Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
31.10.2022

7 produktów wzmacniających odporność organizmu. Włącz je do swojej diety już dziś!

7 produktów wzmacniających odporność organizmu. Włącz je do swojej diety już dziś!
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Nie jest już tajemnicą, że jesteśmy tym, co jemy. Aż 70-80% naszego układu odpornościowego znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest, aby dbać o prawidłową dietę, która wzmocni mechanizmy obronne. Przedstawiamy 7 produktów, których spożywanie ułatwi to zadanie! Kierunek odporność organizmu.

To, czym karmisz swoje ciało jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia, w tym dla odporności. Ważne, aby zdawać sobie sprawę z tego, że układ immunologiczny odpowiada nie tylko za ochronę przez najeźdźcami, takimi jak grypa, ale też za uniknięcie poważniejszych chorób. –„Dzisiaj wiem, że wszystko zaczyna się w mózgu i jelitach, które nazywamy drugim mózgiem. Większość chorób, także alergie, pseudoalergie czy schorzenia wynikające z szeroko rozumianego szkodliwego działania czynników zewnętrznych <<jedzenie, picie, powietrze, promieniowanie>> zależy ponadto od kilku innych okoliczności: jakości naszego życia uczuciowego i duchowego, poziomu świadomości, obecności przewlekłego stresu, tego, co jemy i pijemy, czym oddychamy, a także tego, co wiemy” – pisze dr n. med. Danuta Myłek w „Oswoić alergię”. 

Jesteśmy siecią naczyń połączonych, a zdrowe odżywanie jest jednym z elementów puzzli pt. „zdrowie”. Które produkty warto włączyć do diety, aby ta holistyczna układanka była dobrej jakości? 

7 produktów wzmacniających odporność organizmu: 

Olej z czarnuszki 

czarnuszce mówi się, że leczy wszystko prócz śmierci. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, immunomodulujące. Warto włączyć do diety olej z czarnuszki w formie kuracji (1 łyżeczka dziennie przez 3 tygodnie i analogiczna przerwa). Warto pamiętać, że posiada on w swoim składzie przewagę kwasów omega-6 do omega-3 (grunt to równowaga). Dlatego w trakcie kuracji czarnuszką dobrze jest stosować dobre kwasy omega-3, jak np. olej lniany lub konopny. O tym, gdzie jeszcze znajdziesz kwasy omega piszemy TU, a o innych zastosowaniach oleju z czarnuszki TU.

Dzika róża

odporność organizmu
Zdjęcie Canva

Jej owoce są rekordowo bogate w witaminę C – mają jej ponad 30 razy więcej niż cytrusy! Królowa jest tylko jedna, nie bez przyczyny. Dzika róża szczyci się działaniem odżywczym, wzmacniającym, przeciwzapalnym, prebiotycznym, immunostymulującym. Doskonała w okresie rekonwalescencji, przy niedoborach witamin i stanach zapalnych. Jest skarbem natury idealnym zarówno w prewencji, jak i w osłabianiu dolegliwości, gdy choroba już wystąpi. Podążajmy jednak za maksymą: „lepiej zapobiegać niż leczyć” i delektujmy się naparami, przetworami z róży na co dzień! 

Olejek eteryczny z oregano 

Jest jednym z najsilniejszych i najmocniejszych olejków eterycznych, dlatego bardzo ważne jest, aby używać go tylko w formie rozcieńczonej (w wodzie lub oleju bazowym). Ostrożność należy zachować także podczas dyfuzji – potrzebna jest tylko jedna lub dwie krople. Oprócz właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, oregano działa przeciwutleniająco i wzmacniająco odporność organizmu, uznawany jest za naturalny antybiotyk! W celach profilaktycznych można spożywać jedną kroplę dziennie (rozcieńczoną np. w kapsułce lub w 120 ml cieczy). 

Kurkuma 

Stoi na podium przypraw wzmacniających odporność organizmu (obok cynamonu i goździków). Hindusi dodają ją niemal do wszystkich potraw i to wcale nie ze względu na smak. Dużo ważniejsze są prozdrowotne właściwości kurkumy, które wciąż odkrywane są przez naukowców! Kurkuma słynie z tego, że skutecznie zmniejsza stany zapalne, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób (zaczynając od przeziębień, kończąc na nowotworach). Warto dodawać ją do potraw i przyrządzać z niej napój wzmacniający odporność – „złote mleko”, pamiętając przy tym o łączeniu ją z czarnym pieprzem (w celu zwiększenia przyswajalności). O tym, jak je zrobić i co jeszcze pić jesienią, przeczytasz TU.

Zakwas z buraka 

Nasz narodowy skarb! Buraki same w sobie są doskonałym antyoksydantem, sprawdzają się w profilaktyce nowotworów. Zakwas dodatkowo wzmacnia te właściwości. Jest naturalnym sposobem na poprawę odporności. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii, nasyca organizm cennymi witaminami i minerałami, wspomaga działanie układu trawiennego. Warto włączyć do diety zarówno dobrej jakości zakwas buraczany, jak i świeżo wyciskany sok. Ku zdrowotności! 

Pyłek pszczeli 

odporność organizmu
Zdjęcie Canva

„Pyłek kwiatowy to cudowne jest białko, po nim wspaniałe robi się ciałko, bo on zawiera te dla zdrowia cuda, które naturze zgromadzić się uda” – słynne słowa Jerzego Gali. Pyłek pszczeli pomaga przy przeziębieniach i infekcjach, wykazuje działanie przeciwzapalne i antybiotyczne. Ze względu na obecność antyoksydantów wspomaga układ immunologiczny (także w walce z nowotworami). Aby cieszyć cię wzmocnieniem odporności za sprawą pyłku, warto zastosować go w formie kuracji. Jak ją wykonać? Przeczytasz o tym TU.

Czosnek 

Znany z silnych właściwości antybakteryjnych, które zawdzięcza związkom siarki. Jednym z nich jest allicyna, jednak uwalnia się dopiero po uszkodzeniu tkanki. Z tego względu warto pokroić drobno czosnek i chwilę odczekać przed użyciem go do posiłku. Czosnek wspiera układ odpornościowy, bierze udział w produkcji nowych limfocytów, których zadaniem jest wyłapywanie patogenów. Dodatkowo działanie to wspomagają witamina C i witamina PP. Zajadaj czosnek w potrawach, jednak jego największą skutecznością możesz cieszyć się w postaci surowej (1-2 ząbki dziennie). 

Dieta to nie wszystko. Inne elementy trybu życia budujące odporność organizmu opisujemy TU.

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.