Uważasz, że ekologiczna postawa wymaga wysiłku i poświeceń? Nic bardziej mylnego. Żeby pokazać Ci, że to nie tylko puste słowa, przygotowaliśmy listę 15 ekotrików, które ułatwią Tobie domowe życie zgodnie z zasadą „reduce, reuse, recycyle”. Naucz się, jak nie marnować jedzenia, dawać przedmiotom drugie życie i nie wydawać pieniędzy na chemię gospodarczą, wprowadzając do swojego mieszkania te proste zasady:
1. Obieranie jajek
Ta z pozoru prosta czynność potrafi podnieść poranną temperaturę, szczególnie jeśli zależy ci na równomiernym obraniu jajka. Żeby ułatwić sobie życie i umilić śniadanie, dodaj do gotujących się jajek szczyptę sody oczyszczonej. Pomoże ona zwiększyć pH białka, dzięki czemu poluźnią się wiązania między nim a błonką znajdującą się pod skorupką. W efekcie obierzesz jajka wykonując dosłownie kilka ruchów, bo skorupka będzie łatwo i równomiernie odchodzić.
2. Naturalny nawóz
Kiedy obierzesz jajka, nie wyrzucaj skorupek. Wykorzystaj je jako naturalny nawóz. Skorupki zawierają potężną dawkę wapnia, które wymieszane z ziemią odżywi Twoje rośliny i sprawi, że będą szybciej rosły.
3. 1,2,3 dojrzałe awokado jesz Ty!
Ten pyszny i odżywczy owoc może być naprawdę trudny w obsłudze. Żeby trafić w ten krótki moment, kiedy awokado jest idealnie dojrzałe i kremowe, wystarczy oderwać pestkę. Jeśli odchodzi z trudem, awokado potrzebuje czasu, żeby dojrzeć. Jeśli odejdzie łatwo, a miąższ pod nią będzie zielony lub żółtawy jest gotowe do jedzenia. Jeśli natomiast będzie brązowy, owoc jest przejrzały.
4. Graj w zielone
Jeśli nie zjesz całego awokado na raz, przechowuj je w lodówce z plasterkiem cytryny położonym bezpośrednio na miąższ. Dzięki temu owoc utrzyma intensywny, zielony kolor.
5. Bananowy ekspres
Jeśli marzy Ci się chlebek bananowy, ale Twoje owoce są zielone jak wiosenna trawa, zafunduj im przyśpieszony proces dojrzewania. Opakuj ją szczelnie torbą plastikową i zostaw na 24 godziny w ciepłym miejscu, aż zżółkną.
6. Banany w wersji slow
Jeśli natomiast masz w domu za duży zapas bananów i boisz się, że przejrzeją zanim zdążysz je zjeść, zawiń szczelnie folią miejsce, w którym łączą się w kiść. Dzięki temu będą świeże o 3-5 dni dłużej.
7. Nie wyrzucaj, a porządkuj
Nie pozbywaj się szklanych słoików po miodach, masłach orzechowych lub dżemach. Przechowuj w nich sypkie produkty kuchenne – ryże, płatki, orzechy, przyprawy, kakao czy suszone owoce. Dzięki temu zachowają świeżość dłużej niż w (często niezbyt szczelnych) torebkach lub opakowaniach plastikowych, a przy okazji nie stracą aromatu.
8. Zakaz wstępu dla nieproszonych gości
Walczysz z molami spożywczymi? Żeby je odstraszyć i zapobiec przed rozmnażaniem się na produktach kuchennych, włóż do szafek z jedzeniem liście laurowe. Ich zapach odstraszy mole równie skutecznie co środki chemiczne.
9. Kontrolowany wzrost
Kiełki są super, o ile rosną tam, gdzie chcemy. Czyli niekoniecznie na ziemniakach. Jeśli chcesz uchronić swój zapas przed puszczaniem korzonków, włóż świeże, całe jabłko do torby lub pojemnika, w którym przechowujesz ziemniaki. Trzymaj je w chłodnym miejscu, a dłużej będą zdatne do gotowania.
10. Smak lata
Truskawki, maliny i borówki to jedne z najbardziej wyczekiwanych letnich owoców. Niestety bardzo szybko się psują. Jeśli chcesz, żeby zakupiona wieczorem porcja nadawała się na śniadanie następnego dnia, przed włożeniem ją do lodówki umyj ją w roztworze octowym. Włóż owoce na kilka minut do płynu w proporcji 1 porcja octu winnego na 10 porcji wody, następnie dokładnie umyj bieżącą wodą, osusz i włóż do lodówki. Ocet jest na tyle rozcieńczony, że nie wyczujesz jego smaku, a owoce zachowają świeżość nawet do tygodnia.
11. Papierowy recycling
Przed wyrzuceniem gazet poświęć czas na umycie okien. Papier gazetowy sprawdza się przy polerowaniu szyb i usuwaniu zacieków lepiej niż kosztowna szmatka.
12. Jabłkowa świeżość
Jeśli Twój zlew w kuchni lub łazience wydziela nieprzyjemny zapach, odbierając przyjemność z gotowania i kąpieli, powstrzymaj się przed kupowaniem chemicznych, często toksycznych środków czyszczących. Zamiast tego wlej do zlewu szklankę octu jabłkowego i zostaw na noc, a rano przepłucz go ciepłą wodą. Nieprzyjemny zapach powinien zniknąć.
13. Nieskazitelna biel butów
Myślisz, że jedynym sposobem na to, żeby Twoje buty zachowały świeży odcień bieli jest nie wyjmować ich z pudełka? Błąd! Możesz cieszyć się i spacerami, i schludnym wyglądem, jeśli będziesz je odpowiednio czyścić. Zmieszaj 1 porcję sody oczyszczonej z 1,5 porcji płynu do prania, nanieś pastę na buty szczotką do zębów i dokładnie wetrzyj w brudne miejsca i pozostaw na 10 minut. Następnie dokładnie opłucz i pozostaw do wyschnięcia.
14. Odmrówczanie
Nie mamy pewności, czy istnieje takie słowo, ale jesteśmy przekonani, że brak mrówek w domu jest zdecydowanie lepszy niż wizyta mrówek. Jeśli jednak znajdą sposób, żeby się do Ciebie wprosić, zlokalizuj miejsce, którym wchodzą i przygotuj mur w postaci rozsypanego cynamonu. Ta przyprawa jest dla nich drażniąca i stanowi barierę nie do przejścia. Dosłownie.
15. Higiena ćwiczeń
Żeby ćwiczenia fizyczne były dla Ciebie dobre od początku do końca, zadbaj o higienę swojej maty. Żeby wraz z resztkami potu nie rozwijały się na niej bakterie, po każdym treningu pryskaj ją domowym sprayem antybakteryjnym. Zmieszaj 30 ml hydrolatu z oczaru wirginijskiego, 100 ml wody i 10 kropli ulubionego olejku eterycznego. Przechowuj w butelce z ciemnego szkła z dyfuzorem i chłodnym, zacienionym miejscu.
Jeżeli zainteresowały Was nasze ekotriki, to prawdopodobnie macie lub właśnie odkryliście gen praktyczności :). Polecamy w związku z tym przeczytać również artykuł o sposobach na przechowywanie (a przez to niemarnowanie) żywności. Znajdziecie go tu.