Gotowanie to forma self-care, która może dać organizmowi dużo więcej niż po prostu dawkę witamin w każdym posiłku. To aktywność, dzięki której możesz zadbać o ciało, umysł oraz domową atmosferę. W jaki sposób gotowanie wpływa na poczucie dobrostanu?
Gotowanie – dlaczego tego nie robimy?
Na pewno masz na koncie przygotowanie wystawnego posiłku dla kogoś bliskiego. Godziny spędzone na szukaniu przepisu, zakupach i gotowaniu to wysiłek, który łatwo może skompensować widok smakowej przyjemności wypisanej na twarzy partnerki, przyjaciela czy rodziców. A kiedy ostatni raz zdarzyło Ci się ugotować coś dla siebie z równym zaangażowaniem? Bez większej okazji, bez pośpiechu, bez frustrowania się, że przecież masz ważniejsze sprawy na głowie? Jeśli należysz do pokolenia Millenialsów, pewnie nie robisz tego zbyt często. Jak wynika z raportu opublikowanego przez United States Department of Agriculture (USDA), osoby urodzone między rokiem 1980 a 2000 r. żywią się na mieście aż o 30% częściej niż przedstawiciele innych generacji.
Istnieje wiele powodów, dla których niektórzy ludzie mogą nie lubić gotować tylko dla siebie, m.in.:
Brak czasu: Współczesny świat wymusza bardzo intensywne tempo życia, w związku z tym wielu ludzi ma niewiele czasu na gotowanie. Szybkie jedzenie na wynos lub gotowe dania są czasem bardziej nęcące niż spędzanie czasu przygotowując posiłki od podstaw.
Brak umiejętności kulinarnych: Niektórzy ludzie nie czują się pewnie w kuchni i mogą unikać gotowania ze względu na brak umiejętności gotowania. Mogą obawiać się, że potrawy, które przygotują, nie będą smaczne lub okażą się zbyt skomplikowane.
Brak zamiłowania do gotowania: Dla niektórych osób gotowanie po prostu nie jest pasją. Mogą traktować to jako konieczność, a nie jako przyjemność. W takich przypadkach gotowanie może być postrzegane jako uciążliwe zadanie.
Nieekonomiczność zakupów: Osoby, które żyją w pojedynkę, często są zmuszane do kupowania większej ilości produktów niż faktycznie potrzebują, bo nie mogą ich dostać na sztuki, tylko w dużych opakowaniach. Wiąże się to nie tylko z większymi, jednorazowymi wydatkami, ale również marnowaniem jedzenia, które kupione w nadmiarze, może zepsuć się, zanim zostanie zjedzone. To sprawia, że gotowanie wydaje się mało rozsądną opcją.
Dostępność gotowych opcji: W dzisiejszym świecie istnieje łatwy dostęp do gotowych posiłków, jedzenia na wynos czy dań do podgrzania. To sprawia, że wielu ludzi po prostu wybiera wygodniejsze opcje zamiast gotować samemu.
Samotność: Gotowanie dla jednej osoby może być mniej satysfakcjonujące niż gotowanie dla grupy, bo jeszcze bardziej uwidacznia samotność.
Niechęć do sprzątania: Bardzo często nie samo gotowanie jest problemem, a inne aktywności z nim związane. Sprzątanie całej kuchni, co jest szczególnie uciążliwe w przypadku braku zmywarki, wydaje się po prostu zbyt dużym wydatkiem energetycznym w zestawieniu z zyskiem w postaci jednego, nawet bardzo smacznego posiłku.
Gotowanie – w jaki sposób wzbogaca dobrostan?
Kontrola tego, co jesz. Oszczędność. Poprawa odporności. Utrata wagi. Poprawa jakości skóry. Niwelowanie dolegliwości układu pokarmowego. Odzyskanie równowagi. To korzyści płynące z regularnego gotowania, z których pewnie zdaje sobie sprawę większość z nas. Już ten pakiet jest i bardzo imponujący, i bardzo wartościowy. Gotowanie może poprawić jednak poziom Twojego dobrostanu na wielu innych poziomach:
Pobudzanie kreatywności Planowanie posiłków i dobieranie różnorodnych składników otwiera przestrzeń do kreatywnego myślenia. Łączenie smaków, tekstur i kolorów może być jak tworzenie unikalnego dzieła sztuki na talerzu. Zamiast ściśle trzymać się przepisów, gotowanie daje możliwość eksperymentowania z proporcjami, składnikami i technikami. Możesz dostosować przepisy do swoich preferencji smakowych i odkrywać nowe, interesujące kombinacje.
Praca nad zmysłem estetyki Gotowanie kończy się dopiero w momencie, kiedy usiądziesz nad talerzem w gotowości do jedzenia. Dlatego sposób, w jaki prezentujesz gotowe danie, może wpłynąć na Twoje poczucie dobrostanu. Wybór odpowiedniej zastawy, układanie potraw na talerzu, dobieranie kolorów i dodatki do dekoracji mogą sprawić, że posiłek stanie się nie tylko smaczny, ale także estetycznie przyjemny i uwrażliwi Cię na cieszenie się z małych, codziennych przyjemności.
Relaks Gotowanie wymaga skupienia uwagi na konkretnej czynności, takiej jak krojenie warzyw czy mieszanie sosu. To skoncentrowane podejście może pomóc w oderwaniu się od codziennych trosk i problemów. Przygotowywanie potraw aktywuje zmysły, takie jak węch, smak i dotyk. Odczuwanie różnych tekstur, aromatów i smaków może być przyjemnym doświadczeniem, wpływającym na niwelowanie napięcia emocjonalnego i zwiększanie poczucia bycia tu i teraz.
Budowanie domowej atmosfery Gotowanie wypełnia dom zapachami pysznych potraw, co może wprowadzić do wnętrza przyjemną atmosferę. Roznoszące się wokół zapachy mogą kojarzyć się z przytulnością, domowym ciepłem i tradycją, przywoływać wspomnienia oraz być świadectwem tego, że w Twoim domu jest przestrzeń na bycie zaopiekowanym/ zaopiekowaną.
Nauka lepszej organizacji Jeśli masz wrażenie, że żyjesz w jednym wielkim chaosie, gotowanie może nauczyć Cię porządkowania przestrzeni, co może potencjalnie przełożyć się z czasem na robienie większych porządków w życiu. Jeśli gotowanie nie jest Twoją mocną stroną i boisz się, że w tym chaosie zginiesz, po prostu zacznij od bardzo prostych przepisów, bazujących na kilku składnikach i niewymagających specjalistycznych sprzętów. Później przygotuj stanowisko pracy i posiłkując się wskazówkami profesjonalistów, które możesz bez problemu znaleźć w sieci, ucz się zarządzania w najsmaczniejszy możliwy sposób.
Masz ochotę odczuć wszystkie korzyści płynące z gotowania w praktyce? Zostawiamy Ci w takim razie garść przepisów, które idealnie sprawdzą się w jesienne dni. Znajdziesz je TU.