Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Trendy
14.10.2023

Apiterapia to nie tylko miód i propolis! Co jeszcze ma do zaoferowania?

Apiterapia to nie tylko miód i propolis! Co jeszcze ma do zaoferowania?
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Od wieków ludzie zdawali sobie sprawę, jak cenne dla środowiska, jak i dla naszego zdrowia są pszczoły i produkty, które tworzą. Zapewne pamiętasz, jak babcie zachwalały Ci miód na ból gardła lub pyłek pszczeli dla wzmocnienia organizmu. Czas do tej pradawnej mądrości powrócić i na nowo zaprzyjaźnić się z apiterapią. Jej zalety są zaskakujące! 

Czym jest apiterapia? 

To naturalna terapia wykorzystująca produkty wytwarzane przez pszczoły miodne (głównie gatunek Apis mellifera) w celach leczniczych. Jej korzenie sięgają ponad 6000 lat do medycyny starożytnego Egiptu, potem Grecji i Rzymu. Istnieją również dowody na to, że miód stanowił część Tradycyjnej Medycyny Chińskiej już w III w. p.n.e. Dziś naukowcy potwierdzają to, co było wiadome już wieki temu – apiterapia nie tylko działa skutecznie jako profilaktyka, ale także wspiera proces leczenia wielu dolegliwości (i to nie tylko infekcji!). Ponadto, produkty pszczele są wykorzystywane w żywności, kosmetykach oraz w przemyśle farmaceutycznym w celu poszukiwania nowych leków. 

apiterapia
Zdjęcie Canva

Jakie produkty wykorzystuje się w apiterapii? 

To nie tylko znanym wszystkim miód! Pszczoły mają nam o wiele więcej do zaoferowania. Apiterapia wykorzystuje takie produkty jak: 

Miód Pochodzi z nektaru kwiatowego i jest jednym z głównych źródeł energii dla pszczół. Skład miodu jest zmienny w zależności od pochodzenia botanicznego. Ogólnie rzecz biorąc, znajdują się w nim: cukry, woda, enzymy, niewielkie ilości białek, aminokwasów, witamin i minerałów. Badania wykazały jego właściwości lecznicze, takie jak: przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe (według badań, miód hamuje m.in. wzrost raka pęcherza), chroniące układ sercowo-naczyniowy, zdolność do gojenia się ran (badanie z 2010 r. pokazuje, że osoby cierpiące na tzw. stopę cukrzycową, które otrzymywały opatrunki z miodem przez trzy miesiące, odczuły znaczne wygojenie owrzodzeń). 

Propolis Tłumaczony z języka greckiego oznacza „obronę miasta”. Nie bez powodu – pszczoły wykorzystują go do uszczelniania dziur i ochrony ula. Wytwarzany jest z różnych części roślin, takich jak np. kora drzew. Badania ujawniły szereg właściwości propolisu, m.in.: przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe (zwłaszcza jego działanie przeciwbakteryjne), przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, immunomodulujące. Badano także jego wpływ na różne zaburzenia chorobowe, takie jak: astma, insulinooporność, wrzody żołądka, zapalenie jelita grubego, czy uraz mózgu. Okazuje się, że propolis, jako produkt apiterapii jest niezastąpionym wsparciem nie tylko w czasie infekcji, ale także u pacjentów z zapaleniem jamy ustnej (tutaj poleca się szczególnie pasty do zębów na bazie propolisu). 

Jad pszczeli To przezroczysty płyn wydalany przez pszczoły porzez żądła, gdy czują się zagrożone. Około połowy jego masy stanowi melityna – związek o działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwnowotworowym. Jest on odpowiedzialny także za ból związany z użądleniem pszczół! Jedną z najlepiej udokumentowanych zalet tego produktu w apiterapii jest silne działanie przeciwzapalne (pomocne szczególnie dla osób z zapaleniem stawów). Dla przykładu – badanie z udziałem 120 osób chorujących na RZS wykazało, że akupunktura jadem pszczelim co drugi dzień, zapewniała złagodzenie objawów podobne do działania leków, takich jak metotreksat i celokoksyb. 

Pyłek pszczeli  „To cudowne białko, po nim wspaniałe robi mi się ciałko, bo on zawiera te dla zdrowia cuda, które naturze zgromadzić się uda”! Wykazuje on działanie m.in.: kardioprotekcyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwanemiczne, immunostymulujące. 

W chłodne miesiące roku stosujemy w redakcji kurację pyłkiem pszczelim dla wzmocnienia odporności. O tym, jak ją wykonać przeczytasz TU

apiterapia
Zdjęcie Canva

Mleczko pszczele To galaretowa substancja wytwarzana przez pszczoły w celu karmienia królowych pszczół i ich młodych. Powszechnie uważa się, że mleczko pszczele zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny. Dodatkowo, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Mleczko pszczele jest także remedium dla osób, które potrzebują wyregulowania poziomu cukru we krwi. Liczne badania na zwierzętach wykazały zwiększoną wrażliwość na insulinę, działanie ochronne na narządy wewnętrzne u szczurów z cukrzycą leczonych mleczkiem pszczelim. Podobne wnioski zaobserwowano w badaniu na ludziach – wykazało ono 20% redukcję poziomu cukru we krwi na czczo u zdrowych osób, które codziennie suplementowały mleczko pszczele. Wyniki są obiecujące!

Apiterapia – przeciwwskazania 

Ze względu na ograniczoność badań, nie stosuje się produktów pszczelich u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie zaleca się też apiterapii wśród niemowląt (ze względu na potencjalne ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym). 

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.