjrzyjmy się bliżej 5 benefitom prozdrowotnym owsianki.
Bogactwo węglowodanów złożonych
To właśnie ich potrzebujesz, kiedy dopada Cię popołudniowy zjazd lub szukasz doładowania energetycznego przed cięższym treningiem. Węglowodany złożone nie tylko pobudzą pracę mózgu, ale również dopalą nasze mięśnie przed wizytą na siłowni czy studio jogi. Węglowodany złożone są powoli trawione i wchłaniane do krwi, dzięki czemu unikamy gwałtownego wzrostu glukozy we krwi (a w efekcie unikamy rzucania się na dodatkową paczkę ciastek, bo dopadł nas niespodziewanie bardzo gwałtowny atak głodu).
Sposób na utratę wagi bez restrykcji
Owsianka uzupełnia dietę w niezbędny dla utrzymania odpowiedniej wagi i pracy jelit beta-glukan. Ten rodzaj błonnika zmniejsza poziom hormonu głodu, cholecystokininy.
Jeśli chcesz wyregulować proces trawienia, owsianka od pierwszej łyżki zostanie Twoim największym sprzymierzeńcem. Pamiętaj, że błonnik rozpuszcza się w wodzie, dlatego aby uniknąć zaparć nie zapomnij o dodatkowej szklance wody lub ziołowej herbaty w ciągu dnia!
Sprzymierzeniec zdrowej ciąży
Śniadanie z dodatkiem płatków owsianych w prosty sposób pomaga dostarczyć organizmowi kwas foliowy, regulujący wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek naszego ciała! Owies to naturalne źródło tego składnika, niezwykle cennego przede wszystkim w okresie starania się o dziecko i w czasie ciąży. Polecamy wszystkim przyszłym mamom!
Sposób na przedłużenie młodości
Płatki owsiane są źródłem cennych antyoksydantów – to właśnie ich potrzebujemy, aby jak najdłużej cieszyć się młodzieńczym wyglądem i zdrowiem. Antyoksydanty to broń w walce z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki naszego ciała i przyśpieszają procesy starzenia. Kilka łyżek owsianki na śniadanie to z pewnością kilka zmarszczek mniej na twarzy.
Śniadanie z miłości do serca
Nie bez powodu Światowa Organizacja Zdrowia wymienia płatki owsiane jako jedno z najzdrowszych źródeł węglowodanów w zbilansowanej diecie. Płatki owsiane zawierają lipoproteiny, pomagające zmniejszyć ilość złego cholesterolu (zwanego fachowo LDL) we krwi. Im go mniej, tym mniejsze ryzyko wystąpienia m.in. zawału, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.