Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
23.10.2023

Pij rumianek dla zdrowia. Nie tylko na poprawę trawienia!

Pij rumianek dla zdrowia. Nie tylko na poprawę trawienia!
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Rumianek to jedno z najstarszych ziół leczniczych znanych ludzkości. Naukowcy nazwali go nawet „lekiem przeszłości ze świetlaną przyszłością”. Nie bez powodu – rumianek wykazuje szereg korzyści zdrowotnych. W dodatku, jest na wyciągnięcie ręki dla każdej/każdego z nas! 

Rumianek – kilka słów wstępu do ziołowego świata 

Współczesny człowiek preferuje szybkie rozwiązania, które niestety – bywają destrukcyjne. Zamiast od razu sięgać po leki farmakologiczne, zachęcamy do rozpoczęcia przygody z ziołami! Są naturalne, zazwyczaj bezpieczne i egalitarne. To wiedza znana i praktykowana przez nasze dawne przodkinie, często szeptuchy lub znachorki. Dzisiejsza nauka potwierdza to, co ludzkość wiedziała od dawna. 

Zdjęcie Canva

Rumianek (Chamomillae) to jedna z najstarszych, najczęściej stosowanych i dobrze zbadanych roślin leczniczych na całym świecie. Wśród jego składników czynnych można wymienić m.in.: olejek eteryczny, flawonoidy, kumaryny, kwasy fenolowe i cholinę. Idziemy o zakład, że każdy z nas pił choć raz w życiu herbatę rumiankową (być może zaserwowaną w czasie niemowlęcej kolki). To właśnie napar jest najczęściej stosowaną formą przyjmowania tego zioła – składniki lecznicze ekstrahują się bowiem przy użyciu wody, ale także wyższego stężenia (oznacza to, że nalewka rumiankowa też ma sens). Napar rumiankowy można stosować nie tylko do picia, ale także do płukania gardła przy stanach zapalnych lub wykonywania kąpieli łagodzących ciało. Z kolei wdychanie olejków eterycznych (podkreślamy, aby wybierać te dobrej jakości) zaleca się w celu złagodzenia lęku i depresji. To tylko kropla w oceanie! Rumianek wykazuje szereg właściwości dla zdrowia. Oto kilka z nich: 

Rumianek – właściwości dla zdrowia 

Działanie przeciwnowotworowe 

Większość publikacji przypisuje to działanie zawartej w rumianku apigeninie. Badania wykazały, że związek ten zwalcza komórki nowotworowe, zwłaszcza piersi, przewodu pokarmowego, skóry, prostaty i macicy. Z kolei w badaniu na grupie ponad 500 osób zaobserwowano, że uczestnicy, którzy pili herbatę rumiankową 2-6 razy w tygodniu, byli znacznie mniej narażeni na rozwój raka tarczycy niż osoby, które nie spożywały tego zioła. Odkrycia są bardzo obiecujące, czekamy na dalszy rozwój badań. Nie zmienia to jednak faktu, że w dzisiejszym świecie każdy sposób wspierania zdrowia i zapobiegania chorobom nowotworowym jest jak najbardziej pożądany.

Działanie ułatwiające zasypianie 

Tradycyjnie napar z rumianku i aromaterapia jego olejkiem, były stosowane w leczeniu bezsenności (związanej głównie z nadmiernym pobudzeniem emocjonalnym). Roślina ta jest powszechnie uważana za łagodny środek uspokajający i nasenny (według badań, jego działanie ułatwiające zasypianie jest podobne do benzodiazepinów, leków silnie uzależniających). Z tego względu zachęcamy do zamienienia wieczornej czarnej herbaty na napar z rumianku – zrobi wiele dobrego dla naszego snu. 

Działanie wspierające trawienie 

Zapewne to pierwsze skojarzenie większości z nas związane z rumiankiem. Gdy boli brzuch, mamy zazwyczaj sięgają po ziołową herbatkę. Szkoda, że z wiekiem ten nawyk w nas zanika – warto do niego powrócić! Rumianek jest powszechnie stosowany w leczeniu licznych schorzeń żołądkowo-jelitowych, w tym zaburzeń trawiennych, kolek, wrzodów i podrażnień przewodu pokarmowego.

Działanie przeciwalergiczne 

To cenna informacja, bowiem alergie, tak jak inne choroby cywilizacyjne, stały się plagą XXI wieku (niestety, często ich przyczyna znajduje się w prowadzonym przez nas stylu życia). Zainspirowało nas badanie, w którym leczono alergię na dwa sposoby: 1) standardowym lekiem, 2) alkoholowym ekstraktem z rumianku. Wyniki pokazały, że metoda naturalna zmniejsza poziom histaminy pięciokrotnie, podczas gdy środek farmakologicznie trzykrotnie. Cóż za moc ukryta w naturze!

Działanie szyte na miarę współczesności 

Czyli wspierające i chroniące przed powszechnym zespołem metabolicznym. Rumianek obniża poziom cukru we krwi, zaś jego właściwości przeciwzapalne zapobiegają uszkodzeniom komórek trzustki. Według badań, osoby, które przez osiem tygodni spożywały napar z rumianku do posiłków, miały znacznie niższy poziom cukru we krwi niż osoby spożywające wodę. Dodatkowo, rumianek jest bogaty w przeciwutleniacze, co sprzyja zdrowiu serca. Badania pokazują, że zioło to zmniejsza ciśnienie krwi, częstość akcji serca, a także poziom cytokin zapalnych.

Zdjęcie Canva

Jak zrobić napar z rumianku? 

Nie ma nic prostszego! Potrzebujesz dobrej jakości surowiec – może być świeży lub suszony. Wystarczy zalać łyżkę rozdrobnionych koszyczków rumianku szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem do zaparzenia. Dla osłody możesz dodać odrobinę miodu, syrop z pigwy lub kwiatów czarnego bzu. 

WAŻNE: napar rumiankowy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i niemowląt (jako jedno z nielicznych ziół jest bardzo wskazane w tym czasie). 

    Patrycja Zwolińska

    Patrycja Zwolińska

    Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.