Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Umysł - Rozwój osobisty
06.06.2023

Mindful eating, czyli uważność na talerzu. Na czym polega ta prozdrowotna praktyka?

Mindful eating, czyli uważność na talerzu. Na czym polega ta prozdrowotna praktyka?
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

We współczesnym, zabieganym świecie mało kto zwraca uwagę na to, co je i jak smakuje posiłek. Nie ma też czasu na delektowanie się i zachwycanie jedzeniem. Naprzeciw temu wychodzi mindful eating, czyli uważne jedzenie! Czym jest ta technika i od czego zacząć praktykę? Oto nasze wskazówki dla zdrowej relacji z jedzeniem. 

Wielozadaniowość, niedopita kawa, śniadanie zjedzone w drodze do pracy… Któż tego nie zna? W dodatku posiłki, które spożywamy szybko są bardzo złej jakości. Zamiast ładować organizm zdrowym, wartościowym paliwem, wlewamy w niego truciznę. Dziś zachęcamy do zatrzymania się i zwolnienia przynajmniej w momencie jedzenia. Co by było, gdybyś spróbował/a świadomie celebrować każdy posiłek? Rozkoszował/a się jego smakiem, zapachem i wyglądem? Co stoi na przeszkodzie? 

Mindful eating
Zdjęcie Canva

Czym jest mindful eating? 

Uważne jedzenie to podejście do spożywania posiłków, które koncentruje się na zmysłowej świadomości. Nie ma nic wspólnego z kaloriami, węglowodanami, tłuszczem i białkiem (uf!). Celem mindful eating wcale nie jest utrata wagi (choć często zdarza się, że praktykując tę technikę można schudnąć), ale nauka delektowania się jedzeniem i zachęcenie do pełnej uważności. Technika ta jest zorientowana na proces, a nie na wynik. „Uważne jedzenie po prostu zaprasza nas do obecności podczas gotowania lub jedzenia, pozwalając nam naprawdę delektować się naszym jedzeniem bez osądzania, poczucia winy, niepokoju lub wewnętrznego krytyka” – piszą specjaliści Head Space, aplikacji specjalizującej się w ćwiczeniach mindfulness. 

Mindul eating zachęca do wsłuchiwania się w swój organizm i jedzenie tylko wtedy, kiedy naprawdę jesteśmy głodni (kładzie kres wmuszaniu w siebie kolejnego kawałka sernika na rodzinnym obiedzie). Wychodzi naprzeciw kompulsywnemu objadaniu się, nocnym wizytom w lodówce i zajadaniu emocji. 

Praktyka ta obejmuje m.in.: 

– powolne spożywanie posiłków, 

– słuchanie fizycznych objawów głodu i jedzenie tylko do momentu sytości, 

– angażowanie wszystkich zmysłów (dostrzeganie kolorów, dźwięków, tekstur, smaków), 

– celebrowanie spożywanych pokarmów, 

– naukę radzenia sobie z emocjami dotyczącymi niezdrowej relacji z jedzeniem, 

– jedzeniem nie dla zaspokojenia głodu, ale dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, 

– zauważenie wpływu pokarmu na ciało i emocje, 

– wyrażenie wdzięczności za spożyty posiłek. 

Jakie są korzyści uważngo jedzenia

Współczesne życie obfituje w nieustanny pośpiech. Zachęcamy do zminimalizowania go wszędzie tam, gdzie się da, czyli np. w jedzeniu. Może przynieść to wiele korzyści dla zdrowia:

– Jedząc uważnie, przywracasz swoją uwagę – sprawiasz, że jedzenie przestaje być czynnością automatyczną. Masz wtedy szansę na rozpoznawanie fizycznych sygnałów głodu i odróżnienie ich od głodu emocjonalnego. To niezwykle pomocne zwłaszcza dla osób, których relacja z jedzeniem jest zaburzona. 

– Badania sugerują, że uważne jedzenie pomaga schudnąć dzięki zmianie nawyków żywieniowych i zmniejszeniu ilości stresu. Co więcej, przegląd badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu w Zurychu z 2019 r. wykazał, że mindful eating może być tak samo skuteczny w utracie wagi, jak standardowe programy dietetyczne! 

– Uważność pomaga w byciu świadomym własnego procesu decyzyjnego, także w kontekście jedzenia. Dzięki temu mamy szansę zobaczyć, co i dlaczego ląduje na naszym talerzu. Możemy też dostrzec, jakie emocje towarzyszą nam podczas spożywania posiłku (zachęcamy do jedzenia w dobrym towarzystwie i w dobrym nastroju – wtedy posiłek najlepiej służy!). 

Mindful eating
Zdjęcie Canva

Od czego zacząć praktykę mindful eating? 

Aby praktykować uważne jedzenie, wcale nie musisz zaczynać od zapisania się na kurs online lub przeczytać stosu książek (choć do tego również zachęcamy). Warto zacząć od zmiany najprostszych nawyków. Krok po kroku. Istnieje wiele łatwych, dostępnych dla każdego sposobów na rozpoczęcie przygody z mindful eating. Oto kilka z nich: 

– Jedz powoli – nie śpiesz się z posiłkami. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Unikaj jedzenia na stojąco i w biegu. Wygospodaruj kilka minut spokoju. 

– Zadbaj o atmosferę spożywanych posiłków. Wyłącz telewizor, odłóż telefon. Nie rozpraszaj się niepotrzebnymi bodźcami. 

– Przestań jeść, gdy poczujesz się nasycona/y.

– Przyjrzyj się temu, co za chwilę zjesz. Jaki ma kolor Twój posiłek? Skąd mogą pochodzić jego składniki? Jak pachnie?

– Skup się w pełni na doznaniach, które płyną z ciała w czasie jedzenia. Jaki jest Twój żołądek – ściśnięty z nerwów, a może uspokojony? Co czujesz? 

– Poczuj wdzięczność z faktu, że Twój talerz jest pełny. To pobudzi Twój mózg do produkcji hormonów szczęścia! 

– Pamiętaj, że jesz dla zdrowia, a nie tylko dla zaspokojenia głodu! Dbaj o to, co ląduje na Twoim talerzu (jednocześnie wystrzegaj się skrajności). 

Chcesz wiedzieć jak odróżnić głód emocjonalny od fizjologicznego? Piszemy o tym TU.

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.