Lubisz gotować? A może dopiero uczysz się czerpania przyjemności z czasu spędzonego w kuchni? W ramach zmotywowania Cię do dbania o siebie naturalną mocą jedzenia, mamy dla Ciebie pakiet książkowych propozycji kulinarnych, dzięki którym gotowanie (i jedzenie!) dań wegańskich i wegetariańskich stanie się jeszcze przyjemniejsze.
„Kiszonki i fermentacje”, Aleksander Baron
O tym, dlaczego regularne jedzenie kiszonek to podstawa dbania o zdrowie jelit, pisaliśmy już wielokrotnie (a tym, którzy ciągle czują niedosyt informacji polecamy nasz artykuł, znajdziecie go TU). Jeśli lubisz kiszonki, ale masz dość smaku kapusty albo kimchi, postaw na eksperymenty. Aleksander Baron to nasz narodowy specjalista od kiszenia, który poddaje tej formie obróbki dosłownie wszystko. Kiszone migdały? Zupa na kiszonej kaszy gryczanej? A może kiszonkowe drinki? U Aleksandra nie ma miejsca na nudę, za co dziękujemy my wznosząc toast kiszonkową Krwawą Mary. Na zdrowie!
„Zdrowe zielone proteiny”, Therese Elgquist
„No dobrze, ale skąd będę czerpać białko?”. To chyba pierwsze pytanie, które pojawia się w głowach osób planujących odejście od diety mięsnej. Therese nie pozostawia wątpliwości, że dieta bazująca na roślinach może być niezwykle odżywcza, również dla tych, którzy ze szczególną uwagą pilnują proteinowych proporcji w diecie. W swojej książce autorka przedstawia sporą dawkę merytorycznej wiedzy dotyczącej tego, ile tak naprawdę białka potrzebujemy dla prawidłowego fukcjonowania organizmu i jakie są jego najlepsze źródła. A w ramach praktyki serwuje 60 autorskich przepisów na pyszne, pełne protein roślinne dania. My z tej książki korzystamy najchętniej w okresach wzmożonej aktywności fizycznej i zapewniamy, że forma rośnie proporcjonalnie do apetytu na wege potrawy!
„Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne nootropiki, by usprawnić myślenie, koncentrację i pamięć”, Julie Morris
Nootropiki to substancje, których celem jest zwiększenie funkcji poznawczych mózgu: koncentracji, pamięci czy szybkości myślenia. Te naturalne zawarte są w roślinach. Julie w swojej książce zdradza, które z nich warto włączyć do codziennego jadłospisu, żeby poprawić funkcjonowanie mózgu, potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych, zapanować nad złym nastrojem, lepiej spać i sprawić, że proces nauki czy pracy będzie przebiegać sprawnej. Ta wyjątkowa książka to nie tylko teoria. Autorka przygotowała 65 przepysznych, autorskich przepisów z wykorzystaniem roślin sezonowych. Nie wiemy, czy to efekt uboczny, ale bardzo często myślimy o tym, który możemy przetestować jako kolejny.
“Przyprawy, które leczą. Lecznica moc natury.” Karolina i Maciej Szaciłło
Jedzenie bez przypraw jest nudne, mdłe i jak przekonują Karolina i Maciej, dużo mniej zdrowe. W swojej książce – poradniku nasza ulubiona para specjalistów od Ajurwedy wyjaśnia, jak dzięki wykorzystaniu ogólnodostępnych przypraw można poprawić nie tylko jakość posiłków, ale też odporność czy samopoczucie. W książce znajdziecie proste i zaskakujące przepisy na pyszne dania i naturalne metody leczenia, np. naturalny lek na przeziębienie z mielonej czarnuszki i miodu lub shot z imbiru cytryny i miodu, czyli domowy sposób na niestrawność. Oczywiście wszystko w wersji wege!
„Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych”, Chloé Sucrée
Tytuł nie pozostawia wątpliwości – ta książka to pozycja obowiązkowa dla wszystkich tych, którzy narzekają na brak czasu na gotowanie. Chloe, autorka popularnego bloga kulinarnego, znalazła patent na to, jak jeść zdrowo, pysznie i bez tracenia czasu na zbyt długie przesiadywanie pośród garnków. W czym tkwi sekret? W tzw. batch cooking, czyli przygotowywaniu na raz większych porcji jedzenia, które dzięki poradom Chloe mogą zamienić się w zdrowe, proste i bezmięsne posiłki na cały tydzień!
Zanim zabierzesz się do gotowania, pewnie musisz wybrać się po zakupy. Jak robić to w stylu eko? Naszych 7 trików na to, aby każde wyjście do sklepu było chociaż małą cegiełką dla dobra planety, znajdziesz tutaj: https://twig.pl/7-zakupowych-trikow-w-stylu-eko/