Królowa antyoksydantów, budząca skuteczniej niż kawa i wabiąca kolorem dającym nadzieję na dzień pełen siły. Wszystko pięknie, tylko ten smak… Intensywny, gorzkawy, wyrazisty w sposób, który niektórych może zniechęcić. Zamiast rezygnować z wyjątkowych korzyści regularnego picia matchy, wykorzystujemy ją do przygotowania pysznych przepisów z kopem energetycznym w tle.
Zielono mi!
Matcha może być pyszna, a zdrowa jest na pewno. Zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów niż inne zielone herbaty, może przyśpieszać regenerację wątroby i nerek, poprawia pracę mózgu wzmagając zdolności kognitywne i umiejętność skupienia, poprawia pracę układu krwionośnego zmniejszając ryzyko zawałów i udarów, poprawia nastrój i stan skóry. To co, warto dać jej szansę? Warto! I właśnie dlatego mamy dla Ciebie 5 pysznych przepisów, dzięki którym dostarczysz sobie zastrzyk korzyści bez cienia kulinarnej nudy w tle.
Więcej o korzyściach picia matchy piszemy TU.

POBUDZAJACE SMOOTHIE
Składniki
– 350 ml mleka kokosowego bez cukru,
– 1/2 mrożonego banana,
– 1 szklanka mrożonego mango, pokrojonego w drobną kostkę,
– 1 łyżeczka matchy,
– 1 łyżeczka nasion konopii bez łusek,
– 1 łyżeczka pasty kokosowej (można zastąpić ją masłem z dowolnych orzechów, białkiem roślinnym bez aromatów lub pominąć),
– Jeśli nie używasz mrożonych owoców, możesz dodać kilka kostek lodu.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.
ZIELONY KREM DO PANKEJKÓW, KANAPEK I WYJADANIA ŁYŻECZKĄ ZE SŁOIKA
Składniki:
– 2 szklanki sprażonych orzechów nerkowca,
– 2 łyżki syropu klonowego,
– 2 łyżeczki matchy,
– 1 łyżeczka naturalnej esencji lub pasty waniliowej,
– Szczypta soli.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli Twój sprzęt ma słabsze ostrza, możesz posiekać orzechy na mniejsze kawałki przed blendowaniem. Krem przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 7 dni.
NAJZDROWSZE LODY ŚWIATA
Składniki:
– 3 drobno pokrojone, mrożone banany,
– puszka mleka kokosowego z lodówki (wykorzystujemy tylko kremową część, wodę odlewamy),
– 1 łyżka syropu klonowego,
– 2 łyżeczki matchy,
– 25 gram drobno posiekanej czekolady 90%.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki poza czekoladą wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Dorzuć czekoladę i delikatnie wymieszaj. Jedz od razu lub przechowuj w zamrażarce do 3 dni.

ZIELONY HUMMUS BEZ ZIÓŁ
Składniki:
– 1 puszka cieciorki,
– 2 łyżeczki matchy,
– 1 ząbek czosnku,
– 2 łyżki białej pasty tahini,
– 3 łyżki wody,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu,
– 2 łyżeczki sprażonych nasion słonecznika,
– oliwa do polania.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki poza oliwą i słonecznikiem wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli wolisz rzadszą pastę, możesz dodać odrobinę zimnej wody i ponownie przemieszać. Przełóż hummus do miseczki polej oliwą i posyp sprażonymi nasionami słonecznika.
ZUPA ZAMIAST KAWY
Składniki:
– 100 gram jarmużu, umytego i obranego z łodyżek,
– 1 średni ziemniak,
– 3 ząbki czosnku,
– 2 cebule szalotki,
– 1 puszka mleka kokosowego,
– 750 ml bulionu warzywnego, może być z ekologicznej kostki,
– 1 łyżeczka czosnku w proszku,
– 2 łyżeczki matchy,
– sól i pieprz do smaku,
– olej do smażenia.
– dodatki: grzanki z razowego chleba lub prażone migdały w płatkach
Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zarumienią, dorzuć obranego ze skórki, drobno pokrojonego, ziemniaka i smaż przez 5 minut. Dodaj jarmuż i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion, mleko kokosowe i gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki całkowicie zmiękną. Zblenduj zupę przy pomocy ręcznego blendera do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj matchę i przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.