Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
27.03.2024

Źródła selenu w pożywieniu. Sprawdź, gdzie znaleźć ten pierwiastek o wielkiej mocy

Źródła selenu w pożywieniu. Sprawdź, gdzie znaleźć ten pierwiastek o wielkiej mocy
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Selen jest niezbędnym minerałem, którego organizm ludzki potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ponieważ nie jesteśmy w stanie wytworzyć go samodzielnie, potrzebujemy dostarczać jego prawidłowe ilości wraz z dietą. Jakie są najbogatsze źródła selenu? Dlaczego pierwiastek ten jest tak ważny dla tarczycy, płodności i ochrony przed nowotworami? Sprawdzamy! 

Selen – dlaczego warto zadbać o jego właściwy poziom? 

Choć jest on pierwiastkiem śladowym, co oznacza, że organizm potrzebuje go w  niewielkiej ilości, odgrywa ważną rolę w wielu procesach w organizmie. Wśród nich m.in.: 

– wspomaganie zdrowia tarczycy (to właśnie ona zawiera największą ilość selenu niż jakikolwiek inny narząd) – selen chroni tarczycę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i odgrywa zasadniczą rolę w produkcji hormonów. Niedobór selenu jest ściśle związany z chorobami tarczycy, np. Hashimoto,

– działanie przeciwutleniające, czyli pomagające zmniejszyć stres oksydacyjny, kontrolując liczbę wolnych rodników,

 – niszczenie komórek nowotworowych – przegląd 69 badań, w których wzięło udział 350 tys. osób wykazał, że wysoki poziom selenu we krwi wiąże się z niższym ryzykiem niektórych nowotworów, np. raka piersi, płuc, okrężnicy i prostaty,

– wzmacnianie układu odpornościowego – niedobór selenu szkodzi funkcjonowaniu komórek odpornościowych i może prowadzić do wolniejszej odpowiedzi immunologicznej, 

– udział w procesie dojrzewania plemników i produkcji nasienia – właściwy poziom selenu przyczynia się do właściwej jakości spermy (to ważna informacja dla par starających się o potomstwo), 

Już wiesz, dlaczego selen jest ważny dla organizmu, sprawdźmy teraz, gdzie szukać jego najbogatszych źródeł w pożywieniu! 

Zdjęcie Canva

Najlepsze źródła selenu w diecie 

Ilość selenu w żywności może się znacznie różnić w zależności od zawartości tego pierwiastka w glebie. Warto więc postawić na ekologiczne produkty – wtedy mamy większą pewność co do tego, że gleba, z której pochodzi żywność nie jest wyjałowiona. Warto też wiedzieć, że polskie ziemie na ogół są ubogie w selen – ponad 70% terenów naszego kraju ma niedobór tego pierwiastka.

Wśród najbogatszych źródeł selenu wymienia się m.in.:

– Ostrygi, 

– Orzechy brazylijskie, 

– Halibuta, 

– Tuńczyka, 

– Jajka, 

– Sardynki, 

– Nasiona słonecznika, 

– Mięso wołowe lub indycze, 

– Grzyby shiitake. 

Ważne, aby stosować zróżnicowaną dietę zawierającą więcej niż jedno dobre źródło selenu. Jak widać pierwiastek ten występuje przede wszystkim w owocach morza, produktach zwierzęcych i w orzechach brazylijskich. Warto więc włączyć na dobre te produkty do swojej diety – zarówno w chorobie, jak i w celach profilaktycznych. 

Selen – niebezpieczeństwo nadmiaru  

Polecamy zacząć od zbadania poziomu tego pierwiastka (niestety nie jest to badanie refundowane) – bez tego nie będziesz wiedział/a, czy mierzysz się z niedoborem, czy z nadmiarem (to także jest możliwe, choć zdecydowanie rzadziej). Obie sytuacje są niebezpieczne – spożywanie dużych dawek selenu może być toksyczne, a nawet śmiertelne. Objawy toksyczności obejmują m.in.:

– zawroty głowy, 

– wypadanie włosów, 

– dreszcze, 

– ból mięśni,

– w ciężkich przypadkach nawet niewydolność nerek.

Zdjęcie Canva

Warto pamiętać, że selen można znaleźć nie tylko w pożywieniu, ale także w suplementach diety – zawsze jednak zachęcamy od uzupełniania niedoborów naturalnymi środkami, a dopiero potem postawieniu na syntetyki. 

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.