Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Życie - Trendy
17.03.2024

Te Instagramowe konta sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze bardziej przystępne

Te Instagramowe konta sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze bardziej przystępne
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Brakuje Ci motywacji do tego, żeby zamieniać swoje posiłki w przyjemne doświadczenia dla wszystkich zmysłów? Nie masz za dużo czasu na gotowanie i nie chcesz wydawać fortuny na trudno dostępne produkty? Mamy dla Ciebie coś wyjątkowego – selekcję 5 kont Instagramowych, które warto obserwować w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych, które sprawią, że na nowo zakochasz się w jedzeniu. 

Jagna Niedzielska

Jagna jest prekursorką gotowania zero waste w Polsce. Chociaż edukuje w tym zakresie od lat, jej podejście do gotowania jest niezmiennie świeże, lekkie i bardzo inspirujące. Na jej profilu znajdziesz wszystko, co warto wiedzieć o przyjaznym ekologii gotowaniu, przetwarzaniu, przechowywaniu, zamrażaniu… Tematów jest sporo, co nie dziwi biorąc pod uwagę fakt, jakim wulkanem (zaraźliwej!) energii jest Jagna. Niektóre z nich naprawdę rewolucjonizują podejście do kuchni. Czy wiesz, że jajka można mrozić na aż 3 sposoby? Albo że plastikowe opakowania przyśpieszają psucie się świeżej żywności? Albo że odpowiednio przyrządzony seler może smakować jak najlepsza na świecie ryba? Jeśli nie, koniecznie otwieraj Instagram i followuj Jagnę od zaraz! 

Irena Owsiak / Healthy Omnomnom

Opis konta Ireny to „uprość sobie zdrowsze jedzenie”. I jak się od razu nie zakochać w takim profilu, szczególnie jeśli wszystko to, co pojawia się na nim w ramach przepisów, od razu przyjemnie wpływa na apetyt? Nasze ukochane rolki to „zdrowa kanapka w 5 minut” oraz „śniadanie na wynos w 5 minut”, które niejednokrotnie ratowały nasze pełne pośpiechu poranki i zapewniały solidną dawkę energii na rozruch. Badania pokazują, że jedną z największych barier w przejściu na zdrowsze i smaczniejsze gotowanie jest to, że boimy się, że zmiany żywieniowe będą zbyt czasochłonne. Dlatego główny przekaz Ireny naprawdę jest na wagę złota. Warto dodać, że Irena jest dietetyczką, a na jej profilu poza wspomnianymi już przepisami jest też bardzo dużo przydatnych informacji o żywieniu jako takim. Czy owsianka jest zdrowa? Dlaczego diety nie wychodzą? Dlaczego nie warto olewać głodu? Wiesz, gdzie szukać odpowiedzi. 

Marta Gawkowska / Happy Vegan Shrimp

Czy mamy tu fanów azjatyckiego gotowania? Czy orange tofu, smażone chrupkie enoki gochujang pasta albo żeberka z kukurydzy brzmią jak coś, co natychmiast powinno znaleźć się na Twoim talerzu? Jeśli tak, koniecznie włącz powiadomienia o najnowszych postach Marty. Chociaż jej przepisy czerpią z kuchni z odległej części świata, w większości przygotowane są na bazie łatwo dostępnych produktów i nie wymagają dużego zaangażowania czasowego. Często znajdziesz w nich tofu, ziemniaki, marchewki, kapustę czy paprykę, które autorka profilu transformuje w nietypowe dania, które z pewnością urozmaicą Twój jadłospis i kto wie, być może sprawią, że następne wakacje zapragniesz spędzić w Azji… 

Aśka Rzeźnik

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z weganizmem, Aśka będzie dla Ciebie najlepszym przewodnikiem. Pokazuje, jak racjonalnie ograniczać mięso, nabiał i jajka a do tego serwuje przepisy na dania dla dzieci borykających się z alergiami. Jej propozycje są proste, ale nie brakuje w nich złożoności smaku. Autorka pokazuje, jak przekonać się do produktów, które mogą wydawać się nijakie (np. tofu, które jest przecież jednym z podstawowych źródeł białka na diecie roślinnej), oraz daje wskazówki na to, jak jeść nie tylko smacznie, ale też mądrze (czyli ustrzec się przed niedoborami witamin i minerałów). Znajdziesz tu też dużo przepisów na pyszne słodycze, dzięki którym zrozumiesz, że zdrowia dieta wcale nie musi oznaczać żegnania się z przyjemnością jedzenia. Nasz plan na weekend: zrobić wegański sernik korzenno-ciasteczkowy według przepisu Aśki. A Twój?

Roślinna Baza

Czas na duet. Karlina i Maja, instagramowe tofu lovers, w tym niezwykle urokliwym zespole przekonują do tego, że proste i szybkie dania wcale nie muszą być nudne. Picka z patelni? Poprosimy! Ciecierzanka? Zdecydowanie, w końcu jakaś alternatywa dla owsianki… Pikantna szalotka bourbon? Deserów, szczególnie tych, które redefiniują nasze myślenie o słodyczach, nigdy nie odmawiamy! Kopytka z batata? Chcemy z dokładką. Zgadujemy, że Ty pewnie też, więc zarządzamy przerwę na lunch, życząc Ci smacznego – jeśli skorzystasz z przepisów dziewczyn, to życzenie na pewno szybko się spełni! 

Instagram może być kopalnią naprawdę wartościowej wiedzy, jeśli tylko skupisz swoją uwagę na odpowiednich kontach. Jeśli szukasz inspiracji do poprawy jakości treści, które wyskakują w Twojej apce, koniecznie sprawdź rekomendowane przez nas konta. Znajdziesz je TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.