Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
05.01.2023

Nasz polski superfood! Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Nasz polski superfood! Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
Zdjęcie Dominika Węgrzyn
Zdjęcie Dominika Węgrzyn

Pewnie słyszałaś o pojęciu “superfood”. Kojarzy się głównie z egzotycznymi owocami czy warzywami. Jednak nie brakuje nam lokalnych superfoods o prozdrowotnym działaniu, które są o wiele tańsze. Jednym z nich jest burak! Bogaty w witaminy i minerały, a wykonany z niego zakwas nie tylko ma piękny kolor, ale jest genialnym sposobem na wspieranie odporności. Dlaczego warto pić zakwas z buraków? Jak go przygotować? Zapraszamy do lektury!

Cały ten zakwas

Ten rubinowy napój kojarzy się przede wszystkim ze świętami i pysznym, ciepłym barszczem. Zakwas z buraków warto jednak wykorzystywać na co dzień, jako sposób na wsparcie zdrowia.

Buraki są źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit. Zawierają składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez czy fosfor. Są źródłem witaminy C,A,E,K oraz tych z grupy B, w tym kwasu foliowego. Barwnik, betaina, która nadaje burakom intensywnego koloru, ma działanie przeciwutleniające, wspiera proces trawienia, pracę serca i wątroby. Jak widzisz burak ma pozytywny wpływ na zdrowie. Jednak zakwas z buraków ma pewną przewagę. Powstaje w procesie fermentacji pod wpływem kwasu mlekowego. Dzięki temu, ten napój działa cudnie na mikroflorę bakteryjną, a od niej zaczyna się odporność organizmu.

Wszystkie kiszonki wspierają pracę jelit i zapewniają większą oporność na infekcje. Więcej piszemy o tym TU.

Zdjęcie Dominika Węgrzyn

Na co warto pić zakwas z buraków?

Poprzez swoje właściwości zakwas może wspierać nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Warto go pić, szczególnie w przypadku anemii. Buraki są dobrym źródłem żelaza, a zawarty w zakwasie kwas mlekowy ułatwia jego wchłanianie. W ten prosty sposób możesz wspomóc leczenie niedokrwistości i chronić się przed niedoborami w przyszłości. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?

– Wspomaga trawienie,

– Wspiera pracę wątroby,

– Zawarte w nim probiotyki i witaminy wpływają pozytywnie na odporność i skracają czas infekcji,

– Może wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, 

– Obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym,

– Podnosi poziom energii i poprawia samopoczucie.

O innych polskich produktach, które dorównują skutecznością drogim superfoods piszemy TU.

Jak przygotować i stosować zakwas z buraków?

Najlepiej potraktować go jak naturalny suplement. Zakwas możesz pić na czczo, szczególnie jeśli zależy Ci na zwiększeniu wchłaniania żelaza. Zacznij od 50 ml dziennie. Z czasem możesz zwiększyć ilość do 100-200 ml. A jak go przygotować? Wbrew pozorom to nic trudnego. Zakwas praktycznie robi się sam! Wystarczą buraki, czosnek, woda i przyprawy. Poniżej znajdziesz przepis:

Składniki:

2-2,5 kg buraków,

2-3 główki czosnku,

ok. 3-3,5 l przegotowanej i ostudzonej wody,

liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny,

0,5 do 1 łyżki soli na litr wody.

Przygotowanie:

Buraki umyj, obierz i pokrój w grube plastry. Czosnek obierz, a ząbki przekrój na pół. Ułóż je w wyparzonym i wytartym słoiku lub kamionce. Układaj warstwami, na zmianę z czosnkiem i przyprawami. Całość zalej przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były przykryte. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 do 7 dni. Gotowy zakwas przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

Kiszone buraki możesz wykorzystać i zrobić z nich np. sałatkę.

Zdjęcie Dominika Węgrzyn

Zakwas z buraków to świetny sposób na wzmocnienie odporności czy walkę z anemią. Nie zapominaj jednak, że liczy się całokształt diety i stylu życia, a nie pojedyncze produkty. Warto potraktować go trochę jak suplement i włączyć do diety jako element wspierający, a nie budujący zdrowie. O tym, jakie sfery życia budują trwałą odporność organizmu, więcej przeczytasz TU.

Dominika Węgrzyn

Dominika Węgrzyn

Jestem dietetykiem, który interesuje się zdrowiem i dbaniem o swój dobrostan zarówno zawodowo jak i prywatnie. Wyznaje zasadę, że aby mieć siłę, energię na codzienne wyzwania trzeba podejść do swojego organizmu holistycznie. Interesuje się psychologią, tym jak nasz mózg wpływa na resztę ciała. Staram się łączyć te dwie dziedziny poprzez zgłębianie treści psychodietetycznych. Uwielbiam podróże, dzięki nim odkrywam nowe smaki, dowiaduję się nowych rzeczy o sobie. Uspokaja mnie gotowanie i jogowanie. Lubię rozwijać się poprzez czytanie książek, słuchanie podcastów czy oglądanie filmów. Kocham dowiadywać się nowych rzeczy, a odkąd mogę uczyć się dla siebie, sprawia mi to dużo więcej frajdy.