Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
16.07.2022

A może wege grill? Mamy dla Ciebie 5 pomysłów

A może wege grill? Mamy dla Ciebie 5 pomysłów
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Są wakacje, musi być grill. Na świeżym powietrzu, z wylegiwaniem się na słońcu, sportami zespołowymi i co najważniejsze pysznym jedzeniem! Jeśli tak jak my kochasz spędzać czas ze znajomymi wspólnie gotując i rozkoszując się smakami lata, na pewno zakochasz się w naszych wege przepisach na grilla. 

GRILLOWANY ANANAS

Składniki:

– 1 świeży, średniej wielkości ananas,

– 2 łyżki syropu klonowego, 

– 4 łyżki brązowego cukru,

– Szczypta soli,

– 1/8 łyżeczki chilli, 

Sposób przygotowania:

Ananasa obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. W miseczce dokładnie wymieszaj cukier i syrop klonowy. Każdy plaster owocu nasmaruj z obu stron słodką masą, następnie posyp solą i chili. Grilluj ok. 4 minuty na każdej ze stron. Ananas smakuje najlepiej jedzony na ciepło. 

ananas na wege grill
Zdjęcie Canva

GRILLOWANA CZERWONA KAPUSTA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 

Składniki: 

– 1 mała główka czerwonej kapusty, 

– 1/4 szklanki oliwy z oliwek + 2 łyżki do nasmarowania kapusty, 

– 2 łyżki musztardy, 

– 2 łyżki syropu klonowego, 

– 2 łyżki octu balsamicznego, 

– Szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj i pokrój na 8 równych części, najlepiej w kształcie łódek. Nasmaruj ją oliwą i grilluj ok. 7 minut z każdej strony, aż kapusta będzie miękka i zarumieniona. Musztardę, oliwę, syrop, ocet i sól wymieszaj w miseczce. Zgrillowaną kapustę przełóż na talerze, polej sosem i jedz na ciepło. 

GRILLOWANE, MARYNOWANE TOFU Z GĘSTYM, MIGDAŁOWYM DRESSINGIEM Z MISO 

Składniki:

– 1 opakowanie twardego tofu naturalnego, 

– 2 łyżki sosu sojowego,

– 1 łyżka syropu klonowego, 

– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 

– 2 łyżeczki sosu chilli, 

– 1 łyżeczka octu ryżowego, 

– 50 ml masła migdałowego,

– 50 ml soku z limonki,

– 50 ml wody,

– 1 cm imbiru, świeżo startego,

– 1 łyżeczka jasnej pasty miso,

– Szczypta soli,

– 8 drewnianych patyczków do szaszłyków. 

Sposób przygotowania:

Tofu najlepiej przygotować dzień przed planowanym grillem, żeby dobrze się zamarynowało. Pokrój je w dużą kostkę. W miseczce wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy, czosnek, sos chilli i ocet ryżowy. Zalej tofu marynatą i odstaw do lodówki. Przygotuj sos, przepis znajdziesz TU. Zamarynowane tofu nadziej na patyczki, możesz przełożyć je ulubionymi warzywami (świetnie sprawdzają się papryka i cukinia, bo nie wymagają długiego czasu grillowania). Grilluj wege szaszłyki przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. Podawaj z sosem migdałowym. 

GRILLOWANE MŁODE ZIEMNIAKI Z WEGE SOSEM TZATZIKI 

Składniki:

– 1 kg małych, młodych ziemniaków, 

– 50 ml oliwy, 

– Duża szczypta soli, 

– Szczypta pieprzu, 

– 1 łyżka ziół prowansalskich.

Składniki tzatziki:

– 250 ml jogurtu sojowego typu grecki, 

– 100 gram świeżego ogórka, 

– 2 ząbki czosnku, 

– 1 łyżka soku z cytryny, 

– 4 łyżki świeżo posiekanego koperku lub innych ulubionych świeżych ziół, 

– 1/2 łyżeczki soli, 

– Szczypta pieprzu. 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj i wysusz. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Ostudź, nasmaruj oliwą, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie i grilluj aż będą rumiane, przez ok. 15 -20 minut. W tym czasie przygotuj tzatziki. Ogórka umyj i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Czosnek i świeże zioła drobno posiekaj. Wymieszaj jogurt, ogórek, czosnek, sok z cytryny, zioła i przyprawy i odstaw na chwilę do przegryzienia. Kiedy ziemniaki będą gotowe, serwuj je z tzatzikami. 

młode ziemniaczki na wege grill
Zdjęcie Canva

GRILLOWANE RZODKIEWKI 

Składniki:

– Duży pęczek rzodkiewek,

– 3 łyżki oliwy, 

– 2 ząbki czosnki, 

– 2 łyżki świeżej natki pietruszki, 

– 2 łyżki świeżego tymianki,

– Szczypta soli, 

– Szczypta pieprzu. 

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki dokładnie umyj, odetnij liście i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, zioła i przyprawy. Nasmaruj rzodkiewki marynatą, przełóż na folię aluminiową (nie zawijaj jej, żeby rzodkiewki za bardzo nie zmiękły) i grilluj przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. 

Udany wege grill nie może odbyć się bez deserów. Przepisy na nasze ulubione, pyszne i zdrowe słodkości znajdziesz TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.