To owoc, o którym wciąż mówi się zbyt mało. Wychodzimy temu naprzeciw – w końcu pigwa jest badana od lat ze względu na swoje wyjątkowe znaczenie w żywności i medycynie! PS słyszałaś/eś kiedyś o tym, że jest naszym lokalnym zamiennikiem cytryny? W dodatku bardzo zdrowym!
Pigwa – jesienny owoc dla zdrowia
Jej uprawy sięgają starożytnej Grecji i Rzymu, gdzie była uznawana jako symbol miłości i płodności. Współcześnie jest to owoc zapomniany, a szkoda – jego bliskimi krewnymi są jabłka i gruszki. Różni ich m.in. to, że owoce pigwy, choć niezwykle aromatyczne, ze względu na twardość oraz kwaśny smak, nie nadają się do bezpośredniego spożycia w postaci nieprzetworzonej (chyba, że dorzucone na surowo do herbaty/kompotu). Nie zmienia to jednak faktu, że są cennym surowcem w domowej produkcji konfitur, syropów i soków. To jeden z najtańszych i pożywnych owoców, do którego spożywania warto powrócić. Już czas.
Co cennego skrywa w sobie pigwa?
Całe mnóstwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych! Owoce pigwy są naturalnym źródłem m.in.:
– witaminy C (w jednym owocu znajduje się 15% dziennego zapotrzebowania na ten składnik),
– błonnika pokarmowego,
– wapnia, potasu i fosforu (prawie dwukrotnie więcej jest ich w pigwie niż w jabłku),
– kwasów organicznych (m.in. jabłkowego),
– antocyjanów,
– flawonoidów.
Korzyści ze spożywania pigwy:
Owoce pigwy są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które są niezwykle korzystne dla zdrowia całego organizmu. Substancje te zmniejszają stany zapalne, chronią przed chorobami przewlekłymi (np. chorobami serca), chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Według badań, silne właściwości przeciwutleniające pigwy mogą być cennym nutraceutykiem (środkiem jednocześnie bogatym w wartości odżywcze, jak i posiadających cechy produktów farmaceutycznych).
Wzmacnia układ odpornościowy – m.in. dzięki zawartości witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowo funkcjonującego układu odpornościowego. Dodatkowo, kilka badań pokazało, że pigwa wykazuje właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc w zapobieganiu nadmiernemu wzrostowi niektórych szkodliwych bakterii, takich jak np. E. coli.
Pigwa łagodzi problemy trawienne – to ważna wskazówka dla wielu z nas, bowiem dolegliwości te stały się plagą współczesności (przyczynia się do tego m.in. niezdrowy styl życia). Chociaż potrzebne są badania na ludziach, testy przeprowadzane na zwierzętach sugerują, że owoc pigwy może chronić tkankę jelitową przed uszkodzeniami związanymi z chorobami zapalnymi jelit. W badaniu na szczurach z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, u zwierząt, którym podawano ekstrakt i sok z pigwy, zaobserwowano zmniejszenie uszkodzenia tkanki okrężnicy w porównaniu z grupą kontrolną.
Kilka badań sugeruje także pozytywny wpływ owoców pigwy na zmniejszanie objawów refluksu żołądkowego. Dla przykładu, kilkutygodniowe badanie z udziałem 80 dzieci cierpiących na tę dolegliwość, wykazało, że codzienna suplementacja syropem pigwowym była tak samo skuteczna, jak leki tradycyjnie stosowane w celu łagodzenia objawów tej choroby. Podobne efekty zaobserwowano wśród 137 kobiet w ciąży, które przyjmowały 10 mg syropu pigwowego po posiłku.
Chroni przed reakcjami alergicznymi – kolejny ważny powód przemawiający za spożywaniem pigwy! Owoce te mogą łagodzić różne objawy alergii poprzez hamowanie aktywności niektórych komórek odpornościowych odpowiedzialnych za reakcje alergiczne. Badania wskazują na potencjał pigwy w zwalczaniu powszechnych, łagodnych reakcji alergicznych, takich jak: stan zapalny skóry, katar, astma. Tutaj także czekamy na rozszerzone badania przeprowadzone na ludziach!
Pigwa do herbaty – lepsza niż cytryna!
Lepsza przede wszystkim dlatego, że rośnie na naszym podwórku! Kierując się zasadami sezonowości i lokalności (które głoszą m.in. ajurweda i medycyna chińska), zachęcamy do stawiania w pierwszej kolejności na to, co „nasze”. Gwarantujemy też, że dzięki swojemu cierpkiemu i kwaśnemu smakowi, pigwa pysznie zastąpi ciepłolubną cytrynę (swoją drogą, często silnie traktowaną nawozami i opryskami – inaczej miałaby trudność w pokonaniu takich odległości). Do herbaty lub naparu ziołowego doskonale sprawdzi się syrop z pigwy lub pigwa pokrojona w plasterki, zasypana cukrem, a następnie zakonserwowana w słoiku. Naturalna moc zdrowia!