Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
04.03.2024

Zupa, smoothie, hummus i nie tylko. Przepisy z matchą, dzięki którym pokochasz jej smak

Zupa, smoothie, hummus i nie tylko. Przepisy z matchą, dzięki którym pokochasz jej smak
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Królowa antyoksydantów, budząca skuteczniej niż kawa i wabiąca kolorem dającym nadzieję na dzień pełen siły. Wszystko pięknie, tylko ten smak… Intensywny, gorzkawy, wyrazisty w sposób, który niektórych może zniechęcić. Zamiast rezygnować z wyjątkowych korzyści regularnego picia matchy, wykorzystujemy ją do przygotowania pysznych przepisów z kopem energetycznym w tle. 

Zielono mi!

Matcha może być pyszna, a zdrowa jest na pewno. Zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów niż inne zielone herbaty, może przyśpieszać regenerację wątroby i nerek, poprawia pracę mózgu wzmagając zdolności kognitywne i umiejętność skupienia, poprawia pracę układu krwionośnego zmniejszając ryzyko zawałów i udarów, poprawia nastrój i stan skóry. To co, warto dać jej szansę? Warto! I właśnie dlatego mamy dla Ciebie 5 pysznych przepisów, dzięki którym dostarczysz sobie zastrzyk korzyści bez cienia kulinarnej nudy w tle. 

Więcej o korzyściach picia matchy piszemy TU.

Zdjęcie Canva

POBUDZAJACE SMOOTHIE 

Składniki

– 350 ml mleka kokosowego bez cukru, 

– 1/2 mrożonego banana,

– 1 szklanka mrożonego mango, pokrojonego w drobną kostkę, 

– 1 łyżeczka matchy,

– 1 łyżeczka nasion konopii bez łusek, 

– 1 łyżeczka pasty kokosowej (można zastąpić ją masłem z dowolnych orzechów, białkiem roślinnym bez aromatów lub pominąć),

– Jeśli nie używasz mrożonych owoców, możesz dodać kilka kostek lodu.

Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

ZIELONY KREM DO PANKEJKÓW, KANAPEK I WYJADANIA ŁYŻECZKĄ ZE SŁOIKA

Składniki: 

– 2 szklanki sprażonych orzechów nerkowca, 

– 2 łyżki syropu klonowego, 

– 2 łyżeczki matchy,

– 1 łyżeczka naturalnej esencji lub pasty waniliowej, 

– Szczypta soli. 

Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli Twój sprzęt ma słabsze ostrza, możesz posiekać orzechy na mniejsze kawałki przed blendowaniem. Krem przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 7 dni. 

NAJZDROWSZE LODY ŚWIATA

Składniki: 

– 3 drobno pokrojone, mrożone banany,

– puszka mleka kokosowego z lodówki (wykorzystujemy tylko kremową część, wodę odlewamy),

– 1 łyżka syropu klonowego, 

– 2 łyżeczki matchy, 

– 25 gram drobno posiekanej czekolady 90%.

Sposób wykonania: Wszystkie składniki poza czekoladą wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Dorzuć czekoladę i delikatnie wymieszaj. Jedz od razu lub przechowuj w zamrażarce do 3 dni. 

Zdjęcie Canva

ZIELONY HUMMUS BEZ ZIÓŁ 

Składniki: 

– 1 puszka cieciorki, 

– 2 łyżeczki matchy,

– 1 ząbek czosnku, 

– 2 łyżki białej pasty tahini, 

– 3 łyżki wody, 

– 2 łyżki soku z cytryny, 

– szczypta soli, 

– szczypta pieprzu, 

– 2 łyżeczki sprażonych nasion słonecznika, 

– oliwa do polania. 

Sposób wykonania: Wszystkie składniki poza oliwą i słonecznikiem wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli wolisz rzadszą pastę, możesz dodać odrobinę zimnej wody i ponownie przemieszać. Przełóż hummus do miseczki polej oliwą i posyp sprażonymi nasionami słonecznika.  

ZUPA ZAMIAST KAWY 

Składniki:

– 100 gram jarmużu, umytego i obranego z łodyżek, 

– 1 średni ziemniak, 

– 3 ząbki czosnku, 

– 2 cebule szalotki, 

– 1 puszka mleka kokosowego, 

– 750 ml bulionu warzywnego, może być z ekologicznej kostki, 

– 1 łyżeczka czosnku w proszku, 

– 2 łyżeczki matchy, 

– sól i pieprz do smaku, 

– olej do smażenia.

– dodatki: grzanki z razowego chleba lub prażone migdały w płatkach 

Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zarumienią, dorzuć  obranego ze skórki, drobno pokrojonego, ziemniaka i smaż przez 5 minut. Dodaj jarmuż i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion, mleko kokosowe i gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki całkowicie zmiękną. Zblenduj zupę przy pomocy ręcznego blendera do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj matchę i przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.