Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Trendy
18.09.2023

Soplówka jeżowata, grzyb mocy. Poznaj 6 korzyści dla Twojego zdrowia!

Soplówka jeżowata, grzyb mocy. Poznaj 6 korzyści dla Twojego zdrowia!
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Soplówka jeżowata, zwana inaczej lwią grzywą (pochodzenie nazwy wyjaśniamy w dalszej części artykułu), to grzyb, który ostatnio bije rekordy popularności w świecie wellness. Nawet nas to nie dziwi – szereg badań potwierdza jego korzyści dla ciała i umysłu! Sprawdzamy, co możemy zawdzięczać soplówce, a także jak ją przyjmować. 

Zwykliśmy myśleć o grzybach w kontekście kulinarnym. Być może zaskoczy Cię fakt tego, że są one jednym ze zdrowszych pokarmów na całym świecie. Niech za ciekawostkę posłuży to, że istnieje około półtora miliona gatunków grzybów, z których ponad 90% nie udało się jeszcze wyodrębnić. Dostrzegasz to, jaki potencjał leczniczy jest wciąż przed nami? 

Grzyby można uczynić nawet głównymi bohaterami książki – zrobił tak Tero Isokauppila, który w pozycji „Grzyby lecznicze. Przewodnik po azjatyckich grzybach, które odmładzają ciało, dodają energii i przedłużają życie” pisze tak: „Grzyby lecznicze wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (…), pobudzają sprawność intelektualną, pobudzają kreatywność (…), obniżają poziom hormonów stresu, zapewniają zdrowy sen, a przede wszystkim leczą liczne choroby somatyczne i psychiczne (…)”. Do takich grzybów z pewnością należy soplówka jeżowata, czyli grzyb mocy, o którym coraz głośniej na Zachodzie! 

Zdjęcie Canva

Soplówka jeżowata – co musisz o niej wiedzieć? 

Zacznijmy od jej nazwy – skąd się wzięła „lwia grzywa”? W odróżnieniu od standardowych kształtów owocników większości grzybów, soplówka jeżowata może wyróżnić się grzywą w kształcie wodospadu. Z tego powodu nazywa się ją też „białym pomponem” lub „małpią głową”. Idąc dalej – grzyb ten jest stosowany od setek lat, dawniej głównie przez lekarzy medycyny chińskiej (używano go na problemy trawienne, a także jako środek wzmacniający i regenerujący organizm). 

Soplówka jeżowata jest grzybem występującym powszechnie w krajach azjatyckich (u nas jest gatunkiem bardzo rzadkim, w dodatku pod ochroną). Charakteryzuje się delikatnym smakiem – możemy porównać go do krewetek lub łagodnego aromatu grzybów. Ze względu na to, że ciężko spotkać ją w wersji na świeżo, polecamy wypróbowanie dobrej jakości preparatów dostępnych na rynku. Jako redakcja zakochaliśmy się w kawie z dodatkiem proszku z soplówki! 

Czym jest kawa grzybowa? Więcej dowiesz się o niej TU

Jak soplówka jeżowata wpływa na zdrowie? Poznaj 6 korzyści jej spożywania: 

Chroni przed chorobami neurologicznymi Jak podaje wspomniany wyżej T. Isokauppila, to wyjątkowa cecha soplówki! Grzyb ten usprawnia przepływ informacji pomiędzy neuronami, bierze udział w tworzeniu nowych połączeń synaptycznych, a więc doskonale wpływa na pamięć i funkcje poznawcze. Soplówka jeżowata znacznie łagodzi objawy (ba, czasem nawet zatrzymuje postęp) chorób neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera oraz demencja starcza. Potwierdzają to także liczne badania – np. to z 2020 r., w którym wykazano, że suplementacja 1 gramem soplówki dziennie przez 49 tygodni znacznie poprawiła wyniki testów poznawczych wśród osób z chorobą Alzheimera! 

Łagodzi objawy depresji Istnieje wiele przyczyn lęku i depresji – jedną z głównych może być przewlekły stan zapalny. Według badań, ekstrakt z soplówki jeżowatej ma działanie przeciwzapalne, pomaga w regeneracji komórek mózgowych, poprawia funkcjonowanie hipokampa (obszaru mózgu odpowiadającym za wspomnienia i reakcje emocjonalne). Co więcej, według naukowców, lepsze funkcjonowanie hipokampa przyczynia się do zmniejszenia zachowań lękowych i depresyjnych. 

Przyśpiesza powrót do zdrowia po urazach układu nerwowego takich jak: urazy mózgu lub rdzenia kręgowego, których skutkiem często są paraliż i utrata funkcji umysłowych. Według badań, soplówka jeżowata może przyśpieszyć powrót do zdrowia w takich przypadkach poprzez stymulację wzrostu i naprawy komórek nerwowych. Co więcej, może również okazać się wsparciem w przypadku uszkodzeń mózgu po udarze. 

Wspiera zdrowie serca Wśród czynników sprzyjających chorobom serca wymienia się m.in. otyłość, wysoki poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL). Badanie z 2010 r. prowadzone na szczurach, które karmiono codziennie przez 28 dni ekstraktem z soplówki jeżowatej, wykazało o 27% niższy poziom trójglicerydów i o 42% mniejszy przyrost masy ciała. Dodatkowo, lwia grzyba zmniejsza szybkość krzepnięcia krwi, a więc chroni przed zawałem serca i udarem mózgu. 

Jest wsparciem w leczeniu cukrzycy A to dlatego, że poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejsza niektóre ze skutków ubocznych towarzyszących tej chorobie. Dla przykładu, soplówka może zmniejszać ból nerwu cukrzycowego w dłoniach i stopach. 

Zdjęcie Canva

Chroni przed wrzodami układu pokarmowego Wrzody żołądka zwykle występują wskutek przerostu bakterii H.pylori lub uszkodzenia błony śluzowej żołądka (często przez długotrwałe stosowanie leków farmakologicznych). Soplówka jeżowata jest tutaj rozwiązaniem! Nie tylko hamuje wzrost H. pylori, ale także chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniem. Według badania z 2013 r. przeprowadzonego na zwierzętach, soplówka była skuteczniejsza w zapobieganiu wrzodom wywołanym alkoholem niż tradycyjne leki obniżające wydzielanie kwasu żołądkowego! 

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.