Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki odżywcze. To prawdziwe gwiazdy wśród świata warzyw. Istnieje niezliczona liczba powodów, aby je jeść (i uwielbiać!). Przedstawiamy kilka najbardziej przekonujących.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ich minimalne spożycie na dzień powinno wynosić 400 gramów. Najlepiej w formie naturalnej, jak najmniej przetworzonej. Nawet najzdrowsze warzywo, ale ze słabego źródła (w którym stosuje się duże ilości chemii) nie będzie już tak korzystne dla naszego zdrowia. WHO szczególnie poleca warzywa zielone, takie jak np. natka pietruszki, jarmuż, seler naciowy, szpinak, brokuły, kapusta, brukselka, por, sałata, botwina, ogórek.
Wczesne lato to doskonały czas na delektowanie się zielonymi skarbami natury. Zwłaszcza, że lista ich zalet jest niezwykle długa. Wszystko za sprawą wysokiego poziomu chlorofilu! Warto pamiętać, że jakakolwiek obróbka termiczna zmniejsza ilość składników odżywczych w zielonych warzywach. Z tego powodu najlepiej spożywać je na surowo.
Zielone warzywa to skarbnica składników odżywczych
To najbogatsze źródła całego zestawu witamin, w szczególności A, C, E, K i z grupy B. Zawierają też wiele minerałów, m.in. żelazo, potas, wapń, magnez, krzem, mangan. Oprócz tego są bogate w błonnik i kwas foliowy. Tak duża ilość prozdrowotnych składników czyni zielone warzywa jednymi z najzdrowszych produktów na świecie!
Poprawiają odporność organizmu
Większość naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Naukowcy odkryli, że za jego dobre funkcjonowanie odpowiada gen o nazwie T-bet (który doskonale współpracuje z substancjami znajdującymi się w zielonych warzywach!). Jest on niezbędny do tego, aby jelita produkowały komórki odpornościowe. Jeśli chcemy mieć silne wojsko obronne organizmu, spożywanie zielonego jest jak najbardziej wskazane!
Wspierają optymalne funkcjonowanie mózgu
Wyniki badań zespołu naukowców z Centrum Medycznego Rush w Chicago, które zostały opublikowane w piśmie “Neurology” pokazują, że utracie pamięci i zdolności logicznego myślenia można przeciwdziałać poprzez regularne spożywanie zielonych warzyw. Z przeprowadzonych testów wynika, że osoby, których dieta była bogata w te produkty posiadały zdolności poznawcze takie, jak u osoby o 11 lat młodszej.
Zielone warzywa poprawiają nastrój
Czynnikiem, który sprzyja wystąpieniu depresji jest dieta bogata w produkty przetworzone, cukier i tłusty nabiał. Badania wykazały, że ludzie cierpiący na tę chorobę psychiczną mają podwyższony poziom homocysteiny we krwi. Naturalnym środkiem na jej obniżenie jest kwas foliowy, który znajduje się w zielonych warzywach! Pomaga on organizmowi w wytwarzaniu hormonów szczęścia, takich jak dopamina i serotonina.
Dbają o zdrowie jelit
Czyli naszego drugiego mózgu. Zielone warzywa są źródłem specyficznych cukrów, które stymulują wzrost pożytecznych bakterii. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który poprawia ogólną perystaltykę jelit.
Sprawiają, że skóra staje się promienna
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to, co jemy ma znaczny wpływ na wygląd naszej skóry. Inwestujemy w drogie kosmetyki, a tymczasem warto włączyć do diety więcej dobrej jakości warzyw, zwłaszcza tych zielonych. Składniki w nich zawarte pomagają w walce z trądzikiem, wzmacniają tkankę ochronną skóry. Oprócz tego chronią skórę przed uszkodzeniem przez wolne rodniki (więcej przeczytasz o nich TU) i przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych UV. Regenerują skórę, dbają o jej nawilżenie i poprawiają jej koloryt.
Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych
Które są epidemią XXI wieku, spowodowaną niezdrowym stylem życia. Ich leczenie nie polega tylko na środkach farmakologicznych. Istotnym elementem jest odpowiednia dieta, która wzmacnia odporność organizmu. Zielone warzywa zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym i detoksykacyjnym. Stanowią także świetną pożywkę dla bakterii mieszkających w jelitach.
Zielone warzywa chronią serce
Badanie Uniwersytetu Edith Cowan wykazało, że spożywając dziennie tylko jedną szklankę warzyw bogatych w azotany, takich jak zielone warzywa liściaste, można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Autorka badania, dr Bondonno twierdzi, że przyjmowanie suplementów w celu zwiększenia poziomu azotanów jest zbędne – wystarczą zielone warzywa! Zaleca przemycanie ich do diety choćby w postaci koktajlu.
Pomagają w odchudzaniu
Dieta bogata w zielone produkty reguluje metabolizm, dlatego jej “skutkiem ubocznym” jest m.in. spadek wagi. Warzywa zawierają dużo błonnika, a więc sycą organizm na dłużej i zmniejszają apetyt. To skutkuje mniejszą liczbą wchłoniętych składników, a więc i kalorii!