Chociaż smakowanie jej może wywoływać kwaśną minę, witamina C i jej wpływ na organizm to wiele powodów do uśmiechu. Chcesz poprawić sobie nastrój? Czytaj dalej!
Witamina wielozadaniowa
C jak cera, która jest pełna blasku. C jak ciało, które jest jędrne i silne. C jak witamina, która może sprawić, że w krótkim czasie zaczniemy czuć się i wyglądać lepiej. Czym właściwie jest? Zwana inaczej kwasem askorbinowym, ta rozpuszczalna w wodzie witamina należy go grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Zalicza się ją do witamin egzogennych. Oznacza to, że ludzkie ciało nie potrafi jej samodzielnie produkować, więc musi być spożywana w jedzeniu lub w postaci suplementów. Dostarczona organizmowi, wchłania się przede wszystkim w dwunastnicy i jelicie cienkim, skąd szybko przenika do tkanek. Średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn, ale wartości te mogą zmieniać się ze względu na wiek, tryb życia czy indywidualną kondycję zdrowotną. Jej przyswajalność mogą ograniczać czynniki takie jak przewlekły stres, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, spożywanie antybiotyków i leków przeciwbólowych czy regularna ekspozycja na toksyny.
Dostarczana regularnie wywołuje szereg korzyści dla organizmu:
– Bierze udział w syntezie kolagenu,
– Chroni ciało przez negatywnym działaniem wolnych rodników,
– Przyśpiesza gojenie się ran i regenerację skóry,
– Redukuje przebarwienia,
– Ułatwia przyswajanie żelaza,
– Aktywuje enzymy,
– Warunkuje prawidłowy rozwój chrząstek, kości i zębów,
– Wspomaga syntezę niektórych neuroprzekaźników,
– Poprawia odporność.
Prowadzone są badania nad związkiem niedoborów tej witaminy a pogarszaniem się stanu psychicznego pacjentów.
Jej działanie jest tak wszechstronne, że docenili je nie tylko producenci żywności, ale też branża kosmetyczna.
Witamina C w żywności
Zanim sięgniemy po suplementy, wolimy upewnić się, że dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych wraz z pożywieniem. Jeśli stawiasz na dietę pełną świeżych owoców i warzyw, bardzo łatwo zapewnisz sobie rekomendowaną dzienna dawkę, sięgając po:
– Natkę pietruszki 170 mg/100 g
– Dziką różę 500 mg/ 100 g
– Czarną porzeczkę 180 mg/ 100 g
– Jarmuż 120 mg /100 g
– Brukselkę 80 mg / 100 g
– Żółtą paprykę 180 mg /100 g
– Acerolę 1 677,6 mg / 100 g
– Guawę 125 mg/ 100 g
– Tymianek 190 mg / 100 g
– Kiwi 84 mg / 100 g
– Truskawki 46-90 mg/ 100 g
– Cytryny 40-60 mg/ 100 g
– Pomarańcze 50 mg / 100 g
Witamina C w kosmetykach
Witamina C jest bardzo często wykorzystywana w składach produktów urodowych, zarówno przy produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych o przeznaczeniu domowym, jak i preparatów kosmetologicznych do użytku profesjonalnego. Miłośnicy branży beauty i amatorzy domowych spa pokochali ją za:
– Przyśpieszanie syntezy koleganu. witamina C wspiera produkcję kolagenu i wzmacnia tkankę łączną, która jest odpowiedzialna za jędrność i elastyczność skóry.
– Uszczelnianie naczyń krwionośnych. Kolagen jest substancją podporową naczyń krwionośnych, dlatego preparaty z witaminą C świetnie sprawdzają się w pielęgnacji cery naczynkowej.
– Działanie rozjaśniające. Witamina C wykazuje zdolność do hamowania enzymu tyrozynazy, który bierze udział w procesie produkcji odpowiedzialnej za zabarwienie skóry melaniny. Zawierające ją kosmetyki mają działanie wybielające, dzięki czemu skutecznie redukują przebarwienia lub sińce pod oczami.
– Przyśpieszanie regeneracji skóry. Witamina C zmniejsza uszkodzenia komórek spowodowane promieniowaniem UV i przyśpiesza regenerację skóry poddanej nadmiernej ekspozycji słonecznej.
– Spowalnianie procesów starzenia. Witamina C wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników i spowalnia starzenie się komórek.
Megadosing
Coraz części słyszy się o megadosingu, czyli leczeniu poprzez podawanie zwielokrotnionych, dziennych dawek witaminy C. Zjawisko to jako pierwszy badał Linus Pauling, amerykański fizyk i chemik, dwukrotny laureat Nagrody Nobla, często określany mianem największego chemika XX wieku. Chociaż metoda ta jest powszechnie stosowania w leczeniu i przeciwdziałaniu m.in. anemii, cukrzycy, grypy, udarów, chorób serca, a nawet raka, w dalszym ciągu budzi wiele kontrowersji. Nie ma bowiem jednoznacznych dowodów potwierdzających jej skuteczność. Badania pokazują bowiem, że wchłanialność witaminy C spada o 50% podczas przyjmowania dawek większych niż 1000 mg. Niektórzy zwolennicy teorii skuteczności megadosingu przekonują, że taki eksperyment zdrowotny nie niesie za sobą ryzyka toksyczności, ponieważ witamina ta, dostarczona w nadmiarze, jest natychmiastowo wydalana wraz z moczem, nie można jej więc przedawkować. Warto jednak pamiętać, żeby takich eksperymentów nie przeprowadzać na własną rękę. Nie zawsze mamy 100% wiedzy odnośnie własnego stanu zdrowotnego, a każde samowolne przyjmowanie suplementów może go zdestabilizować.
Planujesz zakup suplementu z witaminą C? Oto kilka pytań, które warto sobie zadać przed pójściem do apteki. Znajdziesz je TU.