Są wakacje, musi być grill. Na świeżym powietrzu, z wylegiwaniem się na słońcu, sportami zespołowymi i co najważniejsze pysznym jedzeniem! Jeśli tak jak my kochasz spędzać czas ze znajomymi wspólnie gotując i rozkoszując się smakami lata, na pewno zakochasz się w naszych wege przepisach na grilla.
GRILLOWANY ANANAS
Składniki:
– 1 świeży, średniej wielkości ananas,
– 2 łyżki syropu klonowego,
– 4 łyżki brązowego cukru,
– Szczypta soli,
– 1/8 łyżeczki chilli,
Sposób przygotowania:
Ananasa obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. W miseczce dokładnie wymieszaj cukier i syrop klonowy. Każdy plaster owocu nasmaruj z obu stron słodką masą, następnie posyp solą i chili. Grilluj ok. 4 minuty na każdej ze stron. Ananas smakuje najlepiej jedzony na ciepło.
GRILLOWANA CZERWONA KAPUSTA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
Składniki:
– 1 mała główka czerwonej kapusty,
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek + 2 łyżki do nasmarowania kapusty,
– 2 łyżki musztardy,
– 2 łyżki syropu klonowego,
– 2 łyżki octu balsamicznego,
– Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Kapustę umyj i pokrój na 8 równych części, najlepiej w kształcie łódek. Nasmaruj ją oliwą i grilluj ok. 7 minut z każdej strony, aż kapusta będzie miękka i zarumieniona. Musztardę, oliwę, syrop, ocet i sól wymieszaj w miseczce. Zgrillowaną kapustę przełóż na talerze, polej sosem i jedz na ciepło.
GRILLOWANE, MARYNOWANE TOFU Z GĘSTYM, MIGDAŁOWYM DRESSINGIEM Z MISO
Składniki:
– 1 opakowanie twardego tofu naturalnego,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 1 łyżka syropu klonowego,
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
– 2 łyżeczki sosu chilli,
– 1 łyżeczka octu ryżowego,
– 50 ml masła migdałowego,
– 50 ml soku z limonki,
– 50 ml wody,
– 1 cm imbiru, świeżo startego,
– 1 łyżeczka jasnej pasty miso,
– Szczypta soli,
– 8 drewnianych patyczków do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
Tofu najlepiej przygotować dzień przed planowanym grillem, żeby dobrze się zamarynowało. Pokrój je w dużą kostkę. W miseczce wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy, czosnek, sos chilli i ocet ryżowy. Zalej tofu marynatą i odstaw do lodówki. Przygotuj sos, przepis znajdziesz TU. Zamarynowane tofu nadziej na patyczki, możesz przełożyć je ulubionymi warzywami (świetnie sprawdzają się papryka i cukinia, bo nie wymagają długiego czasu grillowania). Grilluj wege szaszłyki przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. Podawaj z sosem migdałowym.
GRILLOWANE MŁODE ZIEMNIAKI Z WEGE SOSEM TZATZIKI
Składniki:
– 1 kg małych, młodych ziemniaków,
– 50 ml oliwy,
– Duża szczypta soli,
– Szczypta pieprzu,
– 1 łyżka ziół prowansalskich.
Składniki tzatziki:
– 250 ml jogurtu sojowego typu grecki,
– 100 gram świeżego ogórka,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– 4 łyżki świeżo posiekanego koperku lub innych ulubionych świeżych ziół,
– 1/2 łyżeczki soli,
– Szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj i wysusz. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Ostudź, nasmaruj oliwą, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie i grilluj aż będą rumiane, przez ok. 15 -20 minut. W tym czasie przygotuj tzatziki. Ogórka umyj i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Czosnek i świeże zioła drobno posiekaj. Wymieszaj jogurt, ogórek, czosnek, sok z cytryny, zioła i przyprawy i odstaw na chwilę do przegryzienia. Kiedy ziemniaki będą gotowe, serwuj je z tzatzikami.
GRILLOWANE RZODKIEWKI
Składniki:
– Duży pęczek rzodkiewek,
– 3 łyżki oliwy,
– 2 ząbki czosnki,
– 2 łyżki świeżej natki pietruszki,
– 2 łyżki świeżego tymianki,
– Szczypta soli,
– Szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki dokładnie umyj, odetnij liście i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, zioła i przyprawy. Nasmaruj rzodkiewki marynatą, przełóż na folię aluminiową (nie zawijaj jej, żeby rzodkiewki za bardzo nie zmiękły) i grilluj przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Udany wege grill nie może odbyć się bez deserów. Przepisy na nasze ulubione, pyszne i zdrowe słodkości znajdziesz TU.