Stres to potężny wróg naszego zdrowia fizycznego i emocjonalnego, dlatego warto mieć jak najwięcej narzędzi, żeby skutecznie z nim walczyć. Praktyki oddechowe, ulubiony sport czy czas poświęcony na hobby pomagają rozluźnić się tu i teraz i być odbiciem od kryzysowych sytuacji. Korzystając z nich bardzo często zapominamy, jak istotnym elementem zmniejszania wpływu nadmiernego stresu na organizm jest odpowiednia dieta. Przyglądamy się dziś składnikom, których nie powinno zabraknąć w Twojej lodówce, kiedy nerwy dają Ci mocno popalić.
Magnez
Zwany pierwiastkiem życia, wpływa na regulowanie większości procesów związanych z funkcjonowaniem komórek: reguluje przemianę materii, wzmacnia mózg, obniża poziom cholesterolu, wspomaga przyswajanie składników odżywczych, wspiera krzepliwość krwi i mechanizmy odpornościowe, reguluje układ rozwoju kostnego i wspomaga prawidłową pracę serca. Magnez odgrywa też kluczową rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego, regulując jego pobudliwość na linii oś-podwzgórze-przysadka-nadnercza. Jeśli jego poziom w organizmie jest wystarczająco wysoki (zalecana dzienna dawka waha się między 300 mg a 400 mg, w zależności od wieku i trybu życia), pozwala na hamowanie wydzielania z zakończeń nerwowych adrenaliny i neoadrenaliny, czyli hormonów stresu. Długotrwały stres może powodować zaburzanie jego wchłaniania, a niedobór magnezu osłabia system nerwowy, więc bardzo łatwo jest wpaść w błędne koło, które może wywołać trwały uszczerbek na zdrowiu. Do najczęstszych objawów niedoboru tego makroelementu należą: spadek energii, bezsenność lub obniżenie jakości snu, drżenie mięśni, skurcze nóg, wypadanie i kruchość włosów, nadpobudliwość i rozdrażnienie, kołatanie serca, bóle głowy, nasilające się stany lękowe i ogólne zaburzenie równowagi emocjonalnej.
Produkty zawierające największą ilość magnezu to:
– Orzechy laskowe, pistacje i migdały
– Ciemne pieczywo
– Pestki dyni i słonecznika
– Warzywa liściaste i natka pietruszki
– Nasiona i otręby
– Kasza gryczana i jęczmienna
– Płatki owsiane
– Banany
– Jabłka
Pierwiastek ten ma tendencję do wypłukiwania się z organizmu, dlatego jeśli próbujesz uzupełnić jego poziom, unikaj nadmiernego picia kawy i alkoholu.
Antyoksydanty
Stres oksydacyjny powstaje na wskutek zaburzenia równowagi w liczbie czynników sprzyjających oksydacji (wolnych rodników) a przeciwutleniaczy. Kiedy równowaga ta jest trwale zachwiana, dochodzi do uszkodzenia wszystkich rodzajów występujących w organizmie biocząsteczek. Więcej o mechanizmach związanych ze stresem oksydacyjnym przeczytasz tu. Jednym z czynników wpływających na zwiększanie się ilości wolnych rodników są przewlekłe stany nerwowe. Aby przeciwdziałać ich negatywnemu wpływowi na organizm, należy zadbać o dostarczanie mu jak największej ilości antyoksydantów. Przeciwutelniaczem, który nasz organizm wytwarza samodzielnie, jest glutation. Witaminy A, C i E wykazujące silne działanie antyoksydacyjne nie są jednak syntezowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z jedzeniem lub suplementowane.
Jeśli nie chcesz sięgać po tabletki, włącz do swojej diety produkty takie jak:
– Borówki, maliny i truskawki
– Jarmuż i szpinak
– Czerwona kapusta
– Natka pietruszki
– Owoce cytrusowe
– Porzeczki
– Brokuły i kalafiory
– Czerwone wino i zielona herbata
Witaminy z grupy B
Hormon stresu, czyli kortyzol, wydzielany jest przez nadnercza. Kiedy jesteśmy narażeni na nadmierne działanie stresorów w zbyt długim czasie, równowaga hormonalna w naszym organizmie zaburza się i dochodzi do nadprodukcji kortyzolu, a w konsekwencji wyczerpania nadnerczy. Zaczynamy odczuwać chroniczne zmęczenie, problemy z zasypianiem, spadek libido, osłabienie układu odpornościowego, skoki ciśnienia. Badania pokazują, że niedobór witaminy B12 oraz witaminy B6 może być związany z nadmiernym stresem i zamęczeniem nadnerczy. Włączenie bogatych w nie produktów wpłynie na redukcję skutków stresu oraz przywróci właściwe funkcjonowanie nadnerczy.
Pamiętaj, żeby na Twoim talerzu znalazły się:
– Sery
– Jajka
– Łosoś, tuńczyk i makrela
– Jarmuż i szpinak
– Soczewica
– Pestki słonecznika
– Migdały
Bogatym źródłem witaminy B12 jest również czerwone mięso, jeśli go nie jesz, możesz mieć problem z niedoborem witaminy B12. Regularnie sprawdzaj jej poziom we krwi i w razie potrzeby korzystaj z suplementów.
Zgodnie z opinią Światowej Organizacji Zdrowia, stres jest najgroźniejszą współczesną chorobą cywilizacyjną. Nie bagatelizuj jego wpływu na swoje ciało, zarówno na poziomie fizycznym, jak i emocjonalnym. Pamiętaj, że nawet najmniejsze działania podejmowane regularnie mogą przynieść znaczące efekty, a pierwszy krok ku bezstresowemu życiu warto skierować w stronę lodówki.
Więcej o stresie, jego rodzajach i sposobach mu przeciwdziałania piszemy w naszym artykule tu. Jeżeli zainteresował Cię ten temat zajrzyj również tutaj, gdzie zastanawiamy się czy można opanować stres w kilka minut.