Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
14.03.2022

Zdrowe przekąski na zaspokojenie "słodkiego" głodu

Zdrowe przekąski na zaspokojenie “słodkiego” głodu
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

W chwilach, gdy nasze poczucie bezpieczeństwa zostaje zachwiane, często automatycznie sięgamy po słodycze. Zajadamy emocje kremówkami, batonikami i drożdżówkami, które niestety – są mieszanką tłuszczy trans, cukru i białej mąki. A gdyby tak przekąsić coś słodkiego, a zarazem zdrowego? Dziś polecamy Wam zdrowe przekąski.

Słodycz to pierwszy smak, jaki poznajemy. Mówi się, że można ją dosłownie „wyssać z mlekiem matki”. Według Ajurwedy smak słodki daje uczucie miłości, przywiązania i zadowolenia. To właśnie dlatego w stresowych sytuacjach odczuwamy wzmożone pragnienie zjedzenia słodyczy. Pamiętajmy o słuchaniu potrzeb naszego organizmu. Jeśli pragniemy zjeść pączka – zjedzmy go (w końcu to, co zakazane kusi najbardziej!). Ale rozkoszujmy się nim, jak nigdy dotąd. W takim podejściu kluczowy jest umiar. Jeden pączek zjedzony raz na jakiś czas nie zrobi nam krzywdy, gorzej, gdy zamienia się w codzienność. 

Zdrowe przekąski z umiarem 

Im więcej cukru spożywamy, tym większy czujemy do niego pociąg. Nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią” i środkiem uzależniającym. Jego euforyczny efekt spożycia jest krótkotrwały, powoduje szybki spadek sił witalnych, senność i zaburzenia koncentracji. W ostatnich latach termin: zdrowe słodycze zrobił się popularny, a zarazem niebezpieczny. Pamiętajmy, że duże ilości miodu, produktów słodzonych syropem ryżowym i klonowym to wciąż szkodliwe cukry proste. Nawet najzdrowsze zamienniki słodyczy nie powinny być spożywane zamiast posiłków i pojawiać się w diecie zbyt często. Umiar, umiar i jeszcze raz umiar! 

Każdy smak jest potrzebny do zachowania zdrowia, dlatego, gdy pojawi się słodyczowy głód, warto wypróbować pełnowartościowe i zdrowe przekąski

Pieczone owoce 

zdrowe przekąski
Zdjęcie Monika Grabkowska/ Unsplash

Ten deser sprawdza się zarówno zimą, jak i latem. Nie dość, że jest błyskawiczny i banalnie prosty, to jeszcze stanowi prawdziwą rozkosz dla zmysłów. Zapiekać możemy praktycznie wszystkie owoce, w zależności od pory roku i dostępności sezonowych składników. W chłodniejszych miesiącach warto sięgać po gruszki, jabłka, śliwki, figi, winogrona. Latem z kolei świetnie sprawdzają się maliny, jagody, morele, truskawki, brzoskwinie. 

Aby przygotować taki deser, wystarczy umyć i wypestkować owoce, a następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Warto posypać je odrobiną cynamonu cejlońskiego i dodać łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Po wyjęciu można taką zdrową przekąskę ozdobić wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, listkami świeżej mięty. Tym, co komu w duszy gra! 

Kulki mocy 

Te rozpływające się w ustach pralinki (bez grama cukru!) to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi energii i pysznej, zdrowej słodyczy. Istnieje wiele różnorodnych przepisów na ich wykonanie, jednak bazę zazwyczaj stanowią suszone owoce, np. daktyle, żurawina, morwa i orzechy.  

Zanim rozpoczniemy przygotowywanie kulek mocy, warto zalać suszone owoce ciepłą wodą i moczyć je przez kilkanaście minut. Doda to bakaliom pulchności i soczystości, a przy okazji opłucze je z ewentualnych nieczystości. Po wyjęciu owoców z wody, dodajemy nierafinowany olej kokosowy i miksujemy blenderem na masę. Następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut i formujemy pralniki, które możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sezamie. 

Chipsy owocowe 

zdrowe przekąski
Zdjęcie Canva

Doskonała alternatywa dla miłośników czegoś do chrupania. Jest to przede wszystkim zdrowa przekąska, bez nadmiaru soli, utwardzonych tłuszczy i konserwantów. Oprócz klasycznych chipsów z batatów i ziemniaków, warto sięgnąć po ich słodszą wersję, np. z bananów, jabłek, czy gruszek. Najprostszym sposobem jest zakupienie ich w sklepach ze zdrową żywnością, jednak zachęcamy też do wypróbowania domowego przepisu. 

Aby wykonać chipsy jabłkowe lub gruszkowe, należy pokroić owoce na szatkownicy na cienkie plasterki (nie obierać ich ze skórki). Warto skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem i rozłożyć na blaszce. Następnie pieczemy je przez około godzinę w nagrzanym do temperatury około 120 stopni Celsjusza piecu. Po tym czasie sprawdzamy, czy chipsy są już pomarszczone i suche (jeśli nie, zostawiamy je jeszcze w piekarniku). Nasza zdrowa przekąska powinna być aromatyczna i chrupiąca!

Placuszki jabłkowe z owocami 

To doskonała opcja dla tych, którzy niewiele mają w lodówce, a pragną dostarczyć organizmowi słodyczy. Zawsze w takich sytuacjach przychodzą z pomocą racuchy, tworzone na wiele sposobów! 

W zdrowej wersji placków warto wymienić mąkę pszenną na np. mąkę orkiszową, a mleko krowie na mleko kozie lub roślinne. Aby wykonać ten deser wsypujemy do miski szklankę mąki, wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy jajko, szczyptę soli i cynamonu cejlońskiego, a także starte na tarce jabłko. Smażymy placuszki najlepiej na maśle klarowanym, które ma wysoką temperaturę dymienia. Do dekoracji możemy użyć owoców, np. banana, mango, borówki, maliny, winogrona, a także posypać wiórkami kokosowymi, polać miodem lub domową konfiturą owocową. Do wyboru, do koloru! 

Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie wiesz jak zacząć. Skorzystaj z naszych porad. Znajdziesz je TU.

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.