Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
22.10.2021

Nasze ulubione przepisy na jesienne smoothies na ciepło

Nasze ulubione przepisy na jesienne smoothies na ciepło
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Uwielbiamy smoothies, ale zimne orzeźwienie to nie jest coś, na co mamy ochotę podczas jesienno-zimowych poranków. Czy zmiana pór roku musi oznaczać zmianę nawyków żywieniowych i odstawienie blendera na kilka miesięcy na bok? Na szczęście nie i mamy na to aż 5 smakowitych dowodów. 

ZIELONE POBUDZENIE 

Nie, w tym przepisie nie znajdziesz, szpinaku, jarmużu ani cukinii. Piękny kolor zapewnią matcha i spirulina, odrobina macy dodatkowo pobudzi do działania, a dobre tłuszcze i białko zaspokoją głód na dłużej. 

jesienne smoothies
Zdjęcie Canva

Składniki:

300 ml mleka migdałowego bez cukru (jeśli nie masz ekspresu do kawy z opcją spieniania, podgrzej je w garnuszku),

1 łyżeczka matchy

1 łyżeczka macy, 

1/2- 1 łyżeczka spiruliny, 

1 łyżeczka kolagenu lub porcja białka roślinnego bez smaku, 

1 łyżka masła migdałowego o kremowej konsystencji .

Wszystkie składniki wymieszaj w kubeczku, a następnie spień w ekspresie lub przy pomocy ręcznego spieniacza. 

SZARLOTKA W PŁYNIE 

Ten koktajl sprawi, ze poczujesz nadchodzące święta i zaspokoisz ochotę na deser. Cynamon rozgrzeje Cię i zmniejszy indeks glikemiczny napoju, a daktyle poprawią przemianę materii. 

smoothies

Składniki:

300 ml mleka migdałowego bez cukru, 

2 czubate łyżki puree jabłkowego (jeśli nie masz w zasięgu gotowego, najlepiej bez cukru i z ekologicznych owoców, połówkę jabłka umyj, pokrój na małe kawałki, upraż z łyżką wody w rondelku na małym ogniu do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem),

1/2 łyżeczki cynamonu, 

1 łyżka białej pasty tahini,

2 miękkie daktyle. 

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i blenduj do momentu, kiedy cząstki daktyli przestaną być wyczuwalne. 

ŚLIWKA W CZEKOLADZIE 

Czekolada pomoże Ci zwalczyć jesienną chandrę, a suszone śliwki dzięki dużej zawartości polifenoli wspomogą Twoje odporność i spowolnią procesy starzenia.

smoothies na ciepło
Zdjęcie Canva

Składniki:

300 ml mleka ryżowego, 

3 kostki gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao – my używamy 90%,

1 łyżka surowego kakao, 

1 łyżka syropu klonowego, 

1 łyżka masła orzechowego o kremowej konsystencji, 

1 łyżka domowych powideł śliwkowych bez cukru (opcjonalnie 3 suszone śliwki, namoczone na noc i rozgniecione na pastę),

1 łyżka nasion chia.

Wszystkie składniki poza powidłami wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe smoothie przelej do przeźroczystej szklanki i wmieszaj powidła. 

DYNIOWE SMOOTHIE – LATTE 

Będzie pobudzenie, będzie otulenie najbardziej zimowym z zimowych smaków, nie będzie za to sztucznych dodatków. Konkurencyjnym napojom z sieciowych kawiarni mówimy „sorry, ale mamy w domu coś lepszego”.

smoothies na ciepło
Zdjęcie Canva

Składniki: 

300 ml mleka ryżowego, 

3 łyżki dyniowego puree bez cukru (jeśli nie masz w zasięgu gotowego, najlepiej bez cukru i z ekologicznych warzyw, obraną dynię ugotuj na parze do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem),

1/2 banana,

1 łyżka syropu klonowego,

1 shot espresso, 

Cynamon do posypania. 

Wszystkie składniki poza cynamonem wrzuć do blendera i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie spień napój w ekspresie lub przy pomocy ręcznego spieniacza. Przelej do kubka i posyp cynamonem do dekoracji. 

MASALA CZAJ SMOOTHIE

Aromatyczne, rozgrzewające przyprawy pobudzą Twój wewnętrzny ogień, a gruszka przełamie nudę bananowej bazy Twoich koktajli. Pij, dopóki trwa na nią sezon! 

smoothies na ciepło
Zdjęcie Canva

Składniki:

300 ml mleka migdałowego, 

2 torebki herbatki masala czaj, 

1 mała,  miękka gruszka,

1 łyżka syropu klonowego, 

1/2 łyżeczki wanilii, 

1 łyżeczka masła orzechowego, 

1/2 łyżeczki cynamonu.

Zagotuj mleko i zaparz w nim herbatę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyciągnij torebki, gotowy napar przelej do blendera i dorzuć wszystkie pozostałe składniki. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Jedzenie to jedno z narzędzi do regulowania nastroju: nie tylko dzięki robieniu sobie małych, zmysłowych przyjemności, ale też realnemu wpływowi na pracę mózgu czy gospodarkę hormonalną. Co jeszcze możesz zrobić, żeby nie dać się jesiennej chandrze? Dowiesz się z TEGO artykułu.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.