Kiedy żyjemy intensywnie i staramy się jeść zdrowo, przekąska to nasz najlepszy przyjaciel. Najlepiej oczywiście sprawdzają się te, które oprócz składników odżywczych dostarczają nam przyjemności smakowych. Jeśli macie dość popularnych power balls lub szukacie alternatyw, które dostarczą wam mniej węglowodanów niż bazujące na suszonych owocach kulki mocy, mamy dla was idealną alternatywę!
Fat bombs, jak sama nazwa wskazuje, to przekąski bazujące na odżywiających nasz mózg, nawilżających skórę i zapobiegających cukrowej huśtawce tłuszczach. Jeśli zamienicie syrop klonowy i miód na ksylitol lub erytrytol, sprawdzą się również na diecie ketogenicznej i cukrzycowej. Ach, zapomnieliśmy dodać, że rozpływają się w ustach i smakują jak najpopularniejsze, tradycyjne desery. Przekonaliśmy was? To zaczynamy rolowanie!
Brownie fat bombs

Składniki:
– 5 łyżek masła orzechowego
– 5 łyżek niesłodzonego kakao
– 5 łyżek mąki migdałowej
– 2 ½ łyżki syropu klonowego lub erytrytolu
– 2 łyżki drobno siekanych, prażonych orzechów laskowych
– szczypta soli
Masło orzechowe, kakao, mąkę migdałową, sól i wybrany słodzik mieszamy na uzyskania gładkiej masy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy kulki – jedna porcja to jedna czubata łyżka. Każdą kulkę obtaczamy w sprażonych orzechach laskowych. Kulki przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Bounty fat bombs
Składniki:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki masła kokosowego (manny kokosowej)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 3 łyżki syropu klonowego lub erytrytolu
– 100 gram gorzkiej czekolady, min. 80%
Olej kokosowy oraz mannę kokosową roztapiamy. Dodajemy wiórki kokosowe, wybrany słodzik, ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kulki – jedna porcja to jedna czubata łyżka. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą kulkę obtaczamy w roztopionej czekoladzie. Kulki przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Krówkowe fat bombs
Składniki:
– 1 szklanka masła z prażonych orzechów
– 2 łyżki masła orzechowego
– ¾ szklaki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
– ½ szklanki niesłodzonego kakao
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
– 2 łyżki syropu klonowego lub erytrytolu
– szczypta gruboziarnistej soli
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Ze schłodzonej masy formujemy kulki – jedna porcja to jedna czubata łyżka. Kulki przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Cytrynowe fat bombs

Składniki
– 100 gram mielonego, półtłustego twarogu
– ½ szklanki mąki migdałowej
– 2 łyżki syropu klonowego lub erytrytolu
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
– 3 łyżki sprażonych wiórków kokosowych
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kulki – jedna porcja to jedna czubata łyżka. Kulki przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Czujesz głód przed snem? Postaw na przekąski, które nie utrudnią Ci zasypiania! Piszemy o nich TU.