Aronia – owoc, który jest pożądany przez Japończyków, a przez nas – Polaków zapominany i mijany obojętnie. Owoc, który jest remedium na współczesny rozpędzony świat. I wreszcie – owoc, który ma najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich innych!
„Polska aronią stoi”! Mało kto wie, że nasz kraj jest największym na świecie producentem aronii i jej przetworów – odpowiadamy za około 2/3 światowej produkcji. Brzmi fantastycznie, ale przyznaj się – czy spożywasz ten owoc regularnie (albo przynajmniej od święta)? Tak to już z nami jest, że „cudze chwalimy, swojego nie znamy” – sprowadzamy cytrusy, zapominając o skarbie, jaki mamy na wyciągnięcie ręki. Może warto pójść za śladem Japończyków (swoją drogą są oni jednymi z najdłużej żyjących ludzi na świecie) i na nowo zwrócić się w stronę aronii? Mówimy temu trzy razy „TAK”!

Aronia – poznajmy się!
Aronia to krzew pochodzący z Ameryki Północnej, jednakże chętnie uprawiany na terenach Europy. Jej świeże owoce zwykle nie są spożywane na surowo – mają gorzki i cierpki smak. Nie stanowi to jednak problemu, bowiem istnieje wiele metod obróbki termicznej tego owocu. Jedną z najpopularniejszych form spożywania aronii jest sok, który stanowi połączenie zielonej herbaty i czerwonego wina (unikalny mix antocyjanów, katechin i wielu innych potrzebnych dla zdrowia związków). Aronię można spotkać także w formie konfitur, syropów, herbat i win.
PS druga połowa sierpnia to właśnie jej czas! Zachęcamy do wybrania się na własne aroniowe zbiory lub na pobliski ryneczek. W końcu przetwory wykonane własnoręcznie mają największą moc!
Dlaczego aronia jest tak cenna dla zdrowia?
To wszystko za sprawą składników, jakie w sobie skrywa. Jagody aronii są bogatym źródłem wszystkiego tego, co dla zdrowia niezbędne! Znajdziesz w nich witaminy A, E, C, K i z grupy B. Do tego kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, potas, cynk i przede wszystkim – antocyjany (to właśnie one nadają aronii ciemny kolor). „Mają najwięcej związków polifenolowych ze wszystkich owoców, najwięcej antocyjanów, dzięki czemu jej owoce są prawdziwie czarne, a sok ma piękny ciemnoczerwony kolor. Jeśli zmierzymy wartości antyoksydacyjne soku, to okaże się, że aroniowy bije na głowę wszystkie inne” – pisze Agnieszka Cegielska w książce „Naturalnie”.
Jakie są właściwości zdrowotne aronii?
Hamuje działanie wolnych rodników
Zawarte w aronii przeciwutleniacze chronią komórki przez uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki (ich nadmiar może powodować wiele chorób, takich jak m.in. choroby układu krążenia lub nowotwory). Co ciekawe, badanie przeprowadzone na 30 osobach wykazało, że ekstrakty z aronii znacząco zmniejszają stres oksydacyjny wywołany lekami przeciwpsychotycznymi (stosowanymi w leczeniu zaburzeń psychicznych) już w ciągu 24 godzin! Dodatkowo, działanie przeciwutleniające jest niezbędne w łagodzeniu wielu schorzeń wynikających ze stresu oksydacyjnego, takich jak infekcje, choroby serca, czy cukrzyca.
O tym, czym są wolne rodniki i stres oksydacyjny przeczytasz TU.
Chroni przed nowotworami
W badaniu z 2004 r. sprawdzono wpływ ekstraktów z winogron, aronii i borówki na zapobieganie rozwojowi raka okrężnicy. Wykazano, że chociaż wszystkie wskazane owoce hamowały wzrost komórek nowotworowych, aronia działała najsilniej! Z kolei inne badanie z 2009 r. pokazało, że ekstrakt z jagód aronii pomaga znacznie zmniejszyć uszkodzenia komórek wskutek raka piersi!

Promuje zdrowie układu krążenia
Przyczyniają się do tego oczywiście jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Przegląd badań z 2021 r. wykazał, że codzienne przyjmowanie aronii przez 6 do 8 tygodni znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi i skurczowe ciśnienie krwi. Co więcej, efekty te były bardziej widoczne u osób po 50. roku życia! Może warto piątą kawę dziennie zamienić na sok z aronii? Serce Ci podziękuje!
Wzmacnia układ odpornościowy
Nie bez powodu aronia pojawia się w naturze właśnie teraz, gdy jesień za pasem. Przyroda to wszystko mądrze wymyśliła i dzieli się z nami odpowiednimi skarbami w odpowiednim czasie. Aronia jest idealnym preparatem sprawdzającym się w walce z przeziębieniem, jak i w jego prewencji. Polecamy szczególnie popijanie soku z aronii, rozcieńczonego w proporcji 1:1 z ciepłą wodą. Zdrowa rozgrzewka w zimne dni!
Jakie produkty warto włączyć do diety, aby wspierać odporność? Sprawdź TU.