Pewnie słyszałaś o pojęciu “superfood”. Kojarzy się głównie z egzotycznymi owocami czy warzywami. Jednak nie brakuje nam lokalnych superfoods o prozdrowotnym działaniu, które są o wiele tańsze. Jednym z nich jest burak! Bogaty w witaminy i minerały, a wykonany z niego zakwas nie tylko ma piękny kolor, ale jest genialnym sposobem na wspieranie odporności. Dlaczego warto pić zakwas z buraków? Jak go przygotować? Zapraszamy do lektury!
Cały ten zakwas
Ten rubinowy napój kojarzy się przede wszystkim ze świętami i pysznym, ciepłym barszczem. Zakwas z buraków warto jednak wykorzystywać na co dzień, jako sposób na wsparcie zdrowia.
Buraki są źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit. Zawierają składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez czy fosfor. Są źródłem witaminy C,A,E,K oraz tych z grupy B, w tym kwasu foliowego. Barwnik, betaina, która nadaje burakom intensywnego koloru, ma działanie przeciwutleniające, wspiera proces trawienia, pracę serca i wątroby. Jak widzisz burak ma pozytywny wpływ na zdrowie. Jednak zakwas z buraków ma pewną przewagę. Powstaje w procesie fermentacji pod wpływem kwasu mlekowego. Dzięki temu, ten napój działa cudnie na mikroflorę bakteryjną, a od niej zaczyna się odporność organizmu.
Wszystkie kiszonki wspierają pracę jelit i zapewniają większą oporność na infekcje. Więcej piszemy o tym TU.
Na co warto pić zakwas z buraków?
Poprzez swoje właściwości zakwas może wspierać nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Warto go pić, szczególnie w przypadku anemii. Buraki są dobrym źródłem żelaza, a zawarty w zakwasie kwas mlekowy ułatwia jego wchłanianie. W ten prosty sposób możesz wspomóc leczenie niedokrwistości i chronić się przed niedoborami w przyszłości. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?
– Wspomaga trawienie,
– Wspiera pracę wątroby,
– Zawarte w nim probiotyki i witaminy wpływają pozytywnie na odporność i skracają czas infekcji,
– Może wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi,
– Obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym,
– Podnosi poziom energii i poprawia samopoczucie.
O innych polskich produktach, które dorównują skutecznością drogim superfoods piszemy TU.
Jak przygotować i stosować zakwas z buraków?
Najlepiej potraktować go jak naturalny suplement. Zakwas możesz pić na czczo, szczególnie jeśli zależy Ci na zwiększeniu wchłaniania żelaza. Zacznij od 50 ml dziennie. Z czasem możesz zwiększyć ilość do 100-200 ml. A jak go przygotować? Wbrew pozorom to nic trudnego. Zakwas praktycznie robi się sam! Wystarczą buraki, czosnek, woda i przyprawy. Poniżej znajdziesz przepis:
Składniki:
– 2-2,5 kg buraków,
– 2-3 główki czosnku,
– ok. 3-3,5 l przegotowanej i ostudzonej wody,
– liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny,
– 0,5 do 1 łyżki soli na litr wody.
Przygotowanie:
Buraki umyj, obierz i pokrój w grube plastry. Czosnek obierz, a ząbki przekrój na pół. Ułóż je w wyparzonym i wytartym słoiku lub kamionce. Układaj warstwami, na zmianę z czosnkiem i przyprawami. Całość zalej przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były przykryte. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 do 7 dni. Gotowy zakwas przelej do butelek i przechowuj w lodówce.
Kiszone buraki możesz wykorzystać i zrobić z nich np. sałatkę.
Zakwas z buraków to świetny sposób na wzmocnienie odporności czy walkę z anemią. Nie zapominaj jednak, że liczy się całokształt diety i stylu życia, a nie pojedyncze produkty. Warto potraktować go trochę jak suplement i włączyć do diety jako element wspierający, a nie budujący zdrowie. O tym, jakie sfery życia budują trwałą odporność organizmu, więcej przeczytasz TU.